Частните болници заемат все по-голяма пазарна ниша

"Токуда" и "Софиямед" са на челни места по финансиране
58
Частните болници заемат все по-голяма пазарна ниша
Снимка: Булфото, архив

Частните болници заемат все по-голяма роля в здравния сектор и получават все по-големи бюджети от здравната каса, сочи справка на НЗОК за изплатените средства за болнична помощ. В София, където има редица държавни университетски болници, двете големи частни многопрофилни лечебни заведения - „Токуда” и „Софиямед”, са успели да излязат на челни места по финансиране. Скорост набират и новите частни онкоклиники, които също съперничат на държавните и общинските структури по финансиране, съобщава „Сега”.

Още по темата
Най-голямата болница у нас остава държавната университетска „Св. Георги” в Пловдив. От началото на годината досега тя е получила 27 млн. лв. от здравната каса. Втора по финансиране е също държавната „Св. Марина” във Варна с 17.4 млн. лв. Едва на трето място е софийска клиника - „Пирогов”, която е получила 16.9 млн. лв. от НЗОК.

Следва частната „Токуда” с 15.8 млн. лв. 10 млн. лв. е получила Военномедицинска академия. 9.7 млн. лв. и 9.5 млн. са получили съответно „Св. Ана”, известна като Окръжна болница, и Александровска. След тях с 9.2 млн. лв. е частната „Софиямед”, която успя да стане толкова търсена, колкото и над 100-годишната Александровска само за три години. „Софиямед” беше открита през 2012 г.

Освен това здравната каса се кани да й отпусне най-големия за страната допълнителен бюджет за спешност над определения за 2015 г., така че частното лечебно заведение може да се окаже и доста по-напред в списъка. Първа от специализираните болници по бюджет е националната кардиологична болница - също с 9.2 млн. лв., изплатени от януари до април.

След като през 2012 г. онколекарствата преминаха на заплащане от здравната каса, промяната активизира частната инициатива и се появиха редица нови специализирани онкоклиники, а също и ракови отделения в редица вече съществуващи болници. От януари до април най-много средства за медикаменти за рак здравната каса е изплатила на онкодиспансера в Пловдив - 8 млн. лв.

На второ място е отново пловдивско лечебно заведение - частната „Централ онко хоспитал”, със 7 млн. лв. Това може да се обясни и с факта, че в Пазарджик, Смолян и Кърджали няма онкодиспансери или частни клиники с такава насоченост и пациентите от тези региони се лекуват в Пловдив.

В София най-много пари за лекарства е получила детската онкохематология - 5.9 млн. лв. Изненадващо на второ място с 5.4 млн. лв. е частната болница „Сердика”. За сравнение на Раковата болница са изплатени 3.7 млн. лв., а на софийския онкодиспансер - 3.9 млн. лв.

Справките сочат, че отчетените от почти всички болници пари продължават да растат. Досега касата за годината е платила 527 млн. лв. за болнична помощ, като разликите между месеците са драстични. За януари лечебните заведения са получили 101 млн. лв., за февруари - 90 млн. лв. През март обаче сумата скача на 169 млн. лв., като част от тези средства са за т.нар. надлимитна дейност - лечение, отчетено в предишните месеци, но неплатено навреме от НЗОК. Заявките на болниците само за април са за 167 млн. лв., но още не е ясно каква част от тях ще им бъдат платени от касата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо се чудитеПринципът е парите да следват пациентаСега комсомолците в Мз са се развихрилиСигурно ще откриват нова болницаТа винаги така става
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ясно, здравеопазването е търговия.
45
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
проблемът е че много лица не внасят здравни вноски ,а очакват лечение -''безплатно'' разбира се -държавата ще плаща.Никога в Бг не имало такова нещо безплатно лечение-тока в болниците ,консумативите ,оборудването ,лекарския труд да не би да са без пари .Преди централизирано държавата е поемала разходите за това .Сега както винаги има тарикати в Бг,които се измъкват от плащането на здравни разходи ,и после ''шо няма пари за здравеопазване'' ....
44
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
трябва да има частни болници , и държавни -за да се конкурират помежду си.Здравните вноски на хората -да са индивидуални -всеки сам решава къде да ходи /частна или държавна болница/ и където отиде -там му вземат парите.Да де ама при такова стечение на обстоятелствата ще има прекалено малко възможности за крадене и източване на бюджета на НЗОК .А в Бг много хора не могат да дишат без да крадат
43
6
 
1
 
! Отговори
Гери преди 8 години
Аз съм против да има забрана за частните болници. Много е хубаво, че ги има. Иначе как по каса щях да си сложа силиконки. А в село Доганово, близо до София,ми сложиха нови гърди само за 3500 лв., като ме писаха и по каса по някаква скъпа пътека. В държавните това няма как да стане, така че е редно да има и частници, които да правят необходимото за нас.
42
2
 
