Габрово с голямата награда на Конкурс АГОРА 2014

Призът бе връчен на НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011"
16 мар 2015 16:07, Екип на Dnes.bg
1
Габрово с голямата награда на Конкурс АГОРА 2014

На церемонията, състояла се на 12 март в гр. София, бяха връчени наградите на Конкурс АГОРА за най-успешна инициатива, реализирана от читалище и мобилизирала местните хора за решаване на реален проблем през 2014.

Специално обръщение към участниците и гостите на събитието отправи Иван Иванов, зам.-председател на Народното събрание. От сцената на Конкурса той подчерта ролята на читалищата на местни граждански организации и значението им за развитието на общностите.

След тайно гласуване гостите на церемонията определиха голямата награда да бъде връчена на НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011”, гр. Габрово за създаването на селски мол - Базар "Забравени традиции, живи вкусове" в града. Селският мол стартира през 2014 г. и до момента има реализирани четири издания. В него се предлагат стоки на производители от региона, които предлагат местната си, домашно произведена продукция в града. Като във всеки мол събитието е съпроводено от много музика и настроение, а в Селския мол също така се танцува и пее. Инициативата на читалището припомня на жителите и гостите на региона за Веселите пазари в Габровско от миналото.

На церемонията бяха връчени наградите и на петте финалиста категориите на Конкурс АГОРА 2014. Журито на конкурса определи това да са: Категория "Общност в развитие" за НЧ "Христо Ботев 2008", село Гарван, общ. Габрово за "НеЗабравено имане"; Категория "Солидарност и хуманност" за НЧ "Пенчо Славейков кв.Малашевци - 1919", гр. София за инициативата "Синьо лято 2014"; Категория "Изкуство и култура за развитие" за НЧ "Изгрев - 1930", с. Баничан, общ. Гоце Делчев за "Цветни приказки без край върху везаните пищюмали на Баничан"; Категория "Перспективи за израстване" за НЧ "Дружба - 1870", гр. Харманли, обл. Хасково за инициативата "Завръщането на рока и естрадата в града на Белоногата"; Категория "Най-продуктивно партньорство" за НЧ "Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски - 2011" за Базар "Забравени традиции, живи вкусове" - Селски МОЛ.

За четвърта поредна година Министерство на културата присъди специална грамота за Принос в развитието на читалищното дело. Отличено с нея бе Ловчанско читалище "Наука - 1870 г." за инициативата “Люлякови музикални вечери - Ловеч 2014”, а наградата връчи д-р Силва Хачерян, държавен експерт в Отдел  „Регионални дейности”. “Люлякови музикални вечери - Ловеч 2014” са четири вечери, в които на различни сцени в града се представят Държавна опера Русе, балет “Арабеск”, Теодосий Спасов с оркестър, както и Плевенската филхармония.

Специалната награда електронен четец PocketBook Mini получи Народно читалище „Дружба – 1870”, гр. Харманли за инициативата Клуб „Читателски клас”. Наградата се дава за модернизирането на библиотеката и насърчаване на електронното четене сред децата и младежите в общността. От името на PockeBook наградата връчи г-н Галин Бородинов от агенция PR Point.

С това завърши шестото издание на Конкурс АГОРА, част от което станаха повече от 35 инициативи от цялата страна, оспорвали си местата в петте категории, както и голямата награда на конкурса.
Събитието се организира от Платформа АГОРА с финансовата подкрепа на Фондация «Чарлз Стюарт Мот», в партньорство с: Комуникационна агенция PRoWay, осигурила наградата в категория "Изкуство и култура за развитие";  Университетското издателство „Св. Климент Охридски", което по традиция връчи колекция от книги на финалистите; Хотел „Рамада София", който се погрижи безвъзмездно за тържествения вид на зала “Диамант”.

Конкурс АГОРА се реализира с медийната подкрепа на Българското национално радио, dir.bg, dnes.bg и информационен портал за НПО в България ngobg.info.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
SHTE IA DEPOZIRAT V BANKATA I S PARITE OT 1000000 LV.SHTE POPRAVIAT DUPKITE PO ULIZITE NA GABROVO