Плащаме тока авансово, отчитат ни "вероятното" потребление?

Фактурата ще идва веднъж на три месеца
30 мар 2015 08:58,
48
Плащаме тока авансово, отчитат ни "вероятното" потребление?
Снимка: Булфото, ахрив

Плащаме сметките си за ток авансово, на база „вероятно потребление“. Такава услуга ще имат право да ни предложат доставчиците на ток, а промените се предвиждат в Закона за енергетиката, които енергийната комисия към парламента прие на второ четене в края на миналата седмица, пише в. „Труд“.

Предстои текстовете да бъдат гласувани и в пленарна зала. Европейските директиви допускат авансовото плащане на електроенергия, но само на база на действително потребление. В този случай абонатът предплаща дадена услуга и тя му се предоставя до изчерпване на внесените авансово пари.

Информацията за фактурираната енергия ще се предоставя “поне веднъж на три месеца”, а когато потребителите са избрали електронни сметки - два пъти в годината.

От енергийната комисия обясниха, че това не е връщане на тримесечното отчитане, а опция, която се дава на компаниите.

Законът за енергетиката се променя само три седмици след последните поправки в него. Новите редакции се правят през Закона за енергийната ефективност.
Специално внимание депутатите са обърнали на оптимизирането на разходите за пренос на електроенергия.

Според текстовете цената на този вид услуга трябва да бъде такава, че да стимулира по-ефективното потребление.

Пак с този мотив енергийната комисия е дала възможност на доставчиците на ток да разработят различни тарифи на тока в зависимост от часовете на използването му. Целта е да се намали потреблението в пиковите часове чрез увеличение на цената.

Експерти коментираха обаче, че тази промяна с тарифите може да се случи само при клиенти, които имат т. нар. умни електромери. Те мерят в реално време консумацията и пращат информацията дистанционно на енергото.

Към момента много малко от клиентите на ЧЕЗ, ЕВН и “Енерго про” разполагат с такива устройства.

Изчисленията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране показват, че за да се сменят всички електромери у нас с умни, са необходими около 5 млрд. лева, като инвестицията трябва да бъде включена в цената на тока.

Затова регулаторът отхвърли плана за задължително монтиране на “умни електромери”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Da vnimavat s toka minalia pat tova svali BB
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ludost, zaplatite sa malki
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Такса за разпределение през електропреносната мрежа ?????? -- вероятно някой служител седи и дърпа една ръчка ту наляво ту надясно и разпределя тока накъде да отива! Като с ръчното управление на светофарите в София -- хората в нормалните държави от десетилетия ги управляват с камери а тука катаджии - *** натискат едно копче цял ден.
38
0
 
3
 
! Отговори
A.Dvoř& преди 9 години
От 30г. живея в страната на ČEZ....молете се,да не стане като при тях....ЕРП-то ще се разпорежда със личната Ви сметка в Банката...!Тук има писатели,които не знаят какво пишат!!!!
37
0
 
4
 
! Отговори
Енергетик преди 9 години
Има една много хубава поговорка - Накъдето и да се завъртиш, Г*** все ти е отзад.Та докато не си оправят мрежата и кражбите от *you know who*, както и да фактурират сметките все тая.
36
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейските директиви допускат авансово плащане,но за България ще е задължително.Какво друго се допуска?
35
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво сте ревнали всички, в нормалните държави е така. Тук в УК също - или ти правят estimate на базата на потреблението до момента или ти си пускаш показанията всеки месец. От два месеца вече има "смарт" рийдъри които директно ти изпращат показанията към доставчина на всяка минута.
34
0
 
9
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Няма да стане тая!!!
33
0
 
14
 
! Отговори
Хаха преди 9 години
На тия от електрото им е харесало как тполофикациите крадат с "прогнозните" плащания и те решиха да се включат!Вместо да стане обратното-да се плаща всеки месец-каквото си изразходвал!Който иска -да си плаща година напред!Аз НЕ искам!
32
0
 
13
 
! Отговори
Вуте преди 9 години
Абе каквото и да правят , каквито и промени да измислят - първо да си спрат кражбите на ток , които всички плащаме - половината от електромерите са преправени да въртят по-малко , маса народ си краде ток необозпокоявано от никой - щото нищо не могат да им направят - нита да ги осъдят за крадения ток - нищо ... краденото го разхвърлят после на тези които редовно си плащат. Правят си вътре в електромерите едни връзки и отчита например само 10% от консумираното - чиста работа - вместо 300 лв. -
31
4
 
5
 
! Отговори
рр преди 9 години
До сибирскапо радиаторите има РАЗПРЕДЕЛИТЕЛИ а не топломери. За повече от 10 години не знам как някои хора не го разбраха
30
0
 
13
 
! Отговори
Черен дявол преди 9 години
На първо място не виждам нищо лошо, ако някой клиент пожелае....да си предплати и на три месеца да се прави засечка на предплатеното и консумирането. Но имам проблем с това да натоварят клиентите с плащането на цената на "умния" електромер. Все едно като си купувам кило домати в цената да влиза и кантара. Не, благодаря. И между другото крайно време е ЕРП-тата да плащат наем за техните табла, които се намират в чужда собственост/т.е. на блока/.
29
17
 
5
 
! Отговори
Drago преди 9 години
Това е много добро решение. В Германия и в повечето страни в западна Европа е точно така - плащаш авансово тока всеки месец на базата на предвидими разходи. В Германия минават и те отчитат само веднъж годишно, за да спестят разходи. Щом в Германия осъзнават, че така ще спестят разходи и е по-ефикасно, с двете ръце съм за :)
28
0
 
13
 
! Отговори
художника преди 9 години
А кога ще въведете "УМНИ" водомери за топлата вода? Демек, ако през водомера не тече топла вода под 40 градуса, самият водомер да не отчита потребление. Най-вече по високите етажи, хората източват по 30-40л. вода докато им потече топла, ама тази вода се плаща, като ТОПЛА.
27
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Става, кото започнат да плащат заплатите авансово ще си плащам всичко напред. До тогава обаче - НЕ !!!
26
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДО 25 - НасоКак ще ти дойде двойна сметка? Ти къде беше цял месец? Не го ли поглеждаш този електромер? Аз гледам показанията почти всеки ден. Не че плащам по-малко, но поне виждам че не ми надписват. Сметките ни са големички, но сме 4 човека и си харчим доста ток.... какво да се прави....А за авансовото плащане съм твърдо ПРОТИВ. Как ще ми изчислят месечната вноска? Живея под наем - един ден като се изнеса какво става , ако съм платил повече ток? Бонус за хазаина ....
25
2
 
15
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Авансово? Няма да стане плащам израсходеното, остава и абонамент да поискат. Това би имало смисъл ако в един град има поне 5 ерп-та, а при нас е само едно и няма конкуренция! Ако приемат депутатите тая простотия си пишат свмъртната присъда, и Борисов ще бъде запомнен като първият премиер не искарал два мандата докрай и първият махнат ва пъти заради тока! Страхотно а?
24
0
 
5
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
До насо 25Ами то има смисъл ако си сто процента сигурен и искаш да ги съдиш!
23
0
 
8
 
! Отговори
насо преди 9 години
искат да ни затрият.. докога така ще хвана и ще пребия някой служител на чез може и да се почуствам по добре
22
0
 
5
 
! Отговори
насо преди 9 години
Хора дойде ми двойна сметка за ток, пуснах жалба дойдоха записаха цифрите и след 3 дни се обадиха и казаха че всичко си е наред. Как да постъпя в случая има ли смисъл да дам електромера за проверка