Защо Софронка сви кабелите за тока? За хляб!!!

Баба от Берковица остави на тъмно общинския парк в града
28 апр 2015 08:45,
141
Защо Софронка сви кабелите за тока? За хляб!!!
Баба Софронка. Снимка: bTV

Преди няколко дни общинският парк в Берковица потъна в мрак. Причината – възрастна жена открадна проводниците на току-що монтираните лампи. Минувачи веднага сигнализираха полицията и срещу бабата вече е повдигнато обвинение. Грози я парична глоба или затвор от 3 до 8 години.

Паркът "Свети Георги Победоносец" в Берковица е на път да се превърне в най-предпочитаното място за почивка на хората от града – за нови алеи и лампи са инвестирани над 100 000 лева. Но осветлението не работи – преди още да бъде включено. Причината - 67-годишната баба Софронка от ромския квартал "Раковица" задигнала кабелите.

Софронка не смята, че не е престъпник и се срамува когато я наричат крадец. Видяла случайно кабелите в парка и си помислила, че не трябват на никого.

"Като видях разкопаното, реших да видя дали има парчотии, нали разбираш? И намерих, ей такива жици – четири. Взех ги и ги държах в ръцете", разказва жената пред bTV и допълва: "Да съм крадлива, да ме вземат! Аз ако съм знаяла, че е такова, нямаше да го пипам".

Хората от квартала са на страната на баба Софронка. И според тях жената не е предполагала, че това са кабели, които се ползват.

"Нашите хора в "Раковица" не са такива – те са трудолюбиви. Те гледат да изкарат едно парче хляб. Те не щат да крадат и да лъжат. Нито един няма да го направи, ако знае, че това е електричество", казва Васко, който живее в квартала.

"За 4 кабели - телевизия! А за хиляди левове - няма телевизия. За милиони има прошка. Това е истината в държавата", допълва той.

Баба Софронка разказва, че с парите от кабелите щяла да си купи хляб. Понякога остава гладна с дни. Безработна, без пенсия и с 40 лева социални помощи, които дава за лекарства. Надеждата й за оцеляване е в кофите за боклук.

Междувременно от районното управление в Берковица съобщиха, че срещу баба Софронка е повдигнато обвинение за кражба. Грозят я от 3 до 8 години затвор. Заради няколко метра кабел, които искала да продаде и да си купи хляб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
4
 
! Отговори
iii преди 8 години
Тя не ги е откраднала, "набрала" ги е...
52
1
 
3
 
! Отговори
жаго преди 8 години
комунист и *** ако ти каже че грее слънце, първо погледни и пак не вярвай....
51
1
 
2
 
! Отговори
БХК - Кампания преди 8 години
Започваме кампания под надслов :"Дари кабел , нахрани многодетно семейство , както и самотно живеещи мили наследници на Цезар"
50
0
 
5
 
! Отговори
ГРАДУСА преди 8 години
И защо ми махнахте коментара за напитката ? Кой и с какво обиждам ?
49
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 72: И Бисеров смята, че не е престъпник !
48
3
 
32
 
! Отговори
Пенсионерка преди 8 години
Със 36 години стаж, вземам 200 лв. пенсия. Баба Софронка цял живот без да работи, лежяла по гръб и паратизирала. Сега взема 40 лв. Според мен даже й са много. Аз питам? Колко деца е родила, къде са да й помагат. Защото на мен когато не ми стигат парите ми помагат децата. Но моите деца са възпитани и образовани. Не съжалявам никого!
47
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Баба Ви Софронка има потенциал за нова българска звизда.
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дайте микрофон и камера на Баба Ви Софронка и без цензура,нека чуем всички гледни точки.Нали искате да оправяте държавата,бе?
45
0
 
16
 
! Отговори
Маги преди 8 години
За хляб!!! И за цигари...
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Софронка не смята, че не е престъпник"????
43
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тя не е престъпник, само си е набрала малко кабели.
42
4
 
31
 
! Отговори
Мен преди 8 години
А защо е без пенсия? Може би, защото без трудов стаж не се полага пенсия??? И тогава? Да съжаляваме и оправдаваме хора с такъв морал и по този начин да поощряваме и останалите? Това ли е решението?
41
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те не могат да не крадат, дори и да са богати... Просто са си такива. "Царица" Костадинка на "цар" Киро я бяха хванали чак в Париж да краде, сина на Цветелин Кънчев преди време с брано желязо го бяха хванали, въпреки, чу уж баща му го изучил в Оксфорд...
40
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добре,де нека разкаже първо баба Ви Софронка,ха на бас,че ако баба Ви Софронка разкаже живота си-то една дузина български престъпници ще влязат в затвора,ако искаме да сме нормална държава,с нормално правосъдие,разбира се.
39
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Коментара на Васко: ""За 4 кабели - телевизия! А за хиляди левове - няма телевизия. За милиони има прошка. Това е истината в държавата"...някой да не е съгласен ?
38
0
 
2
 
! Отговори
. преди 8 години
До Анонимен 69Пиша от мястото, непредназначено нито за луди, нито за престъпници. Това какво общо има с темата? Или си търсиш компания? Пиши на баба си Софронка. Ако и тя може да пише- ще си похортувате и няма да ти е скучно.
37
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
беряла ги е .......
36
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
за софронка писахте, христо бисеров нема ли да пуснете некъв матерял!?
35
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Грозят я от 3 до 8 години затвор. Заради няколко метра кабел, които искала да продаде и да си купи хляб."===Минала и видяла изкоп и кабели в него. И ги хванала и ги държала в ръцете си. После си тръгнала с кабелите, все едно не били закачени, по тях не течал ток, те просто си тръгнали с нея, доброволно, даже подтичвали след нея.
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 64 Тя ще разказва баба Софронка,много ще разказва....