Банички и рогчета с 12 Е-та причиняват рак

Буквално ще "преяждаме" с тях в козунаците по Великден
18 мар 2015 07:16,
75
Банички и рогчета с 12 Е-та причиняват рак
Снимка: архив, Булфото

Банички, рогчета, кифли и боза са натъпкани с емулгатори и оцветители. В евтините закуски, особено около училищата, има по 12 Е-та, съобщи специалистът по хранене и заместник-председател на Националното дружество по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Тези съставки са изключително вредни, едни от тях причиняват рак, други астма и тежки алергии, посочи тя.

Проф. Байкова обясни, че хидрогенираните мазнини, имитиращи сирене, които слагат за по-евтино производителите, са особено опасни. Те провокират образуването на тумори. За да бъде баничката или рогчето като истинско, те добавят още есенция с дъх на сирене и масло, а някои подсилват ефекта за яйца с жълт оцветител, без въобще в тестото да има жълтък.

Много трудно човек може да избегне вредните вещества, но ако продуктът няма етикет, може да попита продавача от кварталната фурна какви продукти има в закуските. Ако увърта и не дава ясен отговор, по-добре не купувайте, посъветва Байкова и посочи, че продавачите са длъжни да ни го предоставят, когато го поискаме.

Най-уязвими са децата, тъй като в евтините закуски няма естествени продукти, но са докарани на аромат. В комбинация с боза, в която преобладава химията, учениците буквално се тъпчат с отрови, не скри диетоложката.

Буквално ще "преяждаме" с тях по Великден, когато пуснат евтините, но ароматни и приятни на вид козунаци, предупреди проф. Донка Байкова. Тя препоръча да не купуваме от най-евтините, а от пакетираните, върху които има задължително етикет със съставките.

Лекарката предупреди, че боите за великденски яйца са другата опасност, която ни дебне по празниците. Те са най вече синтетични, куп химикали в тях удрят здравето ни.

Тя препоръча, ако сме погълнали много продукти с Е-та, да направим тридневен пречистващ режим. В този период се консумират зеленчукова супа, повече билков чай и плодове.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
2
 
3
 
! Отговори
сърбин преди 9 години
Да му се и потребителското мислене.. Какви 12 е-та? Обосновете и е-тата какво значат. Точно баничката съдържа брашно, извара, мая, някое си - извлечено от яйца, аскорбинова киселина (витамин Ц) и мазнина.. Вярно е, че би било по-добре да има стол за хранене, поради сухите храни, но това го няма от 15 години насам. Защо не кажат за пържените картофки в МакДоналдс или за соса в дюнерите? Готвеното преди всичко, вярно. Да отвоят столовете в училищата. Нужен е просто ремонт.
50
0
 
7
 
! Отговори
XX преди 9 години
Запрятайте ръкави и си правете козунак и хляб във къщи.Малко повече труд-но знаеш какво слагаш в тестото.А като си помисля каква е хигиената във фирните-направо ми се до пов****.
49
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакайте че още Америка не ни е окупирала напълно.Тогава само ГМО ще ядете.Нали искахте демокрация а на ви сега.Само АТАКА
48
3
 
21
 
! Отговори
Атакист преди 9 години
А дубрутру глупава държаво! Пържените храни в палмово масло което се използва масово, като влезе в организма се превръща в парафинов налеп по стените на кръвоносните съдове! И няма такова нещо боза което да се прадава. Бухайте Е-та в храните пък после се чудете що младежта седи само пред смартфона да проверява кой и е харесал във феса кифленската муцуна и гледа като замаяна. Нито акъл като акъл ще има от тези Е-та нито деца като деца. Спете още и за Е-тата и за всичко друго около вас.
47
1
 
12
 
! Отговори
анонимна преди 9 години
"а някои подсилват ефекта за яйца с жълт оцветител, без въобще в тестото да има жълтък."Не знам как може специалист да го напише това. Почти никъде не се ползват яйца и даже си е написано по етикетите. Съдържат яйчен прах, сигурно внос, може и по-евтин от жълтата боя да е, но също съмнителен като състав. Осигурява по-дълга трайност освен по-ниска цена.От една фурна веднъж ми казаха /в голям град/ че ако намеря козунаци с яйца, да им ги занеса и ще ми ги платят на цените на които съм ги купила
46
3
 
