Ситуацията е тежка, но се работи по авариите, увери Петкова

Хората да са спокойни, зове енергийният министър
Обновена: 7 мар 2015 12:53 | 7 мар 2015 12:45, Веселина Йорданова
33
Ситуацията е тежка, но се работи по авариите, увери Петкова
Снимка: БТА

Усложнена остава обстановката в страната заради обилния снеговалеж. 243 населени места в област Кърджали са без електричество, 98 селища в област Смолян, критична е обстановката в община Златоград, съобщи за „Фокус“ министърът на енергетиката Теменужка Петкова.

Още по темата
Тя уточни, че най-тежко е положението в Златоград, където вследствие на обилния снеговалеж е паднал електрически стълб и е скъсан далекопровод. Без електрическо захранване е цялата община.

„Министерството на енергетиката е предприело всички необходими действия за отстраняване на тези повреди, които са изключително тежки. Още по-тежка става ситуацията заради продължаващия снеговалеж и усложнената метеорологична обстановка“, каза още Петкова.

Тя допълни, че е било тежко положението в Габрово и Берковица, но на този етап положението там е овладяно, отстранени са авариите.

Министърът увери, че целият наличен състав от хора и техника е мобилизиран, работи се активно с електроразпределителните дружества, с Министерството на вътрешните работи, с екипите на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ във всички засегнати райони в страната.

Хората трябва да са спокойни, че са работи по места и се прави всичко необходимо, да се отстранят авариите. Министерството на енергетиката ще информира своевременно за всички предприети действия, каза още Петкова.

Най-тежко е положението е в южните ни райони, като най-сериозна е ситуацията в Хасково, Смолян и Кърджали. Започва обилен снеговалеж и в Шумен, Ловеч, Добрич, каза инж. Лазар Лазаров, председател на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” пред „Дарик радио”.

Лазаров обясни, че снегът е мокър и тежък и полепва по жиците, затова електрозахранването в голяма част от тези райони е прекъснато. „Падат дървета, късат електропроводи, което създава и на нас голямо неудобство, защото спират и мобилните оператори, в следствие на което нямаме връзка с екипите, които са на терен. Проблемите са масови”, обясни Лазаров.

Той подчерта, че на сайта на АПИ многократно са призовавали за това хора, които нямат спешни пътувания в района на Кърджали и Смолян, да не предприемат такива.

Усложнена остава обстановката в областите Смолян и Кърджали, съобщава МВР.

Директорът на ГДПБЗН инж.Николай Николов пътува към област Смолян, за да се запознае на място със ситуацията и предприетите действия от служителите на МВР. В областта е обявено бедствено положение.

Екипите на "Пожарна безопасност и защита на населението" работят по разчистване и премахване на паднали дървета  следствие на падналия сняг в областите Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково. Редица населени места остават без електрозахранване. За периода от 00:00 часа до 09:00 часа на 7 март звената за “Пожарна безопасност и защита на населението” са реагирали на 137 сигнала за произшествия, от които 11 пожара, 121 аварийно-спасителни дейности.

Евакуиран и транспортиран е болен гражданин до МБАЛ от село Върли дол, община Неделино. От село Мрежичко, община Джебел е транспортирана бременна жена до МБАЛ – Джебел. Екип на пожарната в Ардино е транспортирал до МБАЛ-Ардино болен на хемодиализа от село Ябълковец.

