Клошари опоскват 93% от боклука в разделните контейнери

Искат да се ограничи изкупуването на пластмаса и хартия
73
Клошари опоскват 93% от боклука в разделните контейнери
Снимка: архив, БулФото

93% от съдържанието в специализираните контейнери за разделно събиране се краде, коментира пред журналисти Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак" - една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

В първия месец след преминаване от контейнери тип "ракла" към контейнери тип "иглу" резултатите бяха страхотни - в тях се събираше 70-80 процента рециклируем материал, защото клошарите още не бяха намерили начин да крадат, отбеляза Бургуджиев, цитиран от БТА.

По думите му за месец те са установили графика на събиране от камионите и отиват преди тях, събарят контейнерите, отварят дъното, изпразват ги и оставал едва 7 на сто рециклируем материал.

Затова от организацията настояват да се вземе политическо решение за ограничаване на изкупуването на пластмаса и хартия от пунктове в населените места. Проблемът не е социален, това не са бедни и нуждаещи се от прехрана хора, а организиран бизнес, с ръководители и територии. Каруците вече намаляха, те натрупаха капитал и крадат с бусове, добави Бургуджиев. Щом се спрат пунктовете, ще се спрат и клошарите, защото няма да има къде да предават, смята той.

Според него друга подходяща мярка е въвеждане на регистрация за предаващите полезна смет, която ще показва колко и какво предават, за да им се търси отговорност откъде са се сдобили с него.

В европейските страни такива посегателства се инкриминират, налагат се и глоби, но у нас не може да се наказва за нещо, което не е забранено, отбеляза Бургуджиев.

Според него и сега общините имат три възможности да изградят специализирани пунктове за полезна смет - да ги създадат сами, да апортират земя и инвеститор да ги изгради или да обявят конкурс, и не трябва да си търсят извинения за забавянето в изпълнението на това изискване. Срокът за него е до края на годината.

По думите на Бургуджиев в момента у нас цената на пластмасата е 650 лева на тон, а на хартията - около 200 лева на тон. Масово специализираните контейнери били обирани в Сърбия, България, Румъния, Македония и Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
12
 
! Отговори
бубс преди 9 години
Аз имам идея за това - клошарите ще бъдат назначени на работа да пазят по 1-2 места за отпадъци и да контролират хората къде и какво хвърлят.Така хем клошарите ще вземат пари и ще са отговорни, хем хората няма да сипват което където им падне
20
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аууууууу колко състрадални души забелязвам тука Това значи ли да има Закони в Една Страна и всеки да си прави Кой Каквото му е кеффффф
19
2
 
8
 
! Отговори
Идеалист преди 9 години
Та как да се прехранват хората!? Я да вземат да им наложт данъци!
18
1
 
11
 
! Отговори
Ганю Балкански преди 9 години
какво се оплакват , нали важното е да се събира разделно
17
2
 
3
 
! Отговори
До 16 преди 9 години
Всеки да си бере Гайлето но ред трябва да има
16
2
 
23
 
! Отговори
Клошар преди 9 години
Клошарите сме създали разделното събиране на *** в България още преди 20 години. Тоя да ходи да си търси друга пазарна ниша, за да не бере гайлето.
15
2
 
1
 
! Отговори
Aman преди 9 години
Aman ot vaste sosialni pomosti pone proverete kak se vzemat kolko se vzema i za kolko vreme papagali
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво така *** ще Намалее Да се надяваме или искате като Европа по Европейски или искате Африка по Етиопски Средно Положение Няма
13
5
 
21
 
! Отговори
Токайто преди 9 години
До Анонимен 10Ами започни и ти да обикаляш за каруцата, за да си докарваш по 1000 лв. на месец вместо да се бъхтиш за 500-600 лв.
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен12ZASHTO NE STANESH KLOSHAR?
11
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Повечето от Клошарите получават социални помощи плюс това което си докарват от казаните и осталото което цапнат (откраднат) около него Не им трябва дори и да Работят
10
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
DA BADAT VKARANI V ZATVORA VSICKI KLOSHARI ZASHTOTO OBSHTINATA TARPI MNOGO MILIONI ZAGUBI.KMETIZATA NE MOGA DA SI POLUCI ZAPLATATA,ZARADI TEZI ZAGUBI.
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво с тези мерки ще се ограничи и циркулирането на Незаконните Файтонаджий по Улиците на Нашите Градове а за напред и Села
8
1
 
27
 
! Отговори
Румбо преди 9 години
Знаете ли каква е изкупната цена на хартията в пунктовете?6 стотинки на килограм!За да се издържаш от това,трябва да събираш поне 300 кг на ден!Което си е сериозно количество!На практика печалбата отива при изкупвачите-14 ст. на кило.Преди години изкупната цена беше 16 стотинки и хартията въобще не стигаше до контейнерите.
7
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полицията Спи дълбок сън Политиците Също Общините могат да печелят от рециклирането на *** и с спечелените пари да изграждат инфраструктурата на градовете или най малкото да си покриват Общинските сметки за осветление да кажем Но там също трябва да е и полицията която да не допуска кражбите или рушенето на Общинската собственост Колкото до Клошарите и предавачите на цветни метали трябва да им се налагат Ограничения и който ги надвиши да Плаща Данък Печалба
6
4
 
31
 
! Отговори
Читател 22 преди 9 години
Бре, крадците в ВГ-то били клошарите!!!Де го чукаш, де се пука! Те милите, едва преживяват, но се намериха мераклии за оскъдните им ***! А бе гешефтари, ограбете като Мустака 1-2 милиарда и не се занимавайте с нещастните хора!.... Вашата .......!
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
KLOSHARITE SA ZAPLAHA ZA PRAVITELSTVOTO-DA BADAT ELIMINIRANI S POMOSHTA NA POLIZIA ARMIA I GANDARMERIA.KLOSHAR BEZDOMEN COVEK TARSESHT PODSLON I HRANA.
4
8
 
32
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
Това ни докара"демокрацията" от 1990г. Да е имало преди клошари,бездомни,безработица,мизерия,самоубииства от отчаяние,глад,безпаричие,срината медицинска сигурност,скъпо парно,ток,вода и още куп негативни неща!?...
3
8
 
29
 
! Отговори
Психиатър преди 9 години
На тоя, пък му крадяли ***. Лудите се увеличават.
2
9
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хора са умират от глад вие за какво сте се загрижили, едва ли случайно ровят из кофите !