Клошари опоскват 93% от боклука в разделните контейнери

Искат да се ограничи изкупуването на пластмаса и хартия
73
Клошари опоскват 93% от боклука в разделните контейнери
Снимка: архив, БулФото

93% от съдържанието в специализираните контейнери за разделно събиране се краде, коментира пред журналисти Тодор Бургуджиев, изпълнителен директор на "Екопак" - една от големите организации за оползотворяване на отпадъците от опаковки у нас.

В първия месец след преминаване от контейнери тип "ракла" към контейнери тип "иглу" резултатите бяха страхотни - в тях се събираше 70-80 процента рециклируем материал, защото клошарите още не бяха намерили начин да крадат, отбеляза Бургуджиев, цитиран от БТА.

По думите му за месец те са установили графика на събиране от камионите и отиват преди тях, събарят контейнерите, отварят дъното, изпразват ги и оставал едва 7 на сто рециклируем материал.

Затова от организацията настояват да се вземе политическо решение за ограничаване на изкупуването на пластмаса и хартия от пунктове в населените места. Проблемът не е социален, това не са бедни и нуждаещи се от прехрана хора, а организиран бизнес, с ръководители и територии. Каруците вече намаляха, те натрупаха капитал и крадат с бусове, добави Бургуджиев. Щом се спрат пунктовете, ще се спрат и клошарите, защото няма да има къде да предават, смята той.

Според него друга подходяща мярка е въвеждане на регистрация за предаващите полезна смет, която ще показва колко и какво предават, за да им се търси отговорност откъде са се сдобили с него.

В европейските страни такива посегателства се инкриминират, налагат се и глоби, но у нас не може да се наказва за нещо, което не е забранено, отбеляза Бургуджиев.

Според него и сега общините имат три възможности да изградят специализирани пунктове за полезна смет - да ги създадат сами, да апортират земя и инвеститор да ги изгради или да обявят конкурс, и не трябва да си търсят извинения за забавянето в изпълнението на това изискване. Срокът за него е до края на годината.

По думите на Бургуджиев в момента у нас цената на пластмасата е 650 лева на тон, а на хартията - около 200 лева на тон. Масово специализираните контейнери били обирани в Сърбия, България, Румъния, Македония и Турция.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
4
 
! Отговори
sladurko преди 9 години
Интересно е какво получават обикновените хора в замяна на труда, който си правят, да събират разделно. На други места им облекчават данъците. А тук гушим милионери с претенции, че някой им краде ***.Цените на стоките стават безобразно високи, опаковките безобразно големи, а реалния грамаж на продукта в опаковката все по-малък в резултат на което трупаме излишен ***.
60
0
 
3
 
! Отговори
sladurko преди 9 години
А защо не се запитате дали на хората, които изхвърлят този *** им е удобно да събират и хартийка по хартийка да пъхат в контейнерите тип "иглу", които имат отвор кръг с диаметър 20см. По-голям кашон не може да се постави, трябва да се нареже на малки лентички 20/20см, че да го напъхаш в контейнера.В нашия квартал хората спряха да си хвърлят *** в тези нови контейнери. Просто нямат времето от 10 мин да отделят за това си деяние всяка сутрин.
59
0
 
0
 
! Отговори
Ноа преди 9 години
Докато има каруци по улиците на градовете, ще има и групи и територий и кланове.
58
0
 
6
 
! Отговори
5-5 преди 9 години
по правилно е да напишат -клошари бъркат в паничката и отмъкват доходи на рециклиращите фирми в БГ . за пример в Германия в супермаркетите изкупуват обратно почти всякакъв амбалаж на реална цена .а тук всичко е безплатно за тези фирми които нормално реализират огромни печалби ................колко безплатни столови за храна на бедни направиха?
57
3
 
5
 
! Отговори
кръстоносец преди 9 години
и какво да правят хората? да умират от глад ли? ако имаха възможност да се прехранват по друг начин нямаше да ровят в ***.
56
3
 
17
 
! Отговори
gtf преди 9 години
Има и хора, нецигани издържащи се от това, особено в малките градове, където работа липсва..интересно как определихте собствеността на отпадъка, като "ваш".
55
0
 
8
 
! Отговори
Наско преди 9 години
Др.Бургуджиев,само Вие ли се храните,пиете вода,ходите по големи физиологични нужди?Всеки жив организъм има необходимост.Това че сте толкова "кадърен",не Ви дава правото да ограничавате и лишавате останалите от препитание!Благодарение на създадени"бизнесмени"като Вас,целият български народ страда!!!
54
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Замислете се, че благодарение на това хиляди хора се издържат. Да не е това начина, но ако не ровят из болкука, ще крадът, ще нападат /все по-често ставаме свидели на това/ ще се увеличи престъпността. Когато си гладен, законите не важът, когато децата ти са гладни и си в безизходица съвсем. Много е лесно да се каже край ограничаваме и до там, но България не е Швейцария, нека намерят друг начин за препитание на тези хора, преди да презприемат такива мерки.
53
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако ще им събираме вторични суровини, те трябва да ни плащат, а не ние да плащаме такса смет. Смет ли събират, или събират вторични суровини? Кой на кого трябва да плаща? Веднага да отпадне такса смет!!!
52
3
 
4
 
! Отговори
Некой си... преди 9 години
Предлагам кражбата на смет от кофите за разделно събиране да се криминализира и да се промени НПК. Тук в БГ-то е пълно с абсурди, един повече или по-малко, на кой му пука...
51
0
 
4
 
! Отговори
Кръстьо преди 9 години
До държавопомазаните управители на фирмите на които са:1.Осигорена възможност да събират от фирмите такса опаковка която не е никак ниска.2.Да получават ***`суровина`без да плащат.3.Осигорено финансиране в огромни размери за "развитие"на дейноста им.4.Пазар за реализация не е приоритет за тях,при изпълнение на т.1,2,,3!Очевидци сме благодарение на техния "принос",колко нерегламентирани сметшща се създават ежедневно?Колко е "чисто"навсякъде където се обърнете?
50
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 55И мен нямаше да ме интересува, ако не зарязваха съборените контейнери със всичките остатъци от хартия и пластмаса да се веят на пътя...
49
3
 
17
 
! Отговори
преди 9 години
Откакто сложиха кофи за разделно събиране пред блока, там стана по-мръсно. Преливат... събират ги веднъж на седмица 1-2, а клошарите ги ползват да изсипват върху тях други *** за по-лесно да ги преглеждат и резултатът е повече *** наоколо. Извод - разделното събиране замърсява околоблоковите пространства повече. Резултатът е негативен
48
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ме интересува кой взима ***, важното е да се сортира и преработва.
47
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Милионерите ще откраднат бизнеса на клошарите. Ние ще плащаме опаковки и ще ги подаряваме на милионери-фирми, за да си купуват мерцедеси.
46
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали е ***, клошарите облекчават фирмите-клошари. За вторични суровини се плаща, а фирмите-клошари искат наготово и без пари стока.
45
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Трябва да се хвърля в общите кофи. Подарък за клошарите. Никога не хвърлям наготово на готованците с шарените контейнери.
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клошари милионери опоскват бедните фирми. Помощ!
43
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Клошарите да си сложат собствени контейнери, ще си даваме вторичните суровини на тях, а не на тарикати фирми, които не искат да плащат за вторични суровини.
42
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хората без Основно образование в България не би трябвало да имат право на глас Както нямат право на куп други Привилегий забранени с Закон