Реките повишават още нивата си

Оранжев код за силен вятър е обявен за две области
1
Реките повишават още нивата си
Снимка: БТА, архив

Водните количества на реките в цялата страната са над праговете за високи води. В по-голямата част от страната почвите са преовлажнени, което е предпоставка за бързо формиране на повърхностен отток. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

В резултат на метеорологичната и хидрологична обстановка днес и утре вследствие на прогнозирани валежи, които на местата с неразтопена снежна покривка допринасят за интензивното снеготопене, високата почвена влага и оттичането на реките, са възможни значителни повишения на речните нива в цялата страна.

Оранжев код за вятър в областите Добрич и Варна е обявен за днес от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.  Духа силен вятър от север-северозапад със скорост 20-25 м/с.

Жълт код за вятър е обявен за Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. В тези райони духа силен и временно бурен север-северозападен вятър, със скорост 14-19 м/с, с пориви до 24 м/с.

Днес ще има превалявания, но по-слаби и предимно в Северна България, допълнителни количества до 7-12 л/кв.м. И през следващите две денонощия ще има валежи, но на по-малко места и по-слаби, с количества между 1 и 5 л/кв.м за денонощие.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: МОСВ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари