Критична е ситуацията в Смолян, видя властта на място

Бедственото положение остава и в Кърджали
Обновена: 8 мар 2015 20:12 | 8 мар 2015 17:58, Веселина Йорданова
19

Кърджали. Снимка: БТА

Ситуацията в Смолянска област е тежка и критична. Снеговалежите продължават, но с тенденция да намалят и да спрат, каза на брифинг в Смолян екоминистърът Ивелина Василева.
Още по темата
Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите работи и следи за хидроложката и метеорологичната обстановка. Във високите части в областта снежната покривка е достигнала между 150-170 см. Продължава покачването на водите в реките с тенденция към задържане. Няма сигнали за проблеми и аварирали хидротехнически съоръжения, съобщиха от МОСВ.

В 80 % от населените места няма електрозахранване и това е най-големият проблем. В 5 общини вече второ денонощие няма ток - Баните, Рудозем, Златоград, Неделино и Мадан.

От Министерството на земеделието и храните и от Министерството на регионалното развитие и благоустройството работят за осигуряване на роторни снегорини и дървосекачи, с които да се разчистват падналите дървета и да се осигури достъп по населените места и до съоръженията за възстановяване на електрозахранването.

Пътищата от 1-ви и 2-ри клас се използват при зимни условия, а останалите са затворени за движение. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията съдействат чрез контакт с мобилните оператори по възстановяване на комуникационните връзки, защото в много населени места няма мобилна връзка. Министерството на отбраната е свикало кризисен щаб и работи по осигуряването на високопроходима техника.

Притеснява ни липсата на комуникация - няма мобилна връзка с кметове, граждани и мобилни екипи. Направена е организация по доставка на хляб и хранителни продукти по населени места. Училищата в района ще останат затворени понеделник и вторник, съобщи Василева.

Високопроходима техника от военните формирования на Българската армия и военнослужещи ще се включат допълнително в действията в помощ на бедстващото население в област Смолян, каза министърът на отбраната Николай Ненчев в Смолян. Ненчев ще се разпореди високопроходимата военна техника да бъде използвана при снабдяването с хранителни продукти и вода на жителите в недостъпните райони на областта съобщиха от МО.

„Българската армия ще окаже пълно съдействие на населението в Смолян и в бедстващите общини в цялата страна“, заяви министър Ненчев.

Военнослужещи от военно формирование 28 330 - Смолян от 12.00 ч. помагат в снегопочистването в района на общината и многопрофилната болница в Смолян. От сутринта и роторен снегорин е в помощ за разчистването на пътищата в областта от падналия сняг. 

Ситуацията в Кърджали остава критична, бедственото положение още е в сила, обяви на брифинг след заседанието на Кризисния щаб в област Кърджали министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, съобщиха от пресцентъра на министерствтото.

Пътят Кърджали – Хасково вече е отворен за движение, не е с магистрален габарит, но МПС могат да се движат в двете посоки, допълни тя. По-рано през деня роторен снегорин се включи в разчистването на пътя, така че да не се затруднява трафикът по първокласния път.

На заседанието на щаба взехме решение по приоретността за отпушването на пътищата. От седем пренасочени снегорина от Сверена България четири вече работят по пътищата на кърджалийска област, обясни Павлова.

Единият ротор работи по пробива на пътя към Ардино, другият на пътя с. Черноочене – с. Комунига, третият – към община Джебел и четвъртият ротор – на пътя Момчилград – Крумовград. Още три снегорина до довечера ще се включат в отварянето на пътищата в Кърджалийска област, обясни регионалният министър.

Най-критично е положението в общините Ардино и в Крумовград, където не само пътищата са затворени заради снега, но има и паднали електрически стълбове и е прекъснато електорзахранването и водоподаването. За възстановяване на водоподаването в Крумовград е осигурена доставката на 300 киловатов агрегат, посочи още Павлова след заседанието на щаба.

Факт е, че всички институции са координирани и се прави всичко възможно болните да се извеждат със специална високопроходима техника или където е необходимо с шейни, уточни тя. На заседанието на Кризисния щаб бе взето решение следващите два дни да бъдат обявени за неучебни в Кърджалийска област.

Вследствие на обилните валежи и изпускане на язовири, нивото на р. Сазлийка е критично високо. Предпазната дига прелива на три места и се "скъса" в района на електрическата подстанция "Гълъбово", съобщи за БТА кметът Николай Тонев. Пробивът е с ширина около два метра. Извършва се насипване, за да се защитят къщите в близост.

