Южна България остава в снежния капан

Заради снега хиляди домакинства все още са без ток
Обновена: 9 мар 2015 08:11 | 9 мар 2015 07:55, Елка Василева
41
Южна България остава в снежния капан
Снимка: БТА

Зимният ад в Южна България продължава. Бедствено остава положението в Южните Родопи - Смолянско, Кърджали, Рудозем и Велинград, съобщава Нова телевизия.

Тежкият и мокър сняг събори стотици дървета, които скъсаха електропроводи, стълбове и изпочупиха десетки автомобили.

Заради снега хиляди домакинства все още са без ток. Тежката обстановка затруднява и екипите на Гражданска защита въпреки високопроходимата техника. Няма бедстващи хора.
 
Данните са, че към момента над половин милион българи са в снежен капан. Най-сериозен е проблемът с прекъснатото електричество в района Южните Родопи. По данни на кризисния щаб за борба с бедствията над 800 населени места са без ток - тоест десетки хиляди души.

От щаба не могат да кажат кога токът ще бъде пуснат отново, тъй като обилните снеговалежи непрекъснато повреждали далекопроводите в планините. Обещаха обаче да се погрижат за всички откъснати от света населени места да има доставки на стоки от първа необходимост.

Тежката метеорологична обстановка и валежите ще продължат и днес. Бедствено остава положението в областите Смолян, Кърджали и част от Пазарджик - прохода Юндола и от Велинград към Батак третокласния път към Сърница.

"Третокласната пътна мрежа на Кърджали и Смолян остана затворена и тази нощ за всички превозни средства. Надявам се през днешния ден третокласната пътна мрежа да бъде отворена и на двете области. Има много паднали дървета и свлечена скална маса. Съвместно с екипите на пожарната ги отстраняваме. Включиха се и екипи от горските стопанства. Не мога да кажа, че към момента имаме нужда от помощ от военните", заяви инж. Лазар Лазаров, председател на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура” пред TV7.

Той посочи, че по-скоро проблемът е с липсващото електрозахранване.

"Магистралите са почистени и проходими за движение при зимни условия. Те действат ефективно. Когато преминават през планинските проходи, хората трябва да са внимателни, тъй като снегът отвори много срутищни процеси. Може да се пътува, но по пътищата за Смолян и Кърджали има редица ограничения. Всеки трябва да се информира предварително за маршрута, по който ще тръгне", препоръча Лазаров.

"Все още положението е много критично, все пак на много места токът е възстановен. В Кърджалийска област най-тежко остава положението в Ардино", обясни пред bTV депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева.

Има затворени пътища главно в Южна България, а разчистването им се затруднява от паднали под тежестта на снега дървета.

От Министерството на околната среда и водите предупредиха, че Тунджа ще достигне по-късно днес червения праг на предупреждение при Елхово. Нивото на реката ще остане високо през следващите три дни.

Река Съзлийка, която скъса дигата в Гълъбово, ще започне плавно да се понижава, също както и Марица при Харманли и Свиленград.

В София всички основни пътни артерии са почистени, в южните райони снежната покривка достигна 50-60 см", каза кметът на града Йорданка Фандъкова пред БНР.

"Няма проблеми за движението на градския транспорт. По пътя за Плана има паднали дървета, там екипите на Дирекцията по „Сигурност” и екипите на пожарната работят в момента за отстраняване на падналите дървета. Автобусът, който отива до Плана завърта при ресторант „Брезите”. Това е единственият проблем, който имаме към момента с движението на градския транспорт", ДОПЪЛНИ ТЯ.

