Топлофикациите искат да вдигат цените от 1 юли

Внесли са заявления в КЕВР за значителни увеличения
30 апр 2015 19:30,
47
Топлофикациите искат да вдигат цените от 1 юли
Снимка: Архив Reuters

Топлофикационните дружества са внесли в регулатора заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г., става известно от качените на сайта на комисията заявления.

С изключение на "Топлофикация Бургас", която предлага цената й да бъде понижена с два процента в сравнение с действащата, всички останали дружества искат увеличение. "Топлофикация София" предлага топлата вода от 1 юли да поскъпне със 17,47 процента, за Пловдив исканото увеличение е с над 30 процента. "Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66 процента, "Далкия Варна" - повишение с 5,46 процента, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75 процента.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените. В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години.

Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата.

Още има много време до 1 юли и е съвсем друг въпрос какво ще определи КЕВР, подчерта Николаев, цитиран от БТА.

Миналата година, с изключение на три топлофикации, всички останали дружества в сектора са били на загуба, година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени, коментира Илия Николаев и добави, че целта на никое дружество не е самоцелно да увеличава цените си, но трябва и да се покрият съществуващите разходи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
хохо преди 8 години
Крайно време е да поискаме масово отказване от услугите на Топлофикация и това дружество да остане в историята.
29
1
 
1
 
! Отговори
hahaha преди 8 години
bunt i vaorajeno vaztania ,mijiturniaci 26 god vi kradat taka i taka si mrete pone se borete.kvo vi puka povecheto ste mizernici....s 500 600 lv zaplata.
28
1
 
3
 
! Отговори
владетеля преди 8 години
ТЕЗИ НЕ СА НАСИТИХА ДА ВДИГАТ ЦЕНИТЕ!!ДОКОГА ЩЕ БЪДЕ ТАКА И НЯМА ЛИ ДА ИМА КРАЙ НА ТАЗИ ЛАКОМИЯ!!!!ИМА ЛИ ПОСТОЯННИ ПРИЧИНИ САМО ДА СЕ ВДИГАТ ЦЕНИТЕ ЗА ПОТРЕБЛЕНИЕ НА ТОК,ВОДА И ПРОЧИЕ.АЗ НЕ ВИЖДАМ ДА ИМА ТАКИВА!!!!
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проста сметка- щом сте задръстили пътя за гърция значи имате парици некакви, е ще ви ги вземеме , парите трябва да ви стигат за хляб,кремвирш и сметки.
26
0
 
16
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Това е една много приятга новина за душата,гърч и ниски доходи за българина ще оправят икониката на държавата.Пред медиите ще се тръби че средната заплата тука е 2 бондака ,тя се определя по следния начин депутат взема скромно 3 бондака без бонусите а вие мизерници-360 лв бруто или 300лв чисто на месец или средната заплата в България е цели 2 бодака.Тая статистика трябва по медиите трябва всеки ден да се споменава.Айде отивам да ударя едно уиски.
25
0
 
26
 
! Отговори
135 преди 8 години
Отдавна се каня да спра да им плащам, но от посочената дата започвам да го спазвам. Докато фалират! Ще празнувам в деня на фалита на Топлофикация!
24
0
 
5
 
! Отговори
каменната ера преди 8 години
яба даба ду
23
3
 
12
 
! Отговори
Стамат преди 8 години
Абе какви са тези 15% бе?Най-малко 50% трябва да повишат!
22
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахахахахахахахаха герп,пише той тома неверни
21
1
 
12
 
! Отговори
трънчо преди 8 години
ТОПЛО *** АЦИЯ
20
3
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Топлофикациите е време да фалират и да престанат да рекетират хората! Ще намерим начин да си подгряваме водата за парно и къпане сами!
19
10
 
5
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Другари утре на Позитано 20 в 8 часа се събираме народа и ще отидем да пометем Крали Марко. Хей сега като пиете две ракии да не се успите както спахте 25 години и пометохме само комшийката .
18
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За тока мълчахте и кютихте но сега ако тези долни грабители вдигнат да ги пометем първо в Топлофикация и после в Банкя. Да разбере Крали Марко, че с народа шега не бива. И да му се потърси сметка за разсипията и краденето което в съвкупност си е геноцид! Защото за всяка гадост срещу народа в основата е той!
17
17
 
11
 
! Отговори
историк-анализатор преди 8 години
Не искам да защитавам никой , но най малко червения *** има думата за българоубийците. След 9.09.1944 г. БКП изби над 250 000 души без съд и присъда . След това създаде лагерите в които пращаше младежи за дълги коси и девойки за къси поли. След това хранеше прасетата с човешки трупове. Така, че наистина ме е срам , че в момента има хора , които защитават тези убийци .
16
1
 
12
 
! Отговори
Далаверчу преди 8 години
Ще теглиш народе ....щом имаш сили за още .....ще теглиш ! Съдбата ти е да дърпаш най-тежката каруца !
15
11
 
5
 
! Отговори
пенсионер-селянин преди 8 години
Мали....и.....и.....и другарите ще плащат , голяма мъка . Цял живот са крали от държавните фабрики и ТКЗС-тата , а сега няма...а...а . Лошо Седларов лошо .
14
1
 
7
 
! Отговори
ХХХ преди 8 години
Човека що даде фаталния знак и цял матрял вдигна смело той на крак ....гласът който кааза "пасете овце" гласувай нароодеее и пак си гледай овце !
13
1
 
6
 
! Отговори
ББ преди 8 години
Трябва няколко пъти да ви се вдигат сметките за всичко ! Иначе държавата загива , срива се , изчезва , фалирва , разпада се , ще подам оставка !
12
14
 
4
 
! Отговори
историк преди 8 години
Човека ви го каза. Почвайте партизанска война. Убивайте всички от топлофикацията , магазините за хранителни стоки , продавачите на стоки , които искате да заграбите . Другари от БКП-БСП хайде почвайте , че новините по телевизията а скучни. Да ама не ставате за нищо освен да пишете простотии по форумите . Няма го бай Тошо овчаря и доносника на Гешев да ви дава пенсии за активни борци против капитализЪма .
11
2
 
12
 
! Отговори
Ще вдигат цените преди 8 години
колкото си искат, след като никой не им пречи.Дори се питам, дали не си плащат някъде, за да си осигурят безнаказаност?Искам само да припомня.След като учението на К.Маркс било вече факт, какво са направили капиталистите още тогава, през 19-и век? Поучили се от онова, което той е написал за монополизма и приели съответните закони.Ние пък 45 г. бяхме марксисти, днес сме в нещо като постсоциализъм, но с монополизма не се преборихме!Подчертавам: ДЕСЕН СЪМ, но това не ми пречи да мисля критично.