Пролет пукна, щъркът се завърна!

И тази година всеки може да се включи в преброяването им
23 мар 2015 16:22,
8

Снимка: БДЗП

Със затоплянето на времето и настъпването на пролетта у нас пристигнаха първите бели щъркели. Още в началото на март бяха наблюдавани щъркели в Южна България, а вече наблюдават и в северна, съобщиха експертите от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Всяка година над България прелитат над 250 000 щъркели, което е 75% от цялата европейска популация на вида.

През 2015 г. продължава VII Международно преброяване на белия щъркел, което се провежда веднъж на всеки 10 години в над 40 страни по света и в България се координира от БДЗП. През миналото лято НПО-то успя да преброи с участието на над 250 доброволци 1932 щъркелови гнезда в 45 общини в страната.

През това лято кампанията продължава и е отворена за участието на всеки желаещ. Благодарение на онлайн платформата www.shturkel.bg БДЗП отново ще даде възможност на гражданите да се включат в събирането на научни данни на терен.

Дейностите се реализират в рамките на проекта "Търсенето на щъркела: Науката на гражданите в действие", който се финансира от Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: щъркелпреброяване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
3
 
0
 
! Отговори
Коментатор преди 9 години
Дояло ми се е щъркелово.
5
0
 
7
 
! Отговори
Всичко е любов преди 9 години
Видяхте ли по телевизията хърватската щъркелка Малена? Преди 13 години е ранена от ловци и не може да лети. През зимата я гледа един добър хърватин, а нейният щъркел всяка пролет се връща при нея и стопанина. Сетне учи новите щъркелчета да летят и ги води на юг. До следващата пролет, вече 13 години!
4
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щъркът?! Пукна?! Заглавие на годината!
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кой пукна ?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Щъркът"???? Това какво е?
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пролет пукна ние българите все още не!