Без селфита по време на слънчевото затъмнение

Не гледайте без защита, може да загубите зрението си
20 мар 2015 07:20, Александър Попов
16
Без селфита по време на слънчевото затъмнение
Частично слънчево затъмнение. Снимка: Булфото, архив

Софиянци ще могат да наблюдават днес безопасно частичното слънчево затъмнение - с телескопи от Астрономическата обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски", и от градината при НДК.

Хората, които ще дойдат да наблюдават слънчевото затъмнение в обсерваторията на СУ в Борисовата градина, гледайки през телескопите, ще са защитени и не е нужно да имат допълнителни защитни очила, обясни доц. Голев, заместник-декан на Физическия факултет на Софийския университет, отговарящ и за Астрономическата обсерватория на СУ.

Той каза също, че от Астрономическата асоциация в София ще поставят телескопи при градината на НДК - на ъгъла с бул. "Патриарх Евтимий", където е входът за метрото. Там има голяма площ, на която ще могат да се съберат много хора. Ще бъдат изнесени и телескопи, ще изпратим и астрономи от СУ, каза доц. Валери Голев.

Голев съобщи, че за София частичното слънчево затъмнение ще започне в 10.42 часа и ще продължи 2 часа и 16 минути - до 12.58 часа. Максималната фаза на затъмнението в София ще се наблюдава в 11.49 часа - тогава ще е най-тъмно, като 53 процента от слънчевия диск ще бъде покрит от луната. Ще стане също малко по-хладно и по-тъмно, ще е като слаб сумрак, но няма да е тъмно, както е при пълното затъмнение, обясни доц. Голев.

Той добави, че за варненци "ще се закрие" 49 процента от диска на слънцето, а в Бургас - 48 процента.

От Института по астрономия с Национална астрономическа обсерватория при БАН информираха, че на 20 март ще наблюдаваме първото за годината слънчево затъмнение. От територията на България и от по-голямата част от Европа то ще се наблюдава само като частично закриване на слънцето от луната.

Пълната фаза на затъмнението ще бъде видима само от северната част на Атлантическия океан, от Фарьорските острови и от архипелага Шпицберген. Най-доброто място за наблюдение, където затъмнението ще продължи най-дълго, ще бъде в океана на около 260 километра северно от Фарьорските острови.

Астрономите предупреждават, че при наблюдение на слънцето с невъоръжено око или с оптични прибори, трябва са се използват специални защитни слънчеви филтри, предпазващи зрението.

Обективите или окулярите на използваните бинокли, на зрителните тръби или на телескопите трябва задължително да бъдат защитени с такива филтри. Забранено е слънчевото затъмнение да се наблюдава без защитни очила, защото има опасност човек да изгори очите си и това става за секунди, предупреди доц. Валери Голев.

Коварното е, че уврежданията настъпват без болка в момента, а загубата на зрение се установява до няколко часа по-късно.

"Наблюдаването без нужните предпазни мерки е извънредно опасно за зрението. То може да доведе до т.нар. слънчева слепота или изгаряния на ретината. Дори когато по-голямата част от слънчевия диск е закрита по време на частичните фази, лъчението от останалия слънчев полумесец е достатъчно силно, за да доведе до увреждане на ретината. Даже при наблюдаване на пълно слънчево затъмнение има опасност. Слънцето може да се наблюдава директно само през специални филтри", предупреди акад. Петя Василева, шеф на очната болница “Акад. Пашев” в София, цитирана от 24 часа.

Снимките със смартфони, таблет или фотоапарат може да са толкова опасни, колкото и прякото наблюдение на Слънцето.

Всички, които си правят селфита, трябва да носят специални защитни очила, блокиращи опасните лъчи, които се отразяват от дисплея, предупреди офталмоложката.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: слънчево затъмнение
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Не можах да го гледам но поне видях клипа сниман в град Смолян.Беше хубав.
10
1
 
4
 
! Отговори
Сократис преди 9 години
Бай Тъпчо ме изпревари с идеята :)))Опушете едно парче стъкло със свещ или си купете стъкло за електроженна маска-струва евтино и е много по-безопасно от рекламираните очила.Също можете да ползвате ако имате стари фото-филми проявени и забравени в някоя кутия-отрязвате най-тъмната част от опашката на филма-черната и гледате през нея а ако не е достатъчно тъмна я прегъвате на две да стане двойна :))Лек ден на всички и бодро настроение! Животът не е това което четете по сайтовете-всичко е нормално
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много облачно бе, какво слънчево затъмнение ще видим.
8
1
 
7
 
! Отговори
бай Тъпчо преди 9 години
Ееее дойде пак туй затамнение бе,яз виках че нема го дачакам ама таквиз колко сме ги гледали,гледали..то кат дяца опушвахме сас свящ ено парче стакло и са редехме да гледаме как луната изяда слънцето пък после пак го изплюва-ами тай на учеха бабите бе,пък после кат големи земахме маската на електроженат на тати и с нея гледахме-то нищо интиресно ама ей тъй-да видим и ний та да са хвалим после ама сега що да не са селфим бе то слънцето зад нас ша бъде та да хо хманем на кадро-нема гледаме на него
7
0
 
1
 
! Отговори
avatarth преди 9 години
po4na li veche
6
2
 
0
 
! Отговори
Буаааахахахааха преди 9 години
И какво ще видите със или без очила ?? На дядо Адам шлифера ха ха ами протегнете се току виж сте го фанали (за горепосочени )
5
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пълни глупости са това,че е опасно.Пускат тия пръцки само и само да си продават ***.Като дете съм гледал слънчевия диск за да видя колко време ще издържа, гледал съм слънцето и по време на затъмнение с невъоръжено око.Сега съм на 63 години и нямам оплаквания от зрението си.НЕ КАЗВАМ, ЧЕ ТОВА, КОЕТО СЪМ ПРАВИЛ КАТО ДЕТЕ Е ПРАВИЛНО, НО СПОДЕЛЯМ ПОСЛЕДСТВИЯТА ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За военните не знам, но Костов със сигурност има пръст в тая работа със затъмненията. Защо мислите, че драгалевския мавър е такъв опърлен. Той е демонът, който закрива слънцето, а пък вие си вярвайте, че е луната.
3
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако БНТ го снимат, частичното ще стане наистина пълно слънчево затъмнение.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за всичко са виновни воените.те закриха и Златния Орфей
1
1
 
6
 
! Отговори
жеко преди 9 години
по логиката на тази самозванка акад. Петя Василева, не трябва да гледаме изобщо защото отражението от лъчите ще го има в стъклата на автомобилите, в прозорците по сградите и витрините на магазините, еми дай направо да ходим със затворени очи... по голяма глупост не бях чувал и то от академик