4
 
! Отговори
100 lipinovo преди 9 години
az dosega ne sam vijdal takiva s E-ta v mahlata. kade sa be? pokaji da gi vidim. mnogo lajete, hei. To edvam vatre ima malko rusko brashno, romanska sol, voda, kraveshko ukrainsko maslo , tok, mashinen i manualen trud, kraveshko ukrainsko sirene, kokoshi makedonski iaica, transport, danak 20%DDS i drugi danaci i vinetki am vie iskate i E-ta li da ima za 50 evrocenta broikata, che i za ambalaj - salfetka ili hartia?! ;)
45
1
 
4
 
! Отговори
Марин преди 9 години
Днеска изядох последното си рогче.
44
18
 
9
 
! Отговори
123 преди 9 години
"Проф." Байкова да седне да прочете, че Е-номенклатурата е универсална и включва и много естествени вещества... Поредната статия-помия тука. Ама гледам, че яко я поемат...
43
3
 
1
 
! Отговори
senseipetz преди 9 години
До Надяkomentara mi kum twoeto nepotgotwenno iskazwane e tupa kifla.. Da be malko u4ila w u4ili6teto, wmesto w facebooka.
42
2
 
7
 
! Отговори
никой преди 9 години
в БЪЛГАРИЯ няма "street food", не говоря за София. нашата храна на улицата е дюнери, банички и пица на парче. просто една обречена нация...
41
20
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Във такива моменти съм много благодарен че не съм в БГ, все пак ГМО-то си е нормална храна , не е канцерогенна...
40
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като са толкова отровни, защо не са забранени за продажба?Нали държавата, т.е. ние издържа инспекций по храните, здравни инспекции и др. подобни?
39
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
pak i 4astnite bolnici deto stanaha tolkova mnogo nali trqbva da imat klienti,vie prazni li izkate do stoqt
38
8
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
E-tata doidoha ot Evropeiskia saiuz predi nqma6e E-ta,
37
7
 
20
 
! Отговори
Надя преди 9 години
Искам професионално да споделя радостта си от това, че проф. Донка Байкова разкри за всички ни, че баничките и рогчетата причиняват рак. Какъв, как, защо, има ли други фактори, това е дадено само на г-жата професор да знае. Очаквам елитът на световните онколози, да я удостои с почетна грамота, а обществото на бг-мамма, да организира онлайн горене на клада на тестени закуски. Също очаквам и след толкова години съществуване на проф, Байкова най-накрая да се появи някой трайно отслабнал след нейнат
36
0
 
5
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
до 47, не беше чийз,бургер, ами пакетче с пържени картофи, и не беше 6 месеца а седмици, във вътрешният джоб на сакото си. Гледай отново клипа.
35
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da i v McDonalds e palno s E ta...spomnqm si za edin klip v youtube amerikanec re6ava da napravi opit s edin chizburger..no go zabravq ostava mu 6 godini v djoba na qketo...ami na klipa po4ti nebe6e mradnal...super..e za tova i egipetskite mumii mogatvda ni zavidqt...konservirame se ka4estveno:-)
34
1
 
16
 
! Отговори
Ми България преди 9 години
Е, нали има институции, които трябва да следят какво се продава в и пред училищата ??? Кого заблуждавам институции няма, има едни чиновници, които се активизират само около числото за получаване на заплатата и после пак изпадат в летаргия.
33
0
 
32
 
! Отговори
аа преди 9 години
Добре бе, не мога да разбера едно нещо, след като са толкова вредни тези Е-та, защо не ги забранят, каква е тази държава. Хора до кога ще търпим, най - болната нация в света сме, тровят ни с какво ли не, а ние търпим. Как може това да се съобщава по медиите , а държавата да не предприема нищо
32
0
 
12
 
! Отговори
Шведките преди 9 години
Най- доброто наказание е, да яде в продължение на 1 месец баничките, кифлите и бозата си .....