Лекарката, помогнала на бебе в бедствието: Не съм герой!

Филиз Абидин газила цели 4 часа в преспите
12 мар 2015 12:35,
33
Лекарката, помогнала на бебе в бедствието: Не съм герой!
Снимка: bTV

Д-р Филиз Абидин е лекарката от Бърза помощ в Кърджали, която гази в преспи 4 часа с риск за собствения си живот, за да помогне на едномесечно бебе с алергична реакция, въпреки бедственото положение в района, което продължава вече пети ден.

"Получихме сигнала и аз поех случая. Тръгнахме с високопроходим автомобил на Българския червен кръст. Не знаех, че няма да успеем да достигнем до адреса с колата", разказва докторката пред "24 часа".

Родителите на едномесечното бебе подали сигнал на тел. 112, защото детето получило алергична реакция, след като му е бил даден витамин Д. Така доктор Абидин тръгнала пеша до къщата, защото автомобилът на БЧК не можел да продължи през преспите.

Лекарката прегледала детето на 2 свещи и фенерче. Оказало се обаче, че то трябва да се хоспитализира. Затова тя го взела завито в 4 одеяла и го пренесла през дълбокия сняг до автомобила. По думите на Филиз Абидин местните хора са помогнали много и акцията е приключила за около 4 часа.

Попитана дали не се е притеснявала за собствения си живот, докторката отговаря, че в такива моменти се действа инстинктивно и не се разсъждава, по-късно осъзнаваш ситуацията, в която си попаднал.

Докторката разказва, че откакто е обявено бедстевеното положение не се е случвало да има нападения на лекарски екипи.

"Напротив - хората са солидарни, събира се цялото село и всеки помага с каквото може - било да се разчисти пъртина, било да ти посочат място, където да отидеш или да обърнеш колата, било да се пренесе болен. Помагат за всичко и наистина се опитват да те облекчат максимално. За това аз съм изключително благодарна на хората в района", разказва тя.

Въпреки геройската си постъпка, което е извършила, Филиз Абидин скромничи:

"Не бих се определила като героиня. Чувствам се като достоен гражданин на Република България, чувствам удовлетворение от изпълнен дълг. Мисля, че си свърших възможно най-добре работата. Героиня е силна дума", обясни тя.

Смелата лекарка е номинирана за държавна награда. Тази номинация докторката я приема като признание, но не само за нея, а за всичките й колеги.

Филиз Абидин е учила медицина в Пловдив. Тя има дете на 2-годишна възраст и след като се е върнала от майчинството е продължила да работи като спешен медик в Бърза помощ в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
15
 
! Отговори
ДС преди 9 години
Ех, да имаше повече такива хора.
22
0
 
16
 
! Отговори
Също потресен преди 9 години
Още по-изумително е как се намират хора, които да харесат злобните коментари под такива новини. Жалка работа!
21
0
 
21
 
! Отговори
браво преди 9 години
Браво на жената, свършила си е отлично работата, така и трябва да бъде винаги!!! жалко наистина, че на нашите географски ширини, когато си свършиш добре работата, на това се гледа , като на героизъм!?? даааа НОРМАЛНОСТТА в България ВЕЧЕ Е ГЕРОИЗЪМ!!! 34940
20
3
 
18
 
! Отговори
потресен преди 9 години
Всеки ден се изумявам как под такива новини някой може да напише нещо негативно! Ами злобно племе сме си и това е! Май е вярно, че всеки народ си заслужава съдбата!
19
0
 
24
 
! Отговори
До редакцията преди 9 години
Моля, разкарайте малкото, но страшно противни и злобни коментари за един добър и достоен човек!
18
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива доктори са ни най-нужни сега. Да е жива и здрава. Дай Боже бройката на такива достойни хора да се увеличава.
17
0
 
23
 
! Отговори
Дядо преди 9 години
Браво на докторката!
16
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БРАВО на жената......Жива и здрава да е 100 год ...Едно добро води до друго добро и така малко по-малко се печели битката с гадорията и гадовете на тоя свят !
15
57
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
У-у-у-у много грозна бе !Освен за доФторка,за друго не става
14
3
 
35
 
! Отговори
БГ преди 9 години
Браво! Истинско геройство си е това !
13
14
 
1
 
! Отговори
3-4 преди 9 години
a zatui li edna maika s bolno dete s visoka temperatura chakala chakala 2 chasa v speshnata pomost, a tam nemali pediater. i posle otishla v aptekata da si kupi lekarstva za deteto bez medicinski pregled?!
12
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Герой си докторке в днешните гадни времена. Да си жива и здрава !
11
52
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 9 години
мноо ясно че Филиз ще спаси Али ... нали не е Пенка която тярбва да спаси Спас
10
5
 
26
 
! Отговори
Ваня преди 9 години
Тази лекарка да стане Министър на здравеопазването. Ще се справи много по-добре от всички дискредитирани "величия", които са били на този пост досега!
9
2
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тая лекарка е по-полезна от боковите министерски кокошки които денонощно по телевизиите кудкудякат за "адекватна реакция", "денонощни заседания" "безупречна координация" а на конкретните въпроси отговарят с "това не е в моите компетенции".
8
1
 
23
 
! Отговори
8 преди 9 години
ДА СТЕ ЧУЛИ НА ЛЕКАРИ НЯКОЙ ДА Е ДАЛ 700 ЛВ.ПЕРСОНАЛНА ПЕНСИЯ?!НЯМА Й ДА ЧУЕТЕ!ДА СТЕ ЧУЛИ,ЧЕ ЛЕКАРИТЕ НИ ИМАТ НЯКАКЪВ ПРИНОС ЗА ТОВА БЪЛГАРИЯ ДА СТАНЕ ИЗВЕСТНА ПО СВЕТА?!ДА СТЕ ЧУЛИ ЛЕКАР,СЕСТРА,АКУШЕРКА ДА СЕ ОПЛАКВАТ,ЧЕ ЖИВЕЯТ В МИЗЕРИЯ?!НЯМА И ДА ЧУЕТЕ!ПОМИСЛЕТЕ СИ КОИ РЕВАТ ВСЕКИ ДЕН В МЕДИИТЕ,ЧЕ ПАРИТЕ ИМ СА МАЛКО,ЖИВЕЯТ ПОД НАЕМ,ГЛАДУВАТ!А ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ РАБОТНИЦИ ГОДИНИ НАРЕД СИ ПЛАЩАХА НАЙ-ПОЧТЕНО ОСИГУРОВКИ!
7
6
 
41
 
! Отговори
Bit преди 9 години
Шапки долу!!!
6
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонимен 5Нали още Чирков каза че безплатно лечение няма. Ти да си благодарен че все още се намира някой да дойде на домашно посещение. Както казваше един гостенин от Италия не съм достатъчно богат да ми дойде лекар на домашно посещение.
5
3
 
71
 
! Отговори
Българин по род преди 9 години
Ето на такива хора трябва да се издига паметник. Независимо от нейната вяра, етнос, обичаи и традиции. Тя е хуманист и човек. Трябва да се научим да хвалим хората на новото време. Омръзна ми от паметници на бивши герои...имаме си достатъчно. Защо няма поне един паметник на безименния лекар.......и този случай да се разгласи, да стане пример за подражение , а не да слушам по ТВ--врели некипели от *** като: Доган, Местан, Симеонов, Сидеров и Каракачанов.
4
1
 
70
 
! Отговори
crane преди 9 години
За такива хора - поклон !