Видин и Монтана - най-запрашени за 2014 г.

В столицата най-чисто е в "Горна баня" и "Банкя"
16 апр 2015 08:25, Анисия Иванова
17
Видин и Монтана - най-запрашени за 2014 г.
Снимка, архив Булфото

Замърсяването с фини прахови частици с диаметър под 10 микрона продължава да бъде основен проблем за качеството на атмосферния въздух в страната, коментира в интервю за БТА Емилия Стойнева, началник отдел "Мониторинг на въздуха" в Изпълнителната агенция по околна среда /ИАОС/.

През 2014 г. в 37 пункта са регистрирани превишения над допустимия брой от 47 станции, измерващи този показател. Повечето от станциите, които са в съответствие с нормата, са извънградски фонови станции, отбеляза специалистът.

За 2014 г. пунктовете у нас с най-много превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици с диаметър под 10 микрона са автоматична измервателна станция "Видин" (171 дни), Монтана "РИОСВ" (171 дни), станциите "Ловеч"(150 дни), "Плевен"(142 дни), Варна - "Батак"(133 дни), Димитровград - "Раковски" (133 дни), "Смолян" (119 дни), пункт " Долни Воден" (115 дни), Перник - "Шахтьор"(113 дни), съобщи Стойнева. Допустимият брой превишения е 35 дни за календарна година, отбеляза тя. По думите на експерта най-високите средногодишни концентрации са регистрирани в станциите "Видин", Монтана "РИОСВ", Пловдив - "Каменица", Пловдив - "Баня Старинна" и Димитровград - "Раковски".

Националната система за мониторинг на качеството на атмосферния въздух на МОСВ се състои от 50 стационарни пункта, 30 автоматични измервателни станции, седем автоматични системи, работещи на оптичен принцип, както и четири станции за мониторинг на качеството на атмосферния въздух в горски екосистеми - "Рожен", "Юндола", "Витиня" и "Ст. Оряхово".

Битовото отопление - основен източник на прах

Основните причини за наднормено замърсяване с прахови частици са емисиите от бита през отоплителния сезон и зимното опесъчаване на улиците и пътищата, автомобилният и обществен транспорт в града и горивните инсталации на ТЕЦ, посочи експертът. За цялата страна тенденциите показват по-високи нива на замърсяване през зимния сезон, което се дължи на използването на твърдо гориво в битовия сектор и неблагоприятните метеорологични условия, посочи тя.

За 2013 г. регистрираните превишения на средноденонощната норма за фини прахови частици под 10 микрона през зимния период са седем пъти повече отколкото през летния, осреднено за всички станции, информира Стойнева. Битовото отопление е основен източник на фини прахови частици, емитирайки 59 на сто от общото количество фини прахови частици под 10 микрона и 85 на сто от количеството фини прахови частици под 2.5 микрона, изхвърляно в атмосферата.

Гълъбово и Сливен са надхвърлили нормите за серен диоксид

За 2014 г. допустимият брой превишения на средночасовата норма /24 броя за календарна година/ за серен диоксид е надхвърлен при пунктовете "Гълъбово" (83 бр.) и Сливен (25 бр.). Средноденонощната норма е превишена само в "Гълъбово" - 4 дни (при допустим брой от 3 дни за една календарна година). По отношение на азотния диоксид за 2014 г. е постигнато съответствие за всички пунктове и за двете норми - средночасова и средногодишна.

Съгласно Закона за чистотата на атмосферния въздух ежедневно се контролират и концентрациите на въглероден оксид, озон, бензен, олово, кадмий, никел, арсен, полициклични ароматни въглеводороди, посочи Стойнева. Допълнително, според характера и източниците на емисии в отделни райони от територията на страната, се контролират и специфичните показатели - фенол, амоняк, аерозоли на сярна киселина, толуол, ксилол, стирол,
серовъглерод, сероводород, метан и неметанови въглеводороди, добави тя.

При озона краткосрочната целева норма е превишена на "Копитото" и "Юндола", информира Стойнева. По думите й
 концентрацията на озон типично нараства с повишаването на надморската височина и затова се наблюдава на високоразположени станции. По отношение на амоняка за 2014 г. няма превишения на пределно допустимата средноденонощна и средночасова концентрация.

Най-чист в столицата е въздухът в "Горна баня" и "Банкя"

Най-замърсените с прахови частици райони в столицата са тези в близост до големи пътни кръстовища като "Орлов мост", както и кварталите без централно отопление, отбеляза Стойнева. Станцията на "Копитото" измерва най-ниските нива на замърсяване на територията на Столична община. С по-чист въздух в София са кварталите "Горна Баня" и "Банкя", където преобладаващо се използва природен газ за битово отопление, посочи експертът.

