Бедствие в Мало Конаре, селото под вода

Има опасност от срутване на къщи, заяви кметът
14 мар 2015 13:45, Александър Попов
24
Бедствие в Мало Конаре, селото под вода
Снимка: Булфото, архив

Стотици домакинства в пазарджишкото село Мало Конаре продължават вече трето денонощие да са с наводнени приземни етажи заради избиващи подпочвени води. Това заяви кметът на селото Димчо Караиванов пред Фокус.

"В момента под вода е около 70% от селото. Дъждът, който вали в момента, допълнително усложнява ситуацията. Сега следим нивото на река Луда Яна, защото част от дигата липсва и ако се вдигне с един метър нивото на реката, селото ще бъде залято", добави кметът.

По думите му избените помещения в повечето къщи са почти под един метър вода. Изпомпването на водата е невъзможно, тъй като тя избива още по-силно, след като се създава ефект на сонда.

По улиците в селото има около 10 см. вода. Повечето земеделски площи са под 20 см вода.

Според Караиванов опасността е най-голяма за старите кирпичени къщи в Мало Конаре, защото водата се просмуква в тях и ще се срутят.

"Вече не викаме пожарна, но хората се обаждат, защото смятат, че с изпомпване ще се решат проблемите. От това обаче няма нужда, защото след изпомпването къщите се пълнят отново. Разговаряхме и с областния управител Трендафил Величков, но и той няма с какво да ни помогне", коментира Димчо Караиванов

В момента се прави опит с багер да се почисти и голям напоителен канал, който минава през самото населено място.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и министърът на земеделието и храните Десислава Танева пристигнаха в Мало Конаре, за да проверят на място ситуацията след обилните валежи, които причиниха наводнения в приземни етажи на къщи и на земеделски площи.

Министър Василева посочи, че сериозно са повишени подпочвените води и това е основната причина за наводнението.

Осигурена е специализирана техника от "Напоителни системи" в Пазарджик за разчистването и разширяването на отводнителен канал край селото, за да се оттича по-лесно изпомпваната вода. Очаква се и допълнителна техника от Пловдив.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още по темата: наводнениеМало Конаре
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
patriot преди 9 години
moje da im e za kasmet bedata ?- ako nekoi bg hristianin ili milostiva hristianka gi pokani da karat ski, sheini, da se povoziat s liftovete i da im pogostuvat v praznite planinski hoteli ili monastiri da se radvat na planinski bulgarski krasoti? dneska ima , utre koi znae?
17
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До прокурор-пенсионер А пък си спомням как ликвидационните съвети на СДС така си "свършиха" работата , че завинаги унищожиха селското ни стопанство. В мътната вода всичко беше разграбено и унищожено. От там нататък всичко тръгна надолу с главата, на нито един политик или партия не им пука,че огромни територии пустеят или фиктивно се работят,само за да се отчете за субсидия. Всички пари за няколко едри земевладелци милионери, а народа ще рупа *** на ЕС и американска ГМО царевица
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Къде ви беше акъла да почистите и удълбочите канала още есента.
15
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 9 години
Кой е виновен?
14
11
 
16
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Забележете само , чакат държавата да им разчисти отводнителния канал , който е общинска собственост. Такива са всички кметове по селата , които са от БСП или ДПС . Мързеливи , прости и необразовани . Само мислят от къде да откраднат някой лев. Е няма как да няма бедствия .
13
8
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
я жителите на това село да кажат пред телевизиите какви зеленчуци изпращаха засофия с нитрати и по колко оставяха ли за лични нужди отделна лехичкаако са го правили сега да не се учудват какво им се случва винаги има възмездие
12
9
 
16
 
! Отговори
прокурор-пенсионер преди 9 години
Всички ще плащаме за морала който ни насадиха безродниците от БКП-БСП . Цял живот кражби и далавери от държавните фабрики и ТКЗС-тата . Сега понеже всичко е частно почнахме да крадем от частните домове на хората , да сечем дърветата за огрев или продажба , да лъжем и правим всякакви далавери на дребно един срещу друг и ето го резултата . Един елементарен сняг не можем да посрещнем . Ревем като карпатски мечки по цял ден . Да помагала държавата , ами държавата това сме ние хората .
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Началото...
10
8
 
32
 
! Отговори
!!!!!! преди 9 години
О С Т А В К И !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Оставки на всички от Правителство, през Народно събрание !Омръзна ни да ни лъжат, да забогатяват на наш гръб, да ни давят, да ни оставят да мизерстваме, да гладуваме, а отгоре на всичко и да ни заробват с 16 МИЛИАРДА, които те да ядат, а ние да плащаме!
9
3
 
37
 
! Отговори
дагодух преди 9 години
Иначе министрите и депутатите се надпреварват да казват как всичко е наред и проблеми няма. Нещастници. Да се вдига народа от цяла България пред парламента и да се разберем един път завинаги с тия ***!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да-а, верно е това, което е написал ха-ха-ха, няма дъжава и заваляха дъждове. Друго си беше когато имаше държава - суша.
7
2
 
15
 
! Отговори
? преди 9 години
Господи просвети и вразуми управниците .Молебен срещу многодъждие.
6
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За 25 г. колко пъти почистиха каналите, защо продължават Мало конарци да пръскат с отрова зеленчуците и на другият ден ги изкарват на борси и пазари да ни тровят, колко пъти през нощта палеха сухи треви и стърнища, до кога ще се занимават с мръсотии и ще се гаврят с природата.За всичко на този свят се плаща скъпо и прескъпо.Но за съжаление главите им няма да уврат.Това е божие наказание, не само за тях но и за всички в областта.
5
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бах мама му.кво ще правят хорицата
4
6
 
30
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До лесничейГЕРБ и ДПС са си поделили българските гори и секат поголовно. това е истината !Вследствие на рязкото и постоянон намаляване на горите се промени и климата.Като ученици още учехме за кръговрата в природата.Кръговрата в българската природа е нарушен. Затова са тези наводнения и бедствия.Отделно държава нямаме !Не се вземат превантивно мерки.Чака се снегът да натрупа и тогава се чисти, вместо да се чисти още по време на снеговалежа.ГЕРБ са не по-малко виновни от всички предишни.
3
6
 
35
 
! Отговори
лесничей преди 9 години
Няма да се притеснявате другари и депесари . Изсякохте горите , зарибихте язовирите , хвалите се , че продавате трупи в Турция и риба . Сега парите от печалбата ще си оправите къщите , а другите които не са в далаверата да им благодарят с един хубав бой . Така ще бъде следващите 10-20 години докато пораснат нови дървета , ако има кой да ги засади иначе още 50 години .
2
20
 
10
 
! Отговори
Витошка СФ преди 9 години
На кой му пука, при мен е екстра ! ! !
1
6
 
25
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
Лилянчеееее, ГЕЕЕЕРБ :)