В хижа "Христо Смирненски" в източната част на Рила са блокирани 20 души, сред които три деца. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Екипи правят опити да достигнат до тях. Отоплението на туристите е осигурено.

По-рано 20 деца и техните придружители бяха спасени в подножието на Мальовица, информира МВР. Днес към 11.20 часа на телефон 112 постъпил сигнал за бедстващи деца и техни придружители в хижа "Мальовица". Пътят бил непроходим, оставането на децата на възраст от 8 до 15 години в хижата било рисковано при зимните условия и липсата на пътища. С помощта на високопроходимите автомобили и джипове, пожарникари и спасители успели да достигнат до хижата. Наложило се маршрутът да бъде пропътуван няколко пъти, за да може 20-те деца и техните 8 придружители да бъдат транспортирани до проходимо място, където ги очаквал автобус.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
predela преди 9 години
sami sa si vinovni.stom kato investirat parite ot danacite si na falshivi mesta.za kakvo plastat luksozni automobili, goriva, poddrajka, garaji, apartamenti na deputati v Sofia i Bruksell?da biaha si kupili s tesi pari snegorini, traktori i rabotnici po patistata i sinorite :)
12
0
 
1
 
! Отговори
дкс преди 9 години
Имам чувството,че това с тока е някаква постановка, после да имат основание да увеличат....в Смолян от вчера /08.03 / от 16 часа вече изцяло няма ток, повече от 17 часа, в другите общини от областта вече трето денонощие изкараха без ток. Не работят и мобилните услуги, операторите масово нямат генератори по клетките си като се оправдават, че им ги крадат...За всички тия ситуации искаме да видим санкционирани фирми дружества...
11
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ни е армията бе не ви ли е срам бе защо е затрихте заради НАТО ли а сега нека НАТО ви почисти пътищата и въстанови ел захранването
10
0
 
11
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Търсете си причината в общините, във фалиралата държава и корумпирани кметове, и най вече самите нас.
9
0
 
3
 
! Отговори
jacket преди 9 години
chudesni perfektni belosnejni dni za bg turist reklama na bg zimni sportove v bg Rodopite s hubavite tricvetni jaketa na bg turistministerkata, bg sportnia minister i bg prezident s bg snegorini i bg flagove na snegorinite. da ne izpusnete momentite, gas!!! :))))) ako nemate bg flagove, stava s gr, ro ili tr - vse ste e krasivo na belia snejen rodopski fon! :)))))
8
0
 
15
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
София не е България ако си забелязал ! Ако те пратя в Смолянско, които имат 3 снегорина на кръст и общински бюджет колкото клип на един от идолите ти Преслава, Галена и т.н. , друго ше пееш. Жалкото е, че повечето "столичани" разсъждават като тебе. После ще ви плюят като се заизнасята от София по празниците !
7
4
 
1
 
! Отговори
snejanka преди 9 години
vremeto e idealno za parzalki, ski, sheini, igra s snejni topki na bg jenskite sport, militer, economy, europe, medicine, eco, transport, finance, agrar, turist, kultur, premier ministri barabar s prezidentite i ohranitelite im. :)
6
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ха, ха - сетиха се. В роторните снегорини е ИСТИНАТА. Няма смисъл да пребутват снега от шосето на тротоара, а пък после гражданите, чистейки пред дома са да го връщат обратно. За две години една малка община може да си купи втора употреба роторен снегорин, ако спести от "тъпите" договори за снегопочистване с фирми, които наемат безработни, обличат ги в жилетки с логото на фирмата, връчват им по една лопата и това е снегопочистването. Накрая кмета (земеделче от Герб) вади собствения си трактор, за да почисти снега :)
5
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
..апокалипсиса тепърва предстои: пълни язовири, пълни реки, и по 1.5-2м снежна покривка която като започне да се топи... майка ни жална.
4
0
 
12
 
! Отговори
JJ преди 9 години
Значи могат да ни вземат маса пари за пренос на енергия, а за подновяване на мрежата да се грижат селяните нали .... Ясно е колко се грижат енергото за мрежата си щом падат стълбове!!!
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Бургас няма нито една снежинка от началото на 2015г.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На снимките изглежда като Витоша шосето дето минава рейса за лифта всяка неделя през зимата.Нищо драматично.Но щом сте рекли бедствие та бедствие
1
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДАНО времето не възпрепятства турските опити в кържаали