Кварталите в подножието на Природен парк "Витоша" нямат централно отопление и проблем при тях възниква зимата с отоплението с твърди и течни горива, при което се емитират атмосферни замърсители, в това число и фини прахови частици. Връх Рожен в Родопите е едно от най-чистите места в страната, където има станция за измерване на концентрациите на замърсителите на фоново ниво, добави Стойнева. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хайде, моля ви се не пишете глупости за Видин - имали сме кметове и от СДС-Иван Ценов и от Герб-Румен Видов-същата работа даже още по-зле. Така че за Северозапада никой,никога не е мислил.Ние сме на принципа -не тежете на държавния бюджет само плащаите данъци и такси и се спасяваите както можете.На нас много отдавна мизерията ни е дружка така че вие от София,Пловдив и Варна не плачете за нас.Нямаме нужда от вашите коментари и съжаления!
13
2
 
2
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Северозападналия район Видин , Враца , Монтана , Лом , мизия и др. никога няма да се оправи с тези червени кметове . Ако държавата прати пари сутринта , след обяд кмета вече ги е откраднал . За да гласуват хората 25 години за тези крадци явно и те са със същия манталитет . Така , че си мизерувайте и си трайте .
12
0
 
3
 
! Отговори
Ужааасссс преди 9 години
От 87 млн. отпуснати за водния цикъл шефа на Община Видин прословутия Пл. Трифонов и сие си присвоиха поне 10 млн., а може и повече, защото само след 2-3 месеца разкопаване на улиците и и едва започнаха да полагат колекторните тръби и парите вече свършиха, фирмите спряха работа, защото Общината нямаше пари да им плащат?!?! А къде така изчезнаха набързо тия 87 милиона не се разбра! И вместо Пламенчо да иде в затвора за тая огромна далавера и присвояване на милиони, същия ще се кандидатира за кмет
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е заради разкопаните улици заради водния цикъл! Комунистическия Общински съвет във Видин в лицето на шефа му Пламен Трифонов от БСП и кмета Гергов пак от БСП откраднаха милиони от парите, отпуснати от ЕС за прословутия воден цикъл и не стигнаха пари за фирмите да изплащат заплати на работниците, което забави с година ремонта на разкопаните улици! Сега не може да се мине по тях от дупки! И не само това, други фирми пък изрязват асфалта напречно и го заменят с чакъл, всички улици са нарязани
10
3
 
5
 
! Отговори
социолог преди 9 години
Видин и Монтана са последните червени чугунени глави . Там кметовете са потомствени комунисти сега за благозвучност се прекръстиха на социалисти и като такива само крадат . Народа си гласува за тях като се надяват , че комунизма пак ще се върне и ще си крадат от държавните фабрики и ТКЗС-тата . И така вече 25 години мизерия и простотия , която обаче ще си продължи с тези червени кметове .
9
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В оня скапан социализъм улиците се миеха всяка нощ и въздуха беше различен.
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Горна баня и Банкя нямат нищо общо със столицата, това че ги написаха квартали на София е просто смехотворно.
7
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
в павлово също е много мръсно къщите се отопляват с въглища и балкона мицелия е в черно за прозорците да не говорим новото строителство е на газ амакаква полза в люлин е същото коли по тротоарите газ до дупка гуми свистятекшън долнопробен с каруците и кучетатакоито вървят с тях
6
2
 
0
 
! Отговори
ONGYLA преди 9 години
София нещо липсва от челните класации за поредна година. Ако не си карам автомобила с София се покрива с прах за 2 дни и е за миене, в Пловдив, който уж е по замърсен с прахови частици същият ефект се постига за 2-3 седмици. Пак хвърлят прах в очите :)
5
2
 
1
 
! Отговори
софията преди 9 години
Тия дни валя дъжд , ти миеш ли си колата като знаеш че вали и ще продължи идните дни?
4
0
 
4
 
! Отговори
... преди 9 години
Смятайте ,щом Смолян, град изцяло обиколен от вековни гори и сгушен дълбоко в котловина в красивите Родопи влиза в класацията за мръсен въздух ? Сигурно е от паленето на печки от населението там, нямам друго обяснение.
3
2
 
2
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Най...запрашен е въздухът в Кривунделово.Причината е...пясъчната буря в Дубай,с който сме...побратимени.
2
1
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
Някой скоро да е виждал ония камиончета с големите четки по улиците? А, водните цистерни, които мият улиците след това?
1
0
 
6
 
! Отговори
Стар столичанин преди 9 години
Банкя е град и не е в столицата, иначе е хубаво място за живеене.Горна баня макар и част от столицата е едно забутано крайно кварталяе с разбити улици и неугледни къщи, за съжаление. А беше хубаво място навремето.