Отново готвят амнистия за строежи на ръба на закона

Предлага се по-строг режим за сгради в зони на свлачища
Обновена: 3 апр 2015 08:32 | 3 апр 2015 07:00, Анисия Иванова
13
Отново готвят амнистия за строежи на ръба на закона
Снимка, архив Булфото

Поредна амнистия за постройки без строителни книжа предлага Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Става дума за строежите в т.нар. режим на търпимост, които са вдигнати без разрешително, но законът не налага събарянето им. След поправките собствениците вече ще могат да пристрояват и надстрояват постройките, да правят основни ремонти, реконструкции, както и да променят предназначението им. Ще бъде разрешено да се извършват всички допустими строителни и монтажни работи според действащия подробен устройствен план. Текстовете са част от обявените вчера промени в основния строителен закон - за устройството на територията.

Промените засягат много голям брой постройки. Основно това са къщи на село и в по-малките градове, вдигнати през 60-те и 70-те години на миналия век. На практика сега ще се затвърди статутът на домовете на много хора, чиито къщи са на границата на закона. Поправките ще важат за всички сгради, построени до 31 март 2001 г., когато влезе в сила сегашният Закон за устройството на територията (ЗУТ). В графата "търпими" са още строежи като остъклените балкони, навеси, беседки и други подобни, разяснява в. "Сега".

"Това и сега е възможно. Но очевидно по-категоричният запис в закона е нужен за някои общински администрации и съдилища. С тези текстове търпимите строежи стават още по-търпими", коментира пред вестника юристът и експерт Савин Ковачев, който е и бивш зам.-министър на регионалното развитие.

Според него текстовете целят поясняване на вече дадена амнистия за строежи без строителни книжа към 26 ноември 2012 г. Той припомни, че сградите в режим на търпимост реално са приравнени на законните и предлаганата промяна на практика е форма на узаконяване. Според Ковачев досега практиката и в общините, и в съда по отношение на строежите в режим на търпимост често е противоречива.

Освен за жилищни обекти, с подготвените промени ще се изчистват неточности и по инфраструктурни обекти. Преди години често пътища или канализация също са били прокарвани, без да се спазят изискванията на закона, и се оказва, че сега и те са търпими.

По-строг режим на строителство в свлачищни зони, особено за регистрираните от регионалното министерство и описани в специален регистър, предвижда законопроектът. Предложено е и да се забрани строителството в свлачищни райони, в които не е изградена канализация. В законопроекта е дадена възможност при избора на главни архитекти в комисиите за провеждане на конкурсите да участват представители на Камарата на архитектите в България и Съюза на архитектите в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: амнистияМРРБстроеж
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
БРАННИК преди 9 години
Боко им е патрон на тея!
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък искам машина да дава разрешение и да вади документи.Плащаш си таксите и ти изплюва всичко.Когато си готов със строежа ,декларираш и си готов.Сега какво разкарване е от администрацията ужас!
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ля ляА за земята под панелките?Общинска е!
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kakъв ръб и на кой закон?Май не е закон а за магаре!Тя къщата строена 1968г.издържала сума ти земеметресения и вместо от общината да минат и да актуват,те ги обявили за ''на ръба на закона''?!Излиза,че щом не са бутнати пари на администрацията,постройките и на 100 г. ше са незаконни.Три поколения живяли там,обаче администрацията дреме и чака рушвети!!!!
3
2
 
3
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
какво ще кажем за между-блоковите пространства???
2
3
 
6
 
! Отговори
Видьо Зидаров преди 9 години
Най после се намериха простаци да узаконят незаконните постройки. Аз само такива съм правил, от както се помня. Вие сами виждате как при лек земен трус или малко наводнение всички такива постройки падат като круши. Браво на законодателите !
1
1
 
2
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Хе хе!...Това ме радва!...Аз съм закононарушител.