Казанлък - университетски град до година

Амбициите на общината са да стане академичен център
6
Казанлък -  университетски град до година
Снимка: Булфото, архив

До една година в Казанлък ще бъде открит филиал на университет, прогнозира проф. Костадин Костадинов, зам.-министър на образованието и науката, цитиран от БТА.

Той участва в кръгла маса на тема "Казанлък - университетски град", организирана от кмета Галина Стоянова.

Представители на бизнеса от общината се обединиха около инициативата градът да стане академичен център.

Идеята е от няколко десетилетия, но едва сега намери основа за реализация, посочи д-р Ваньо Цонов, председател на инициативен комитет "Казанлък - университетски град".

Необходими са кадри в областта на машиностроенето и производството на етерично-маслени култури, коментираха представители на бизнеса, които се включиха в дискусията. Три научни института в Казанлък също признаха, че има недостиг на кадри и подкрепят идеята.

Общо 3000 фирми са действащи на територията на общината. Над 7500 са учениците, които се обучава в 22 общински и 5 държавни училища, обяви кметът на Казанлък.

Анкета, проведена сред учениците от Старозагорска област, е установила, че 1914 от 2566 участници в проучването подкрепят откриването на филиал на университет в Казанлък, съобщи Донка Симеонова, директор на Регионалния инспекторат за образование.

Сред тях 566 са посочили като свой избор машиностроенето, 416 - производството на етерични масла, 303 - хидравликата. Най-желаната специалност е била козметиката, която са предпочели 685 ученици.

Община Казанлък ще изпрати покани към Тракийския университет, Пловдивския университет и Бургаския университет, които да направят свои предложения за специалности, обяви кметът на Казанлък.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
V KAZANA GIVEIAT KRADZI OT ARSENAL-NAPRAVETE PO-DOBRE AKADEMIA NA KRADZITE OT ARSENAL
3
0
 
14
 
! Отговори
сияйна мъдрост преди 9 години
Казанлък е хубав град. Там произвеждат китари, рози и калашници. Място, идеално за Антонио Бандера! Той си пада и по трите.Нека да си направят хората университет, да трупат мъдрост, белким някой засиял като мене...
2
1
 
12
 
! Отговори
44 преди 9 години
Следват Ню Опан,Чирпан,Гурково и Николаево!
1
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хм ,интересно ,обаче средната заплата в казанлък е както във всички малки градове 400 -500 лв ,цените на ток ,вода , и храна са същите както в големите градове.тези кадри за които говорят -ще си ги сънуват :) и 10 университета да има ,и нужда от 100 вида кадри да има -при тези заплати- чакайте млади хора .ps: в града няма повече от 40 000 човека /пенсионери + *** включително/ ... правете си изводите професори на масата ,или под масата