Банички и рогчета с 12 Е-та причиняват рак

Буквално ще "преяждаме" с тях в козунаците по Великден
18 мар 2015 07:16,
75
Банички и рогчета с 12 Е-та причиняват рак
Снимка: архив, Булфото

Банички, рогчета, кифли и боза са натъпкани с емулгатори и оцветители. В евтините закуски, особено около училищата, има по 12 Е-та, съобщи специалистът по хранене и заместник-председател на Националното дружество по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Тези съставки са изключително вредни, едни от тях причиняват рак, други астма и тежки алергии, посочи тя.

Проф. Байкова обясни, че хидрогенираните мазнини, имитиращи сирене, които слагат за по-евтино производителите, са особено опасни. Те провокират образуването на тумори. За да бъде баничката или рогчето като истинско, те добавят още есенция с дъх на сирене и масло, а някои подсилват ефекта за яйца с жълт оцветител, без въобще в тестото да има жълтък.

Много трудно човек може да избегне вредните вещества, но ако продуктът няма етикет, може да попита продавача от кварталната фурна какви продукти има в закуските. Ако увърта и не дава ясен отговор, по-добре не купувайте, посъветва Байкова и посочи, че продавачите са длъжни да ни го предоставят, когато го поискаме.

Най-уязвими са децата, тъй като в евтините закуски няма естествени продукти, но са докарани на аромат. В комбинация с боза, в която преобладава химията, учениците буквално се тъпчат с отрови, не скри диетоложката.

Буквално ще "преяждаме" с тях по Великден, когато пуснат евтините, но ароматни и приятни на вид козунаци, предупреди проф. Донка Байкова. Тя препоръча да не купуваме от най-евтините, а от пакетираните, върху които има задължително етикет със съставките.

Лекарката предупреди, че боите за великденски яйца са другата опасност, която ни дебне по празниците. Те са най вече синтетични, куп химикали в тях удрят здравето ни.

Тя препоръча, ако сме погълнали много продукти с Е-та, да направим тридневен пречистващ режим. В този период се консумират зеленчукова супа, повече билков чай и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А пък бозата е с четири подсладителя на куп - Ацесулфам К, Аспартам, Захарин (забранен от 1977г.), Цикламат. Замислете се защо са толкова много, след като и един от тях е достатъчен да подслади напотката.
10
11
 
0
 
! Отговори
hairdress преди 9 години
lajete. arogantni teroristi. :((((:) am sto ne pokazvate tesi E-ta, :))))) stoto niama :)))) pak ne ste si izpili sutrishnoto toplo mliako s vanilia, stoto niamate krava.
9
6
 
26
 
! Отговори
Анна преди 9 години
Като сте толкова некадърни да си приготвите храната в къщи,купувайте *** и се тровете.
8
0
 
28
 
! Отговори
А преди 9 години
И вас ( баничките и рогчетата и тутманиците и тнт.) спрях да ви купувам. Само *** продавате. Хора преди да си купите нещо прочетете съдържанието. В тази нашата скапана държава институциите не ни пазят, трябва сами да се пазим. Спрете да купувате *** и да се надяваме че тези които ги произвеждат или ще си повишат качеството или просто ще фалират. Но здравето е най важно, пазете се!
7
1
 
40
 
! Отговори
майка преди 9 години
Няма друга такава държава!"Не купувайте"...,"питайте производителя"...???Малоумие след малоумие.Посочете ми само една толкова безгрижна държаваМОЛЯ!!!Няма закони,няма контрол,няма...
6
2
 
45
 
! Отговори
иван преди 9 години
Защо не признавате, че европейската машина мачка родното производство и позволява използването на тези безопасни за здравето на човека вещества? Само чрез стимулирането на българското селско стопанство може да осигури наистина качествена и безопасна храна, всички останали мерки са път без изход.
5
1
 
38
 
! Отговори
баничар преди 9 години
А бе държавата е умряла, Вие за баничките сте се хванали! Ами вафли те ,колко Е-та имат,също и трансмазнини!? И какво като сложи на стъклото бележка с описание на продуктите. Той пак може да си е сложил химията
4
5
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На ви европа на ви америка.съсипаха ни.
3
1
 
30
 
! Отговори
партиен член преди 9 години
Какво означава ако търговеца увърта???Нали за това има парламент.Променят закона и ги задължават на видно място да поставят списък с продуктите.Ако е " печен" търговеца няма да увърта а направо ще те излъже.
2
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко в Макдоналдс е много полезно!
1
2
 
45
 
! Отговори
бг преди 9 години
Тези търговци искат да изкарват пари на гърба на хората и не им пукак какво им пречиняват.