Изграждат реплика на първия български самолет

Копието ще отбележи 100 години от създаването на самолета
20
Изграждат реплика на първия български самолет
Снимка: Булфото, ахрив

Започва изграждането на точно копие на първия български самолет, по повод 100 години от създаването му, пише "Фокус".

След като бъде завършен самолетът ще бъде изложен на входа на Музея на авиацията в село Крумово.

"Като първи български самолет, той е гордост за нацията ни и с него трябва да започва цялата експозиция на музея", смятат инициаторите от Фондация български ВВС.

България е сред държавите-пионери, създали свой самолет в зората на авиацията преди 100 години. Самолетът е дело на талантливия авиоконструктор Асен Йорданов. Датата на първия полет на самолета – 10.08.1915 година е обявена и за начало на българското самолетостроене.

За създаването на реплика на първия български самолет Фондация български ВВС участва с проект по програма "Родолюбие" пред Министерство на отбраната.


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
,,Изграждат реплика на първия български самолет" ... и ще бъде изложен в репликата на първото нашенско летище - със снимка за спомен ( ако нсо не се учат пак да карат в Божурище ) . Ще е хубаво ако е с надпис ,,Балкан " да го подарят на костов .
5
3
 
0
 
! Отговори
Кукувица преди 6 години
Давал е съвети на Господ как да направи Адам.
4
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Айде пак руските тролчета се юрнаха да плюват България. За ваше сведение, полуруснячета, Русия е капитулирала пред Царство България, в което са се произвеждали самолети. За ваше сведение, Асен Йорданов е емигрирал в САЩ, а не в Се Се ***. Също и Сикорски.
3
15
 
6
 
! Отговори
Кукувица преди 6 години
Това се казва- На гол тумбак- чифте пищови. Понеже много сме се оправили. Понеже дупките по улиците сме запушили. Понеже сме изринали боклуците. Понеже сме набутали в затвора крадците. Понеже взимаме европеиски заплати и кенефите ни не миришат на гад. Понеже младежта ни може да чете и пише. Понеже селенията са си оправили дворовете. Понеже сме много работливи. Понеже мъжете не пият, а жените не се с който дойде. Самолети тръгнахме да правим. Браос. А.. и минуси ми пишете- голям праз.
2
8
 
1
 
! Отговори
zlatnokormilo преди 6 години
a ....tova samo edno parche od samolet tuka, batka:-) :-) kade e drugoto parche? ai, ditetu iska da mu go kupia - ima li go na decka igrachka? :-)
1
15
 
4
 
! Отговори
Кукувица преди 6 години
Не е ли по-добре да започнем с нещо малко по-просто? Предлагам с първата ролка българска тоалетна хартия.