През цялата нощ спасителите са реагирали на сигнали за закъсали автомобили по пътя Черноочене-Кърджали, в районите на селата Черна скала, Чилик, Рани лист, Чифлик, Вранско, край ТК „Белите брези”. От преспите са изтегляни леки, товарни автомобили и бусове.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още по темата: снеговалеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Не винаги е имало ток", казаха варварите от племето Гербери и строшиха АЕЦ Белене. "Не винаги е имало газ", рекоха пак варварите от племето гербери, и строшиха проекта "Южен поток".
15
1
 
1
 
! Отговори
до 23 преди 9 години
Фандъкова не може да харчи пари за почистване, защото идват Избори и ще трябват доста средства за купуването им.
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Послушницата от Компирския манастир вместо да си прави ПР с лентички, тип шефът й, да вземе да почисти София, че е заприличала на Северния полюс.Къде са парите на данъкоплатците, защо улиците не са почистени (с изключение на булевардите България и Цариградско)
13
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както казва министърът на финансите Горанов - "не винаги е имало ток". Борисов ни кара да отглеждаме картофи и да пасем овце. Назад към пещерите, водени от ГЕРБ. Така ще бъдем единствената пещерна държава в ЕС и напълно енергийно независимо от когото и да било, най-паче от Русия.
12
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Хората да са спокойни, зове енергийният министър"УЖАС, падна сняг през зимата! ахахах
11
3
 
13
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
много е тежка ситуацията 20 см сняг по улиците и вече сме като в Лондон! лельо петкова едно време гребахме в софия пъртини за да минем ........ ти колко си прекарла у лондона ама тука трябва да действаме преди да се случило нещо!!! само си седят снегорините в софия - за да се видят така публично наредени....!! смешна работа сте госода управляващи!!!
10
3
 
9
 
! Отговори
Ха,ха,хааа.... преди 9 години
Абе , "тежко е положението".......ЩОТО "ТРЕБВА ДА СЕ РАБОТИ" .....ХА,ХААААААААА....Друго си е , 75-г. ...само " да се водиш на работа" и само да се подписваш на заплата....!Къде си Татооооооооооо.....къде си ...?!
9
1
 
8
 
! Отговори
АМИ ТЕЖКО Е ,БЕ.. преди 9 години
ЗА ТОВА ВИ ПЛАЩАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ЗА ДРЕМКА НА СЯНКА И ФУТБОЛНИ ЛАКЪРДИЙ НА РАБОТНОТО МЯСТО -------ВЕЧЕ НЕ ДАВАТ ПАРИ!МАЙ ОЩЕ НЕ ГО РАЗБИРАТЕ....?!
8
6
 
6
 
! Отговори
Белия преди 9 години
До Анонимен 1Най-вероятно ще издържи,щом издържа половин век по комунистическия режим държал половин свят под робство и сринал иконимиките и живота на милиони. Дано само изтраем да видим България, когато и последния син и внук на комунист умре.
7
5
 
4
 
! Отговори
енергетик преди 9 години
До gioАбе специалиста, ти знаеш ли как се прави просека и как господата от горското не дават дръвче да се отреже? много знаете да говорите, но отиди да направиш просека на ел. провод да видим кой ще ти позволи да режеш от двете страни по 10 метра от ел провода.
6
1
 
15
 
! Отговори
Секретно преди 9 години
Що не ревете като вземате пари за стоене,а ревете като трябва да "поработите"?
5
1
 
11
 
! Отговори
gio преди 9 години
така края на зимата е и пак реват от толква проблеми.Цяла зима явно не са готови за това, за което трябваше да са още октомври.проблемите с електричеството говвори как енерго дружествата поддържат ел. мрежа, което си е тяхно задължение.Падналите дървета се са в резултат на изсъхнали дървета, които се режат края на лятото.А за неизчистените пътища причината е една - никой не е очаквал да падне толкова сняг и температурата да се задържи ниска и ето ти задръстени пътища.
4
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къв интерес имаш да защитаваш министрите,А?Всички в управлението са виновни
3
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оная Лиляна дето кръстосва дебели бутове в парламенто ли?За нея ли говорите?хахахахахаКак си е повярвала, че е готина...като я видях по телвизоро и щах да се издрайфам...
2
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
след като имаме такава кифла за министър на енергетиката няма как да сме спокойни
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След 25 години анархия и кражби стигнахме до там министър да съобщава че ситуацията била тежка защото видиш ли през зимата валяло сняг??? Много се съмнявам държавата да изтърпи още 25 години такова безхаберие.