Откриха уникална капсула от гроба на Св. Йоан Богослов

Находката датира от VI век и е изработена от олово
Обновена: 25 мар 2015 14:24 | 25 мар 2015 14:24,
12
Откриха уникална капсула от гроба на Св. Йоан Богослов
Снимка: Dnes.bg

Археолозите, които работят при разкопките на полуостров Форос край Бургас, са открили уникална капсула - реликварий, донесена от гроба на Св. Йоан Богослов в Ефес.

Находката е датирана към 6 в., изработена е от олово и е с размери: дължина 22 мм и диаметър 17 мм. Тя е открита до разбитата реликварийна камера на базиликата на полуострова. До този момент в страната не е намирана друга такава капсула, а в света оловните ампули от този вид са общо 43.

"Всички те обаче са произведени в Йерусалим и имат характерна украса. Тази, която открихме на п-в Форос, е по-различна. Тя е оловна, но е изработена по модела на тези, направени от глина в Ефес. Подобни находки са поклоннически атрибути. В тях са се съхранявали реликви – елей от гроб на светец, светена вода от особено почитано място и др.“, обясни Милен Николов, директор на историческия музей в Бургас.

По думите му през VІ в., когато поклонничеството е особено силно, поклонници от целия християнски свят са се стичали в Светите земи.

Николов допълни, че поклоннически центрове е имало в Йерусалим, където е Гробът Господен, Абу Мина в Египет с гроба на св. Мина, Антиохия с гроба на св. Симеон, Селевкия с гроба на св. Текла, о-в Хиос с гроба на св. Исидор, Ефес с гробовете на св. Йоан Богослов, св. Мария Магдалена и св. Тимотей. В тези центрове се произвеждали основно глинени ампули за светена вода.

Научните изследвания показват, че находката край Бургас може да се свърже с култа към Св. Йоан Богослов. Според исторически извори, веднъж в годината – на 8 май, когато се чества Св. Йоан, поклонници от цял свят се стичали на гроба му в базиликата в Ефес, над който имало скала.

Хората обсипвали скалата с розов цвят. На следващия ден, върху камъка по чудодеен път се появявал прах, който лекувал всякакви болести. Именно него поклонниците събирали в реликварии и отнасяли по родните си места като знак за поклонението им и като апотропей.

"Според някои учени, този прах е бил цветен прашец от розите, с които е бил отрупван гробът на светеца. Затова на този етап от проучванията трябва да приемем, че пилигрим от крепостта Порос е извършил поклонение на гроба на св. Йоан Богослов в Ефес, откъдето е донесъл ценната реликва с лечебен прах.”, допълни Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Бургасархеолози
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
31
 
! Отговори
? преди 9 години
Как нещо, от което до момента има известни 43 екземпляра и е масово производство - щото тази ампула е отливана в калъп, може да е "уникално"?
9
0
 
32
 
! Отговори
1 преди 9 години
На Божидар Димитров сега пак такива неща му трябват .
8
0
 
32
 
! Отговори
Божил преди 9 години
Браво- поздравления! Продължавайте да ни радвате с нови и нови успехи,за да прославим България по всички краища на света!
7
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната фалшификация на Божо ДС-то - тоя надмина и макетата. Сигурно отдолу има надпис Made in China.То не бяха вампири в Созопол, то не бяха "реставрирани" църкви, които никога не ги е имало ...
6
1
 
34
 
! Отговори
извинете преди 9 години
Може ли по-хубава снимка да осигурите?
5
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Купуват ги от Ебай после казват, че са ги намерили в някой свещен гроб и цената им скача 10-100 пъти :D
4
2
 
39
 
! Отговори
vivor преди 9 години
Бургас а абсолютно прав
3
1
 
68
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Богата земя е нашата БЪЛГАРИЯ.И на история,и на плодородие,и на природа.Но всички продажници и крадци от висшите етажи я съсипват.И най-лошото е че продължават да крадат със пълни шепи БЕЗНАКАЗАНО.
2
4
 
38
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
Първата лимонка :D
1
5
 
39
 
! Отговори
Професор Божидарски преди 9 години
Аз като видях заглавието си помислих че е намерено в Созопол.