Осем задържани при спецакция с обвинения за радикален ислям

Прокуратурата ще иска постоянния им арест
Обновена: 31 мар 2015 11:56 | 31 мар 2015 11:56, Веселина Йорданова
29
Осем задържани при спецакция с обвинения за радикален ислям
Снимка: архив, БулФото

Прокуратурата привлече като обвиняеми още 8 лица за участие в група, проповядваща антидемократична идеология, съобщават от пресцентъра на институцията.

Още по темата
В хода на разследването по досъдебно производство, водено в Окръжна прокуратура – Пазарджик срещу последователи на Ислямска държава, са събрани доказателства за извършване на престъпна дейност и на други лица.

Днес в качеството на обвиняеми по делото са привлечени Йосиф Минчев от Пловдив, Александър Иванов от Пловдив, Орхан Бързак от Пазарджик, Райко Кърталов от Пазарджик, Ненко Щерев от Асеновград, Веселин Стефанов от Пазарджик, Рангел Илиев от Пловдив и Мустафа Али от Пазарджик. Последните двама са привлечени задочно и за тях е издадена Европейска заповед за арест.

Всички са обвинени за участие в група, която проповядва антидемократична идеология (религиозно-екстремистка идеология и изграждане на халифат - престъпления по чл. 109, ал. 2, вр. чл. 108, ал. 1 от НК), и за пропаганда за война - престъпление по чл. 407 НК.

Спрямо тях са взети мерки за неотклонение задържане под стража до 72 часа, в рамките на които прокуратурата ще поиска постоянното им задържане под стража от Окръжен съд – Пазарджик.

Ходжата Ненко Щерев е арестуван на домашния му адрес на ул. "Мануш Войвода" в ромската махала в Асеновград, предаде "Фокус". Наскоро в дома му гостували ходжи от Пазарджик.

Арестите тази сутрин са продължение на операцията срещу проповядването на радикален ислям, започнала през ноември миналата година.

Тогава при специализирана операция в Пазарджик бяха задържани 22-ма души. Сред задържаните бе и Ахмед Муса Ахмед, смятан за лидер на мюсюлманите в ромската махала на града.

Срещу тях бяха повдигнати обвинения за организиране на група за проповядване на антидемократична идеология, за пропогандиране и възхваляване на война.

Междувременно близки на арестуваните при акцията на ДАНС в Пазарджик се събраха пред сградата на полицията. Те обясниха, че не знаят причината за задържането им, а от полицията отказали информация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
conserver преди 9 години
До observerСъвършено правилно...
14
0
 
7
 
! Отговори
Mosp преди 9 години
Доживотна командировка в Саудитска Арабия. И да не се връщат.
13
4
 
0
 
! Отговори
парадиране преди 9 години
Тази акция е да се покажем пред Европа, че службите ни за сигурност работят ефективно. Наистина ли смятате, че тези *** проповядват радикален ислям? Изграждането на терористична радикална клетка не е толкова просто и лесно.1. За това трябва да си образован и фанатизиран!2. За това са необходими сигурни и доверчиви хора!3. Изграждането на една клетка, никога няма да използва публичното пространство за прокламирането на идеите, всичко е потайно.Реакция чрез фейсбук, е слабо разузнаване!
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От кога са се прекръстили тези ислямисти,че като чета те всички са християнски имена? или да си мисля ,че християните стават вече ислямисти - друговерци.
11
0
 
1
 
! Отговори
observer преди 9 години
ДО СЛУЖБИТЕ: ДАНС НРС НСлС и прочее служби Видимата част е много малка ,притеснявайте се от тия които не се виждат и мислете за това което не знаете.Обикновено дребните риби се оставят да изгорят с цел да ангажират ресурс.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Елате да видите какво става в Пазарджик. Жени увити в черни чаршафи със скрити лица и мъже брадати стил ислямист. Не е нужно да ги търсите за да ги видите , те са навсякаде по центъра. Въпросат е кой им плаща за да изглеждат така? Кой има сметка от това?
9
0
 
5
 
! Отговори
Притеснен за Народа! преди 9 години
Арести, арести.. И накрая все PR!!! Оръжие нямаме, защото го продадохте за милиони долари... и сега като стане чудото нито автомати нито патрони нито смели мъже... А кажете как да се пазим от криминалния контингент... Хайде кажете нали сте генерали, полковници, интелектуалци, професори, експерти по национална сигурност... вие с ромската агресия не може да ни опазите та от въоръжени ислямски ненормалници въоръжени с калашници рпг-та картечници???
8
0
 
2
 
! Отговори
gg преди 9 години
15 стават обвинените за разпространение на идеите на "Ислямска държава", след днешната акция на ДАНС в Пазарджик
7
10
 
3
 
! Отговори
TOP SECRET преди 9 години
Та Ромите с Радикален Християнизъм нема никъква ИНФОРМАЦИЯ в България имам предвид Дасикане Рома-християни , кога ще чуем и видим нещо и за тях
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3 ти какъв бой смотан РАЗТРЕЛ НЕ БОЙ
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 2"Ужас !!! Ние си мислихме че ислямистите ще дойдат от изток, а те били тук ???"1Навярно си забравил, че ислямът е на наша територия от поне 6 века.
4
4
 
4
 
! Отговори
Маркетинг и Реклама преди 9 години
Вече има една статия за Ромите , стига сте правили Маркетинг и Реклама на Хорахане Рома тоест измислените мюслумани в Джамии ами покажете и Дасикане Рома-християни как живеят и как се молят в Църквата
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
VEDNAGA DOGIVOTNA PRISADA BEZ ZAMIANA.NA CLENOVETE NA SEMEISTVAT IM 30 GODINI ZATVOR BEZ PRAVO NA POMILVANE.100% SAM SIGUREN CE POSLE NIKOI NIAMA DA PROPOVIADVA RADIKALEN ISLIAM.
2
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С арести няма да се реши проблема. Бой им трябва на тъпите кратуни.
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"съществото" което се мисли за "ястреб" и го преследват някакви бъмзита СТРАННО липсва днес