Лекарката, помогнала на бебе в бедствието: Не съм герой!

Филиз Абидин газила цели 4 часа в преспите
12 мар 2015 12:35,
33
Лекарката, помогнала на бебе в бедствието: Не съм герой!
Снимка: bTV

Д-р Филиз Абидин е лекарката от Бърза помощ в Кърджали, която гази в преспи 4 часа с риск за собствения си живот, за да помогне на едномесечно бебе с алергична реакция, въпреки бедственото положение в района, което продължава вече пети ден.

"Получихме сигнала и аз поех случая. Тръгнахме с високопроходим автомобил на Българския червен кръст. Не знаех, че няма да успеем да достигнем до адреса с колата", разказва докторката пред "24 часа".

Родителите на едномесечното бебе подали сигнал на тел. 112, защото детето получило алергична реакция, след като му е бил даден витамин Д. Така доктор Абидин тръгнала пеша до къщата, защото автомобилът на БЧК не можел да продължи през преспите.

Лекарката прегледала детето на 2 свещи и фенерче. Оказало се обаче, че то трябва да се хоспитализира. Затова тя го взела завито в 4 одеяла и го пренесла през дълбокия сняг до автомобила. По думите на Филиз Абидин местните хора са помогнали много и акцията е приключила за около 4 часа.

Попитана дали не се е притеснявала за собствения си живот, докторката отговаря, че в такива моменти се действа инстинктивно и не се разсъждава, по-късно осъзнаваш ситуацията, в която си попаднал.

Докторката разказва, че откакто е обявено бедстевеното положение не се е случвало да има нападения на лекарски екипи.

"Напротив - хората са солидарни, събира се цялото село и всеки помага с каквото може - било да се разчисти пъртина, било да ти посочат място, където да отидеш или да обърнеш колата, било да се пренесе болен. Помагат за всичко и наистина се опитват да те облекчат максимално. За това аз съм изключително благодарна на хората в района", разказва тя.

Въпреки геройската си постъпка, което е извършила, Филиз Абидин скромничи:

"Не бих се определила като героиня. Чувствам се като достоен гражданин на Република България, чувствам удовлетворение от изпълнен дълг. Мисля, че си свърших възможно най-добре работата. Героиня е силна дума", обясни тя.

Смелата лекарка е номинирана за държавна награда. Тази номинация докторката я приема като признание, но не само за нея, а за всичките й колеги.

Филиз Абидин е учила медицина в Пловдив. Тя има дете на 2-годишна възраст и след като се е върнала от майчинството е продължила да работи като спешен медик в Бърза помощ в Кърджали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
9
 
34
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
на майка ми 92 год личната лекарка взима 20 лв за дом посещение ако трябва дагази преспите 4 часа на отиване и четири на връщане не ми се мисли колко ще ни обере
2
3
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Браво!
1
3
 
89
 
! Отговори
12:45 преди 9 години
Защо не попита родителите на детето дали не е герой? Д-р Абидин, Вие давата надежда на много хора - надежда, че не всичко човешко във Вашата гилдия е безвъзвратно изчезнало. Поклон пред Вас!