5
 
! Отговори
dk преди 8 години
така е било преди 20 години в турцияно откакто са забранили лекарите да работят на две места нещата са потръгнали многотова със частно и държавно е много глупаво за системата и предполага такива заплати от 50 хил,които и в америка не получаватколкото и да е кадърен един лекар да избере едно раб мястопитам защо кадърните от софиямед не се нагърбиха с трудната задача да спасят бебчето ами го прехвърляти така тежките случаи ги прехвърлят на будалите от държавните болницине е важно само н
41
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Никакви държавни пари за частните болници!Значи ние се осигуряваме здравно, а посещаваните от нас болници ще продължат да тънат в мизерия!Само кърваво трепане ще оправи нещата в абсурдната ни държава!
40
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
29, ами явно толкова си бил и по света, навсякъде е практика държавата да финансира частни болници, училища и детски градини, поне в нормалните държави е така. Даже частните училища и градини са на същата цена като държавните, а са много по-качествени в голяма част от случаите. Същото важи и за болниците.
39
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пари не се "наливат", плаща се за отчетена дейност. В повечето частни болници условията са в пъти по-добри, по-добрите специалисти са там поради по-доброто заплащане. Като има съмнение за фалшиво отчетена дейност си има съответния контрол. Фалшиво отчитане има колкото искаш и в "държавните". Лекарите работят на две места защото закона го позволява и защото са търсени. Ако липсват пациенти, кабинета ще се закрие от само себе си. Никой не работи за кеф на две места по 12 часа на ден.
38
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само че, частните и държавните болници не са равнопоставени и като са търговски дружества, защо се наливат пари с предимство в частните болници? Защо лекарите масово работят на по две места, на "частно" и на "държавно", или веднъж в болница, пък отделно си имат кабинет... За тях няма ли регламент за работно време? А да сте чули здравно неосигурен да е обслужен в частна болница? Не, няма и да чуете!!
37
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Парите за болниците не са от данъкоплатците, а от здравноосигурените, защото има доста данъкоплатци и то големи, които нищо не плащат. Здравната каса плаща за проведено лечение, независимо кой го извършва - частно или "държавно" заведение. Така наречените държавни болници не са такива, а с държавно, общински и т.н. участие. Те са търговски дружества, както и частните и работят по търговския закон като фирми. Държавно беше здравеопазването при социализма. Ясно ли е....
36
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С парите на данъкоплатците да спонсорирате частни болници, както и частни училища!!! Кое им е частното тогава? Свободата да си пишат по 50 хиляди заплати на управляващия персонал???Не държава а мафия.
35
1
 
5
 
! Отговори
Здравна реформа преди 8 години
Всеки пациент-банкомат.
34
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
е разбрахте ли най-после става дума за пазар а не за здравеопазванеи после ще ви обясняват за хуманизма и лекарската клетвамънииии мъниииа бедните в екарисажае време е за народен съд - ама то народа го няма останаха май само *** и продажницида се надлъгват взаимно
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нзок не "дава"пари. Та"въстановява" разходи за вече извършена услуга.И това не е "отпускане"на средства, а "плащане" за извършена дейност, господа неориентирани журналисти.Абе кой е написал тая статия толкова непрофесионално ?Нямате ли експерти?
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
щом бизнесмен като крадечо, който стреля само на сигурно се включи, значи наистина има много за крадене!
31
1
 
3
 
! Отговори
уйо преди 8 години
Ако ви предстои раждане можете да отидете в Софиямед там обслужването е на ниво......акушерки боксьорки....ю
30
2
 
11
 
! Отговори
8 преди 8 години
НЕПРЕКЪСНАТО ЧУВАМЕ ,ЧЕ ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ ИЗТОЧВАТ НЗОК,А В СЪЩОТО ВРЕМЕ ТЕ ПОЛУЧАВАТ НАЙ-МНОГО СУБСИДИИ ОТ СЪЩАТА НЗОК,ПАК СЪЩАТА НЗОК ГИ ПРЕДУПРЕЖДАВА ПОНЕ 1 ДЕН ПО-РАНО,ЧЕ ЩЕ ИМ ПРАВИ ПРОВЕРКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!АМИ СЕГА?!НЯМА ВРЕМЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама това НЗОК ООН ли я финансират,там са на нации-за тая нация,за оная нация,от тая за оная и т.н.,а тук се приказва за държавна болница,поликлиника и т.н.,и нея политика,и осигурителна система,бюджет,иначе и частниците си имат такива като тарифите им се различават и с държавните,а ставките им приблизително се доближават и с държавните,а вносителите им в тяхмата система не са задължени обезателно като развиващи регистрирана дейност спрямо държавни закони и поемащи отговорност от такава осиг.дейн
28
2
 
18
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
У нас крадците винаги са ухажвани от властта