Критики от Европа: Затворите ни са в ужасно състояние

Има лошо отношение и насилие към лишените от свобода
26 мар 2015 08:07,
35
Критики от Европа: Затворите ни са в ужасно състояние
Снимка: Архив Reuters

Комитетът за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото отношение или наказание оповести открито изявление за България. Пресслужбата на Съвета на Европа уточни за БТА, че в своята 25-годишна история институцията предприема подобна стъпка едва за седми път, като досегашните поводи са давали Гърция, Руската федерация (Чечения, три пъти) и Турция (два пъти).

Изявлението за нашата страна е свързано с лошото отношение към задържани в полицията, следствието и в затворите, както и с тежкото състояние на местата за лишаване от свобода.

В текста се отбелязва, че от 1995 г. насам комитетът е предприел 10 посещения в България, където се е запознал с всички затвори, с изключение на един, както и с множество следствени и полицейски арести. Били са установени сериозни пропуски и в последните 20 години многократно са били съставяни препоръки.

Заявява се, че задълженията на страната не са само да улесни проверките, но и да предприеме решителни действия в съответствие с получените препоръки.

Огромната част от препоръките остават неизпълнени - изцяло или частично, се пояснява в изявлението. Проверките от 2010, 2012, 2014 и 2015 г. показаха липса на решителни действия от страна на властите за подобряването на положението на лишените от свобода, пише в текста.

Комитетът уточнява, че повечето от недостатъците се наблюдават още от първата проверка през 1995 г. - лошо отношение в полицията и затворите към лишените от свобода, насилие между задържаните, пренаселеност на затворите, лоши материални условия в затворите, следствието и арестите, лоши здравни затворнически грижи, зле обучени надзиратели, проблеми по отношение на достъпа на лишените от свобода до външния свят. Заявява се, че отговорът на българските власти на препоръките след проверката през миналата година е бил "меко казано неудовлетворителен".

По-рано тази година представители на Комитета са проверили затворите в София, Бургас и Варна, както и следствения арест на бул. "Г. М. Димитров" в столицата, като не са установили напредък по препоръките, отправяни в последните две десетилетия.

При последната си проверка експертите са получили множество жалби за полицейско насилие над задържани (плесници и удари, включително с палка). Броят на тези жалби е нараснал спрямо предходната година в София и в Бургас. Отчита се, че остава заплахата от насилие над задържани, включително жени и непълнолетни, не само при арестите, но и при разпитите им.

Допълва се, че почти не се наблюдава напредък в осигуряването на правна защита срещу полицейското насилие. Рядкост е достъпът до адвокат при задържане с полицейска мярка, а служебните адвокати не се справят с ролята си да предотвратят полицейското насилие. Отчита се, че нараняванията, получени в следствените арести, често не се записват в медицински документи, а при приема в тези арести медицинските прегледи са твърде повърхностни, в присъствието на полицаи и докато задържаният е с белезници.

По темата със затворите се посочва, че насилието над затворниците от страна на надзирателите буди тревога. При проверките по много от получените от Комитета жалби са установени физически следи от претърпени побои. В столичното следствие обстановката е влошена и са зачестили оплакванията от умишлено физическо увреждане на задържаните.

Посочва се, че българските власти признават за епидемични размери на корупцията в затворите. Администрацията и здравните служби искат от затворниците да им се плати за дейности, осигурени от закона, включително превозване до болница, снабдяване със стоки и книги. В затворите в столицата и в Бургас жизненото пространство на лишен от свобода е едва около два квадратни метра в общите килии.
Голяма част от затворниците нямат достъп до тоалетна нощем. Затворите в София, Варна и Бургас са в пълна разруха, пише в изявлението. Повечето от посетените при проверките места са негодни за обитаване от хора, се добавя в текста.

В допълнение в затворите в Бургас и София не се води медицински журнал. Дългогодишната препоръка е такива дневници да се поддържат и в тях да бъдат вписвани белезите от насилие.

Друго изискване е в първото денонощие от постъпването на нов задържан или затворник той да бъде подлаган на пълен лекарски преглед, като с това би било пресечено разпространението на болести, а получените наранявания биха били описвани навреме.

Всички посочени проблеми показват провал на българските власти да се справят с тях, въпреки отправените препоръки, пише в изявлението. Комитетът намира, че откритите въпроси отдавна е трябвало да намерят решение, затова препоръчва радикална промяна на подхода. С изразяването на разбиране за трудностите, пред които властите са изправени, Комитетът препоръчва цялостен нов подход към затворническата дейност.

