Пети ден хиляди българи са в снежния капан

Критично е положението в Смолян, Кърджали и Пазарджик
11 мар 2015 09:10, Александър Попов
16
Пети ден хиляди българи са в снежния капан
Снимка: Булфото, архив

Бедственото положение след силния снеговалеж през последните дни продължава, като най-засегнати са населените места в Южна България. Пети ден стотици домакинства са откъснати от света и остават без ток. Критична е обстановката в областите Смолян, Кърджали, Пазарджик и Благоевград. Снегът създава сериозни проблеми и в Хасково. Бедствено е положението в Минерални бани и в част от Ивайловград.

Снощи бе възстановено електричеството във Велинград, Ракитово и Кирково. Продължава да се работи по пускането на тока към Ардино, Рудозем, Мадан и Неделино.

Пети ден жителите на пловдивските села Манастир и Добралък бедстват. Все още не е отворен пътят за село Манастир, община Лъки. Една роторна машина работи там, а с друга се извозват провизиите за населението. Хората нямат нито ток, нито телефонна връзка, нито храна все още. Манастир частично се захранва с електричество от Чепеларе, но в Добралък, община Куклен, токът няма да бъде пуснат и днес. Там близо 50 жители на селището са стресирани, че ще останат откъснати още дълго, съобщава bTV. Военната техника, тръгнала към тях, не може да стигне дотам заради появило се свлачище днес. То е на пътя след Асенова крепост, при Лясково и трябва да бъде изчистено. Общо три свлачища се образуваха днес на пътя за Смолян. Двете са изчистени, но едното, преди Нареченски бани, е голямо и разчистването му ще отнеме време.

Пети ден 40 човека са блокирани в спортната база в Белмекен.

"Имаме храна, има ток и комуникации. Единственото, което ни притеснява, че сме блокирани и не можем да си тръгнем", каза пред Нова тв Стефан Драганов, който е един от блокираните в базата.

Надеждите са, че до края на деня роторна машина ще разчисти снега до Белмекен.

В Кърджали и Пазарджишко продължава да бъде усложнена обстановката след снеговете, в голяма част от Смолян е пуснато електрозахранването, заяви пред Фокус Първан Секиранов, директор на Дирекция „Оперативни дейности” към пожарната.

По думите му, обстановката на отделни места в страната се нормализира, макар и бавно. Техниката е затруднена от от паднали дървета и камъни по пътищата.

"Критичните точки са в района на Кърджали и Пазарджишко – Пещера, Батак, Белмекен. Вчера успяхме да пробием пътя и стигнахме до хижа „Христо Смирненски“, където бяха блокирани 18 човека. Сега техниката е насочена към Спортния комплекс, където има група от около 100 човека, но те не са бедстващи – имат храна и отопление", допълни Секиранов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GERB UMISHLENO NE IZPRASHTA TEHNIKA ZA POCISTVANE,ZASHTOTO TEZI RAIONI GLASUVAT ZA DPC.
9
0
 
2
 
! Отговори
ZIKO преди 9 години
Такъв сняг нямало от 30 години. И сега с тази съвременна техника не могат да се оправят вече 5 дена. Интересно преди 30 години какво се е случило...?! Те тогава трябва да са умрели повечето хора? Но не са! Нещо не е падналия сняг виновен за немощното, закъсняло и хаотично поведение на държавата. Тази държава дето бавно умира пред очите на всички...
8
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Орешарски е престъпник, защото уволни 90% от служителите по почистване на снега!
7
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искахте си Батко и ГЕРБ да ви оправят? Е, оправиха ли ви? Не плачете сега, търпете, защото по-лошо ще става.
6
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Енергийни системи по съветцки моцел винаги се дънят.
5
0
 
11
 
! Отговори
избирател преди 9 години
Това е бял кахър държавниците. Нали Дупедатите си увеличиха заплатите и си модернизираха автопарка си. Кой ти мисли че в селата са без ток вода и хляб.Имат си партньори ЕРП та в чиито сметки има перо за поддръжка, достъп, хабене на подметки, доплащане не рушивети с подписалите договорите с тях. Как да поддържат мрежата, та с какво ще купят леки коли със стълбички до последния си служител /вкл. чистачките/. ще харчат гориво за щяло и нещяло и да преведат пари за пенсионерите си Чехия, Австрия и т
4
6
 
12
 
! Отговори
Sofia преди 9 години
Лиле,свинке дебела,хващай се с тиквита под ръчичка и беж да ви няма.Съсипахте България!Оставка!
3
3
 
11
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Какво ще правиш тогава, Лилянче?-------Как какво, магистрали ще асфалтира и блокове ще санира. Какво друго може да прави Лилянчето?
2
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А има ли останали БЪЛГАРИ в кърджали и хасково
1
3
 
29
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Лилянче,къде си кокиче мое?Обичам да те слушам,как отчиташ резултати.Лилянче, с този сняг ще има страшни наводнения напролет, съчетано с дъждовете!!Какво ще правиш тогава, Лилянче?