Матурата – вход за 41 от общо 52 родни университета

4755 младежи без средно се пробват пак на зрелостния изпит
4 май 2015 07:00,
9
Матурата – вход за 41 от общо 52 родни университета
Снимка: архив, Булфото

Матурата ще бъде вход в 41 от общо 52 висши училища. Така за поредна година се потвърждава тенденцията, че преобладаващата част от университетите ще признават оценката от държавно-зрелостния изпит при кандидатстване за прием. Това съобщиха за „Монитор” от образователното министерство.

Така постепенно се увеличават вузовете, които признават оценките от матурите. През 2010 година те бяха 37, а сега са вече 41. Сред малкото висши училища, които не приемат студенти с оценка от матура са тези по изкуства и спорт, както и УНСС.

Още по темата

В Софийския университет оценката от зрелостен изпит ще е  вход в общо 96 от 103 специалности. От тази година матурата дава равни шансове с изпита за вход в Алма матер в историческият факултет. И двете оценки се умножават с коефициент 3. Това правило важи още във Факултета по предучилищна и училищна педагогика, историческия факултет, както и в богословския и др.

В същото време обаче за прием в най-желаната специалност в Софийския университет – психологията, оценката от приемен се умножава по коефициент 3, а бележката от матура има по-малка тежест и се умножава по коефициент – 2,5.

63 500 младежи са се записали за матурата по български език тази година по последни данни. Тазгодишният випуск пък е от 58 745 абитуриенти. Това на практика означава, че 4755 от записаните са младежи от минал випуск, които все още не са взели диплома за средно образование и ще направят опит да издържат матурата през май.

Традиционно изпитния материал за зрелостния изпит по български език ще се генерира рано сутринта на 20 май, когато е денят на изпита.

За първа година матурите ще се провеждат само в тези класни стаи, в които има камери. От МОН увериха, че видеонаблюдението ще бъде обезпечено във всички училища, в които зрелостниците ще държат изпит. Предвижда се 5000 изпитни зали да бъдат снабдени с камери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
. преди 8 години
Закриването на поне 50% от селските ВУЗ-ове е наложително. И следва да се почне с тези, за които входът е за 100 % от специалностите матурата. Те нямат кандидати.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 3: все още е така..
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Матурата ясна. Да видим Натурата как е
2
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То стана за Смях да си студент в България - всички ти се подиграват, че си губиш времето и негадяйстваш
1
2
 
15
 
! Отговори
asd преди 8 години
Какви камери ми говорите? Когато преди години държах матура, всеки си знаеше, че тези от селата им дават направо отговорите. И не само там, разбира се. Матурата е една пародия, а университетите трябва да се намалят до 10!