Нова схема: Регистрирам фирма, търся инвалиди!

През 2015-та се регистрира бум на фирмите на хора с увреждания
7 апр 2015 09:10,
12
Нова схема: Регистрирам фирма, търся инвалиди!
Снимка: Булфото, ахрив

Поправка в Закона за обществените поръчки, направена по времето на кабинета "Орешарски", отприщи нова далавера - фирми на инвалиди.

Промяната е направена, за да даде възможност на инвалидните кооперации да печелят подобни поръчки. Но тя е разписан по начина, който игнорира останалите дружества от участие в процедури за обществени поръчки, ако в тях участват инвалидни фирми, алармираха предприемачи пред в. "Стандарт".

Поради тази причина в последните месеци има истински бум в регистрирането на кооперации на инвалиди. Хората с ТЕЛК вече са почти толкова търсени, колкото и по времето, когато инвалидността им даваше преференции при закупуването на автомобили.

"Регистрирам фирма, търся инвалиди!" Тенденцията вече е факт - само за последните няколко месеца в България са регистрирани над 50 фирми на инвалиди, при положение, че за целия период от 2005 до 2015 година те са около 130.

Когато законовите мерки се предлагат в пакет, тогавашният вицепремиер Даниела Бобева заявява, че през 2012 година например едва три предприятия на хора с ограничена трудоспособност са печелили обществени поръчки на стойност около 2 милиона.

Тя дава и пример с кооперацията "Тих труд", която изпълнява обществена поръчка за Франция, но не успява да пробие в подобен търг в България.

Така на пръв поглед облекчаващата инвалидите процедура се превръща в промяна в член 16г от Закона за обществените поръчки и през май миналата година бива обнародвана в Държавен вестник. Тя влиза в сила от първи октомври 2014 г.

Член 16г постановява, че при обявяване на обществена поръчка възложителите са длъжни да обявят, че конкурсът е за фирми на инвалиди, ако възлаганата от тях дейност фигурира в списък, посочен от Закона за интеграция на хората с увреждания.

В него са посочени десетки видове дейности като производство и доставки на облекла, чаршафи, обувки, лампи, мебели, офис обзавеждане, мебелировка, озеленяване, почистване и други. На практика всеки възложител, който търси стоки и услуги от него, е длъжен да посочи, че обявата се отнася до фирми на инвалиди. За такива се смятат дружества, в които работят 20% слепи хора, 30% глухи или 50% хора с друг вид инвалидност.

В момента сегашното правителство вече мисли как да бъде променен законът, така че да бъде ограничен списъкът на възможните обществени поръчки, съобщиха експерти.

В сегашната ситуация възложителите са длъжни да обособят поръчките от този списък отделно с аргументацията, че това е част от мерките за създаване на защитени работни места.

Законът посочва, че в такива случаи определените от възложителите критерии не се прилагат за кандидатстващите фирми на хора с ограничена трудоспособност. Още тогава се появяват анализи на експерти, например от Института за пазарна икономика, че това възпрепятства конкуренцията и се превръща в програма за създаване на субсидирана заетост, а не за търсене на най-евтината и качествена оферта.

Нещо повече - когато в подобен търг или конкурс участват една или повече фирми на инвалиди, съгласно закона офертите на останалите участници просто не се отварят. Това на практика ги лишава от шанс да участват в равнопоставен и конкурентен търг, ако имат срещу себе си подобни фирми. Дори и да са предложили най-ниската цена, няма как това да бъде видяно, след като офертите им изобщо не се отварят по време на конкурса.

В момента масовата практика е при участието на три подобни такива фирми останалите оферти въобще да не бъдат предмет на обсъждане, разказаха служители на дружества, участвали в подобни търгове.

Според тях именно тази поправка поражда и новата практика собствениците на фирми, неуспяващи да достигнат дори до отваряне на офертите си, масово да регистрират фирми, отговарящи на изискването за инвалиди.

В една компания от 50 или повече души подобно нещо не може да се приложи - няма как половината служители да бъдат с увреждания, нито пък да назначиш една пета незрящи хора. Затова пък се регистрират малки фирми с трима-четирима служители, съответстващи на изискването на закона за кооперации на инвалиди.

За цялата 2014 година има вписани общо 7 фирми на хора с увреждания. За 2013 те са 8. Само за първите три месеца на 2015 година обаче фирмите са 58, като само на 30 март са вписани 6 такива фирми.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
2
 
! Отговори
азе преди 9 години
....и като закона за земята и чужденците... :-))Все соц творения, които не струват и хартията на която са написани.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами в другият случай, фирмите са задължени да имат определени бройки работни места за инвалиди, а те не наемат такива. Никой не санкционира фирмите. Постоянно се пише за интеграцията и се противопоставят хората на инвалидите, но не се ползват и малкото възможности на закона.
8
0
 
3
 
! Отговори
азе преди 9 години
Поредният импотентен акт на комунистите. Също като закона за офшорките :-)
7
0
 
3
 
! Отговори
Народа преди 9 години
Ами да веземе да ги направим наистина инвалиди всичките Тарикати фирмаджии законотворци политици и тем подобни шлифери
6
2
 
4
 
! Отговори
Таен агент преди 9 години
На БСП/комунисти/ все такива са им законите. Затова не трябва да се допускат до власт. Поне още 20 години.
5
1
 
8
 
! Отговори
Пеко Таков преди 9 години
Мога да ви уверя, че инвалид ще вземе най- много 1 поръчка, за парлама ! Всичко друго ще бъде усвоено от тарикати
4
1
 
10
 
! Отговори
Злати преди 9 години
Разбира се, защото фирми, които са наели инвалид на работа получават предимство при кандидатстване по обществени поръчки.Общо взето поредната схема за измами.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да търсят в пощите там всеки втори е инвалид.
2
2
 
24
 
! Отговори
ФАКТ преди 9 години
Само далавераджии и мошеници в тая държава, бе!
1
9
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има ли нещо свястно да е произлязло от тройната банда БСП-ДПС-Атака . Само простотия и далавери. Добре, че се отървахме от тях.