Отчита се, че добрата законодателна рамка е необходимост, но без решителни, конкретни и ефективни мерки за нейното прилагане, те остават само на хартия, а условията в затворите и арестите ще се влошат още. Препоръчват се решителни мерки срещу насилието, упражнявано от правоохранителните органи.

В заключение се пояснява, че изявлението цели да насърчи България и по-точно министерството на правосъдието към предприемането на решителни стъпки, съобразени с ценностите на Съвета на Европа и на Европейския съюз, към които нашата страна се числи. Добавя се, че препоръките следва да се разглеждат като средство в помощ на българските власти да преодолеят откроените недостатъци.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Направете ги хотели вашта мама продажна,слушайте *** евро-педеаска-европа
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те ще ни трепят, а ние ще работим за да им осигуряваме лукс. Да се върнат Крумовите закони!
22
0
 
4
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Затвора не е хотел за почивка.Болниците ни също са зле, но не го коментирате, нали?Затвора трябва да е гаден и непривлекателен!
21
1
 
4
 
! Отговори
kk преди 9 години
Ami to zatova e zatvor ,daje i tova im e mnogo .Tezi ot Evropa 6to ne si gledat rabotata,za6to ne povdigat vaprosa kak jiveqt obiknovennite hora ,za banditite se zagrijili ;LIZEMERI
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такива са традициите при нас, г-да и г-жи европейци. Ние не сме празни моралисти и лаладжии, както отбелязаха коментарите по-отдолу. Ако искайте наистина да сте полезни по този въпрос, хванете и елате да чистите, дундуркате и лекувате затворниците. Ние, голяма част от гражданите в България, имаме предостатъчно проблеми, свързани със собственото си оцеляване, за да мислим и говорим и за хора, на които и без това гледаме като на престъпници, каквито и в действителност са.
19
0
 
11
 
! Отговори
стига глупости преди 9 години
Стандартът в цялата страна е нисък, повечето хора са бедни. Болниците и училищата ни са в ужасно състояние, пътищата ни са като швейцарско сирене - дупка до дупка, защо затворниците трябва да са с превилегии? Защото са полезни или защото са направили нещо значимо за държавата. Първо детските градини и училищата да се приравнят на евростандарта, после болниците и т.н. Последни са затворите, те са за наказание и превъзпитание на престъпниците, а не са петзвездни хотели!!
18
1
 
8
 
! Отговори
тцЪ преди 9 години
Като си оправим болниците, училищата, пътищата, железниците, съдилищата, полицията, тогава можете да държите сметка за затворите. Демек, повдигнете този въпрос следващото хилядолетие!
17
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Критики от Европа: Затворите ни са в ужасно състояниеА болниците, а училищата, а пътищата, а съдебната система, а полицията?*** - ЛаЛаДжии
16
1
 
8
 
! Отговори
Вую преди 9 години
Да си ги вземат при тях като са толкова загрижени
15
1
 
7
 
! Отговори
е? преди 9 години
ми то и материала вътре не е в най-доброто състояние...
14
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да си ги вземат затворниците там и да ги потапят в лукс.Точка!
13
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Iavno y tuk iskat da ni ubediat che nai dobroto reshenie e da ima chastni zatvori
12
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1 дума не казват за ужасните условия на живот на честни работещи граждани и пенсионери, но затворите са ни най-висок приоритет.
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kato tolkova kritikuvat y tolkova gi e jal za prestunicite, da gi premestiat v germania. Moje y evrodiputati da gi napraviat, razlikata e malka
10
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Vupreki kritikite, sum siguren che e mnogo po dobre bulgarski zatvor otkolkoto Guantanamo
9
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Този комитет да не гледа само затворите, а да види "свободните" хора при какви условия живеят, защото много от тях завиждат на затворниците.
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ot snimkata vijdam che imat beli chershavi, kakvo oshte iskat. V Severna Korea gi prashtat da rabotiat dokuto si izplatiat "dulga" a tuk vsichko im e bezplatno y samo pari ni struvat. V taia kriza, nakraia shte ti triabvat y vruzki da vlezesh v zatvora
7
0
 
12
 
! Отговори
Цветанка преди 9 години
....Вие в какъв затвор бихте"набутали" Филип Димитров, Соломон Паси,Софиянски,дъртото хайдуче Сакскобурготски, Куневица,Б.Борисов,"хубавото" Наде и.......нямат край,да не им изброявам мърсотиите зулумите и това което сториха на българите и България....
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
затова не вкарваме в тях когото трябва
5
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
zatvora NE E HOTREL !!! da sa mislili predi da vliazat tam.