По думите й, електроразпределителното дружество е отстранило всички проблеми с тока, които са възникнали през уикенда.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: сняг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как няма да е бедствие в Смолян - като заваля в петък следобяд поне една машина да бе излязла да почиства снега, но не - надяваха се да не натрупа и да се стопи като предния път. Те се бяха подготвили да мият улиците и мислеха, че зимата е приключила. Да не говорим колко пъти снегорините минаваха с вдигнати гребла.
22
0
 
5
 
! Отговори
ИВО преди 9 години
Положението в с.Старцево е ужасяващо . Бедтствие. И моля ви не пишете глупави расистки коментари , че току виж утре почукало и на вашата врата!
21
1
 
9
 
! Отговори
1 преди 9 години
Ние не спазваме правила и предупреждения, пък после държавата виновна и уволняват хора, за да има някой набеден виновен. Цяла седмица синоптиците говорят за предстоящо лошо време, но на никого не му пука и ходят в планини и села, а сега ореваха орталъка някой да ги спасява. Гледам в Америка при такова време предупреждават никой да не излиза и хората не излизат. Култура трябва!
20
0
 
8
 
! Отговори
Анализатор преди 9 години
Предлагам Бойко да заповяда на снега да спре,защото в противен случай всички синоптици ще започнат да се залавят за шлифера.
19
0
 
3
 
! Отговори
ген.Луков преди 9 години
А кмета Тотев бил в Малта....?
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Навсякъде по света има бури и сериозни природни бедствия. Проблемът обаче е в скоростта на реагиране. Там предварително знаят какви ще са бурите и щетите, затова овреме вземат мерки, подготвят техниката и човешкия ресурс. Тук в Бг съответните институции реагират на втория ден, т.е. пред отдавна свършен факт. Тази е ГОЛЯМАТА разлика.
17
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква е тази статия свързана с България?! Давайте статия за Путин да му се кланя на перхидролената красавица антуража, че не могат да заработят за кафе още тази сутрин!
16
7
 
5
 
! Отговори
Трол преди 9 години
Хубаво е при Орешарски нали?
15
2
 
10
 
! Отговори
666 преди 9 години
Ето защо Кристалина Георгиева трябва да спре да дреме на евродепутатския си пост и да си изпълни обещанието да включи радиолюбителите в бедствените ситуации. Осигуряването на комуникация в откъснаните райони е жизненоважа, а тяхната независимост от интернет, мобилни оператори и най-вече енергоизточници е незаменима и доказана многократно. До този момент няма организирано взаимодействие между службите и радиолюбителите. Защо изобщо е радиолюбителската организация и тренировка за бедствия и аварии
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЗащото електропроводите високо напрежение са на ЕСО който е държавен и от много шлемове не останаха пари за поддръжка.
13
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Интересно защо държавата изпраща екипи за отстраняване на аварии по мрежата на ерп-тата, които получават пари за да я подържат. Май се сетих бел ЕРП-тата са си назначили министри. 16 милиарда има за усвояване.
12
19
 
4
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Кво стана с оная студентка от Търново дето я бахтаха с теслътъ по главътъ? Оправи ли са?
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само до преди 40 години в помаклъка са стояли без ток и откъснато от света постоянно.Вече са забравили потурите и *** и са станали светски хора...ама само когато са на зор...
10
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за обикновенния българин само бедствия и безпаричие само ония горе са си добре големи заплати и подкупи и сняг не ги вали
9
8
 
8
 
! Отговори
Алов преди 9 години
Кво стана с онея хаймани дето ги затрупа лавината? Изровиха ли ги? Не ми е ясно защо ги изравят като после пак ще ги заравят.Няма логика.
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тиятъпанари общинарите пак ги изненада зимата
7
3
 
6
 
! Отговори
Путинче преди 9 години
Така е в Помашката Народна Република
6
5
 
11
 
! Отговори
студент преди 9 години
Нека Бойко да изтегли още 2 млрд, че тия 16 млрд са малко. Не е предвидил да има сняг... Горанов, давай още 2 млрд на селянчето от Банкя, че и Банкя е затрупана.
5
2
 
7
 
! Отговори
от СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 9 години
Морето реве страшно...
4
2
 
10
 
! Отговори
Рязан Кольо преди 9 години
Сега като се стопли и извали един дъжд пак ще влачи бабушкери по деретата в язовира.