Пристанище Бургас връща круизни кораби заради Крим

Вече са отказали 12 посещения от планираните общо 31
11
Пристанище Бургас връща круизни кораби заради Крим
Снимка: Булфото, архив

На Пристанище - Бургас са отказани посещения на 12 круизни кораба от заявените предварително за годината 31, съобщи БТА, цитирайки ръководството на пристанището.

Причината, която изтъкват корабособствениците е невъзможността тези кораби да посетят и последващите пристанища по дестинация Черно море - Одеса, Ялта, Сочи.

Големите круизни компании официално са обявили на своите сайтове, че отказват морски пътувания по дестинация Черно море заради извънредната ситуация на Кримския полуостров, каза директорът на Пристанище-Бургас Диян Димов.

За сезон 2015 предварително бяха заявени 31 посещения на круизни кораби, с нарастване на пасажерите до 48 000, като те са договорени в предходните две години.

Въпреки отказа на някои корабособственици, плавателните им съдове да акостират в Бургас, очакваме засилване на интереса от други корабни оператори, тъй като правителството в България намали цените на пристанищните такси, заяви Димов. Той информира, че сега дължимата тонажна такса за пътническите кораби е намалена с 14 на сто.

По този начин крайната цена-дисбурсмента, който ще заплащат занапред пасажерските кораби, които акостират на бургаското пристанище ще е конкурентна на останалите портове като Одеса, Констанца, Сочи.

Решението на Министерски съвет идва в точното време, тъй като поради сложната ситуация в Украйна и Русия повечето круизни оператори отказват посещения в Черно море.

Оптимизираните ценови нива ще подействат стимулиращо на круизните оператори относно посещенията в българските морски пристанища, каза Димов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кризисната ситуация в Крим я създават руснаците, а не украинците. Нали Крим е руски. Русия прави учения в Крим и хората от това ги е страх. Иначе корабите не ги *** какво става в Донецк или Луганск.
4
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В руските сайтове усилено се рекламират турските курорти.Тази година няма да има и почиващи туристи по Черноморието от Русия.Печалбата за сезон само от тях е била 2 милиарда евро.Грешната политика съсипва и икономиката.
3
3
 
28
 
! Отговори
ЛУД преди 8 години
Аха...круизни кораби - не може !Кораби на НАТО - МОЖЕ !
2
6
 
29
 
! Отговори
ЧАР преди 8 години
Ами те сложната ситуация в Украйна я създават янките бе ***. Ние защо не им се озъбим ???
1
8
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
усещам скоро бокоподобните ще ядат яки тупалки.