Студът погубил 30-те елена в Балкана

Експерти отхвърлят версията, че са умрели от глад
8 апр 2015 10:43,
15
Студът погубил 30-те елена в Балкана

Откритите преди седмица 30 мъртви елена край Момчилград, са загинали от тежката зимна обстановка в Родопите, обяви пред БНР Юлиян Русев, експерт в Агенцията по горите.

Той отхвърли версията,че животните са загинали от глад, защото ловната дружинка в района не им е осигурявала редовно подхранване.

"През предходния ловен сезон дружинка "Нановица" беше лишена за срок от 3 месеца от право на лов заради неизпълнение на ловно-стопански мероприятия. Но не ми се вярва на личностна основа да се е случило. Това беше и опровергано. За наша радост умирането на животни не се случва често. Преди 3 години имаше масово измиране на дивеч в Централен Балкан. Започна снеготопенето и всички ловци са в своите райони и проверяват за наличието на такива животни. До момента нямаме такива случаи другаде", каза още той.

Васил Василев, главен секретар на Националното сдружение на ловците и риболовците, обясни, че има две постановки, които трябва да бъдат съобразени.

"На първо място, законът оказва минимален срок за подхранване и минимален брой хранилки, които трябва да осигурят. На второ място, има договор за стопанисване. Обикновеното е следствие на първото.

Подхранването има за цел да подпомогне дивеча в тежките условия, за да оцелее. Винаги, без значение каква е зимата, има загуби. След като станаха достъпни местата и ловците започнаха да си обхождат, предполагам, че ще бъдат открити още животни, които не са успели да преодолеят тежките зимни условия. Спирането на лова на една дружинка може да стане единствено със заповед на директора на Горското стопанство при неизпълнение на договора за стопанисване", каза Василев.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Цецо преди 9 години
Едно време ловните дружинки поставяха хранилки с храна и облагородяваха местата си за лов. Не ходеха само да пукат и да хапват след това, ами и се грижеха за гората и животните. Де ги тези ловджии сега ? Няма ги. Няма го и БЛРС, или го има само да събира членски внос без да прави нещо или да задължава членовете си да правят нещо за популациите.
11
0
 
0
 
! Отговори
HEI преди 9 години
Прессекретариатът на Горското публикува днес 08.04.2015 в Държавен вестник решението си относно горските зверове следното:Дава се 1тон фураж награда и дърва за огрев,както и един чифт *** от крокодилска кожа за: заловен и предаден пръдлив поп или крадлив ционист.Желаещите за кандидатстване да декларират поне един чивт попска брада и хваната мишка.Относно Кумчо вълк и Кумата Лиса-разценките са различни.Издават се и сертификати-почетни грамоти "Хвани си поп".
10
0
 
6
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Кой студ погубил елените, яя пак я!! Първо студ не е имало и второ елените са студоусточиви животни. Престанете да ни баламосвате, ами намерете кой ловец ги отстреля.
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тези ловни дружинки трябва да ги забрянят със закон. Прави се на мъж и трепе животните. Кому са нужни тези ***?
8
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно наистина ни имате за шарени врабчета! Като ги знам какви са платените специалистите у нас просто ми се плаче! Никой няма да повярва, че елените са умрели от глад!
7
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГРОБ НАМАЛИ ХРАНИТЕ ЗА МЕЧКИТЕ В РЕЗЕРВАТИТЕ ПРЕЗ ПЪРВИЯ СИ МАНДАТ И ПОЧНАХА ДА СЛИЗАТ ПО СЕЛАТА ТА ЕДНИ ЕЛЕНИ НЯМА ДА ЛИКВИДИРА!!!!ПРОКЛЕТИ ДА ДА ВСИЧКИ ЗАВИНАГИ КОИТО С ЯСНА СЪВЕСТ, ЧЕ БОРИСОВ Е УБИЕЦ СА ГЛАСУВАЛИ ЗА НЕГО НА ПАРЛАМЕНТАРНИТЕ ИЗБОРИ ПРЕЗ 2014-ТА !!!
6
0
 
27
 
! Отговори
Хаджи Генчо преди 9 години
Къде е Балкана, къде - Момчилград ?!?!Или на всичко що е планина, му викате Балкан?И за първи път чувам елен да умре от студ и то в България....
5
0
 
13
 
! Отговори
Кукувица преди 9 години
И елените не са вече това, което бяха, щом умират от такава зима по средата на глобалното затопляне. И Балкана вече не е Балкан, щом тези драскачи тук са го сложили край Момчиловград.....
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 2 - да, Балканът е по-красив :).
3
0
 
8
 
! Отговори
. преди 9 години
Абе вие знаете ли разликата между Балкана и Родопите?
2
0
 
13
 
! Отговори
Чукча преди 9 години
Да се направи аутопсия на животните и да се разследва както трябва, а не да се замазва нечия безотговорност. Ама живеем в България все пак... Та едва ли ще се случи.
1
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Студът друг път, как ли пък благороден елен ще загине от студ, типично животно от умерените ширини. Животните са умрели или от глад, или са се натровили.