Започна ли застрояването на плажа "Корал"?

На 50 метра от морето са излети две бетонни плочи
14 апр 2015 09:21,
28
Започна ли застрояването на плажа "Корал"?
Снимка: Нова тв

Едно от последните незастроени кътчета по родното Черноморие – залива на плаж "Корал" е на път да бъде застроено.

В седмицата преди Великден от сдружението "Да запазим "Корал" алармират за старта на строежите.

След проверка на Нова телевизия се установява, че на малко повече от 50 метра от морето са излети две бетонни плочи. Според природозащитниците плановете на инвеститора са за селище от 16 къщи с площ над 1200 квадратни метра. 

"Това е национална държавна собственост. Трябва да е на всички хора, да се използва от всички", казват от сдружението.

Според табелата на обекта разрешението за строежа е от 2012 година, подписано от главния архитект на Община Царево.

Точно кога е започнало поредното изливане на бетон на метри от морето, собствениците на каравани, които се подготвят за лятото, не знаят.
 
Според шефът на фирмата-инвеститор Стамо Стамов строежът не е върху дюни, а върху навят от вятъра пясък.
Стамов твърди, че това не са бетонни плочи върху които ще се строи. Там щяло да бъде поставено бунгало с дървена конструкция, на принципа на караваните.

"Има си всички документи, които са направени, аз не мога да разбера какво в момента търсите, дали сме всички документи, които са необходими", отбеляза Стамов.

Според кмета на община Царево Георги Лапчев бетонните плочи са законни и категорично не става въпрос за строителство върху дюни. Според него, това показват и проверките на експерти. Еколози обаче са на противоположното мнение.

Заповедта за започване на строителството е издадена от Община Царево само три дни преди Великденските празници, на 7 април. Преди това Регионалната дирекция за строителен контрол забранява изграждането на обекта заради липса на ОВОС, съобщи bTV.

Всички дюни по българското Черноморие бяха описани в специализирани карти и планове, които се намират в Агенцията по кадастъра.

"В момента агенцията казва, че нямало регламент по тези карти и не можело да бъдат показвани и това ни притеснява дали пък нещо не се случва покрай това как се издават тези разрешения на кого. На някаква фирма, която земята не е частна и не би трябвало да бъде, какво е написано в тези карти също не се знае", обясни Кирил Иванов от сдружението "Да запазим "Корал".

Двата фундамента са само началото. Оказа се, че са на втора линия, пред тях ще има още три, част от цяло вилно селище. Според строителните книжа тук ще бъдат изградени 16 вили.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До кога държавата ще дреме и ще разрешава на шепа алчни хора да съсипват красотата на България. Това са безбожници, но ще си платят в троен размер алчността с наказание от горе.
15
0
 
2
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Ако правилно съм разбрал - ще използват канализацията на къмпинг Юг и бившия пионерски лагер от другата страна. Това е част от изоставения къмпинг "Корал" мисля. Жалко - много хубави спомени имах. Чудя се кой ли ще отиде там - то се стига по стария път към Лозенец и е в нищото. Безсмислено и грозно. Там имаше и една бивша резиденция на Тато - защо не си водят хилядите милиони туристи там?!?
14
0
 
2
 
! Отговори
допълнение към 18 преди 8 години
Съветските туристи ще се плацикат в пайняни бани!Това море вече за нищо не става, добре, че турците и гърците не унищожиха природата, както нашите мутри-свидни тамазлъци на комунистическите ***.
13
0
 
2
 
! Отговори
:( преди 8 години
Един ден и тия тлъсти *** ще разберат, че с пари неможеш да се храниш, но тогава ще е твърде късно...
12
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време е да се потърси сметка от кмета на Царево ми се струва...
11
0
 
18
 
! Отговори
без морал преди 8 години
Законно е, но не е морално. Значи, че законът е неморален.
10
0
 
27
 
! Отговори
Т. Георгиев преди 8 години
*** работа. После да не ревем, че нямало туристи по Черноморието. Всеки, който е ходил в Гърция, остава впечатлен най-вече от девствените им плажове. А всеки, който е идвал в България, се чуди как е възможно хотелите да се строят върху самата плажна ивица.Бойкот!
9
0
 
24
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Поредният щрих от залеза на "правовата държава" България
8
0
 
32
 
! Отговори
бачо Кико преди 8 години
Това не е човешко, пред очите ни застрояват последните петънца от природата и никой не прави нищо?!?!
7
0
 
41
 
! Отговори
Иван преди 8 години
"строежът не е върху дюни, а върху навят от вятъра пясък"***! Че нали дюните са навят от вятъра пясък.Ама като знам кой ни е министър председател, не се учудвам.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
*** са *** но упорити - освен леене на бетон друго не разбират. И руски туристи нема да искат на *** крайбрежие.
5
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре знаете кой ни управлява!!!! То си прибра 16 милиарда и бута само когато си прави ПИ АР и то сгради които не са му платили рушвета не му е кмет там примерно!
4
1
 
32
 
! Отговори
gun преди 8 години
вече резервирах в съседна Гърция а за тези които ще ходят тук да си вземат строителни каски
3
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА НЕ СА ПЛОЧИ ТАКА КАЗА МУТРАТА ПО ТЕЛЕВИЗИЯТА КОЙТО ГИ Е ИЗЛЯЛ. ТОВА СА ОСНОВИ ЗА БАРАКИ ИЛИ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ БУНГАЛА. А СЛЕД ТОВА ЩЕ ВДИГНЕМЕ ЕДНО МАЛКО ХОТЕЛЧЕ НА 5 ЕТАЖА. ХА ДА ВИ Е ЧЕСТИТО БЕТОНИРАНЕТО НА ДЮНИТЕ.
2
0
 
34
 
! Отговори
Климент Цветков преди 8 години
Това безумие трябва да се спре моментално!!!
1
1
 
40
 
! Отговори
Иван преди 8 години
***, глупав, стъпкан, алчен народец......Помнете ми думата, скоро ще ги събарят, като испанците, или ще ги продават на безценица и после ще се вайкат: "Фалирах, нищо не върви в тази държава"....Западняците вече не искат да идват, руснаците не искат, всеки работещ българин е решил да ходи в Гърция......