Китки, забодени вертикално, крият панелките в София

Квадратният метър на съоръженията върви около 25 лева
5 май 2015 14:25,
14
Китки, забодени вертикално, крият панелките в София
Снимка: Архив Булфото

Единствените възможности българите да се порадват на нови паркове след масираното застрояване на големите градове през последните двадесет години са междублоковите пространства, градините на покривите и вертикалните паркове по стените на  панелките. Възможност са и вертикалните озеленителни системи край натоварените булеварди. Това коментира за БТА председателят на Управителния съвет на Съюза на ландшафтните архитекти проф. Йордан Кулелиев.

Специалистът отбеляза, че Столична община е обмисляла да направи зелени шумоизолиращи стени край Борисовата градина и край блоковете в участъка от "Орлов мост" до хотел "Плиска" от лявата страна на булевард "Цариградско шосе" в посока летището.

Предизвикателство за ландшафтните архитекти са и парк-хотелите. Голяма част от местата за настаняване, които се титулуват като такива не отговарят на критериите за парк-хотели, каза Кулелиев. Това, че си сложил няколко кашпи със зеленина не прави хотела ти парк, отбеляза специалистът. Според него трябва да има паркоустрояване на прилежащите терени, вътрешна градина, а защо не и вертикална зеленина.

Специалистът обаче уточни, че норматив колко да са зелените площи, за да може такива хотели да се нарекат парк-хотели, няма. Типичен пример за парк-хотел с претенции е този в София - парк - хотел "Москва". Еталон за подобен парк-хотел е Международният дом на журналистите във Варна, посочи той.

За жителите на панелните комплекси възможен вариант да се насладят на зеленина са вертикалните градини. Квадратният метър на подобни съоръжения излиза средно по около 25 лева. В сумата е включена конструкцията край стената на блока - мрежата, системата за напояване и вечнозелените растения. Сумата варира според избора на растителността, която да краси "глухите" стени на блоковете.

За изграждането на такива градини е необходим проект от ландшафтен архитект, одобрение от общината и най-важното - съгласие на етажната собственост.

Хората предпочитат да си санират панелките, защото ефектът от пълзящите градини е основно - чист въздух, намалено запрашаване и естетиката. Опасенията им са главно от мушици и други животинки, които ще се населят в градините, което според специалиста е несериозно. Единствената опасност е да се компрометира стената на сградата, но и това се избягва, защото конструкциите са на отстояние от нея, посочи Кулелиев.

Засега вертикални градини има в Иракското посолство и в сградата на Ръководство въздушно движение, където има 12-метрова водна стена, а в основата й има растителност, но никой освен работещите там не може да се любува на градината, коментира специалистът.

По-скъпо излиза покривното озеленяване и затова то се поръчва основно от собственици на еднофамилни жилища, административни сгради, хотели и при това на едно-две места.

Районите край плажовете също не предполагат възможностите за нови паркове, заради застрояването им. Специалистът напомни, че курортът "Слънчев бряг" е проектиран за 5000 летуващи, а нормативът за спокойно плажуване е между 5 и 8 квадратни метра на човек. След това станаха 10 000 легла, после 40 000, а сега са 360 000 легла на 5,5-километрова плажна ивица, което ако се приложи нормативът излиза, че на плажа могат максимум 40 000 души да почиват, да не говорим за изграждане на нови паркове, коментира ландшафтният архитект.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дали това е единственият начин
11
0
 
3
 
! Отговори
архитект преди 8 години
За сведения на червения *** там където са кварталните спални като Люлин , Младост и другите са построени върху частни имоти заграбени от Правешкия овчар . Сега хората си строят на собствените земи .
10
1
 
5
 
! Отговори
БГ преди 8 години
Абсолютно неграмотна статия. Там където има панелки има и м/у блокови пространства. Градинки, детски площадки, зеленина. Където е ново строителство е застроено безразборно, блоковете са на калкан или през 5-10 метра. По време на "демокрацията" се строи без всякаква мисъл, от 40 домакинства се правят по 7-8 паркоместа. Живея в кв. Редута, там има 5-6 панелни блока и там където са панелките се "диша", но там където е новото строителство е ужас!
9
1
 
1
 
! Отговори
До Бивш член на БСП преди 8 години
Типична тактика на диаболичните манипулатори: изреждаш няколко малки истини, но ги обобщаваш с голяма лъжа!
8
0
 
7
 
! Отговори
Руми преди 8 години
До дървоНямам нищо против да се садят дървета, ама е добре да си припомните преди това правописа. Съдят се престъпниците, а дърветата и цветята се сАдят.
7
1
 
3
 
! Отговори
дърво преди 8 години
Сечта по кварталите е от години, а няма едно засадено дърво. Наивно е да се смята че някакви стръкчета ще си живеят така безплатно по стените на панелките. Елементарно е! Съдете дървета, спрете да сечете, съдете цветя и възпитавайте децата да ги пазят.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До LanХайде кажете за един от тия градове на палатки и каравани.Изключваме цветнокожите гета където по цял живот лежат на социална помощ и мързелуване.Очевидно е че мезонет на централен булевард или малко имение в престижен квартал няма да са по джоба на общ работник нито на миячка в пицария.Проблемът в София е че за много кратко време направиха достъпни жилища и апартаменти на хора който определено не са достигнали ниво на развитие за да живеят в град защото са на ниво маймуни.
5
2
 
4
 
! Отговори
Пичай преди 8 години
До Бивш член на БСПТролче, спри се. Отиди на почивка.
4
0
 
10
 
! Отговори
Lampa de Solara преди 8 години
"Китки, забодени вертикално, крият панелките в София..." Василия Пейчева е ТИТАН на мисълта и световната журналистика. Всяка дума в това заглавие носи атмосферата на специфичното общуване, характерно за малките населени места.
3
3
 
9
 
! Отговори
Lan преди 8 години
За недоволният от масовото строителство - ами виж как е хубаво в "белите" държави - ипотеки, наеми и ако нещо стане с работата - на улицата! :) Имат си и цели градчета само от каравани. Аз съм убедена, че на улицата или в каравана е доста по-добре от средностатистическа панелка (все пак са с около 60м2 светла площ дори едностайните)! :) Иначе "елитът" с резиденциите се е броял на пръсти...а сега "бизнесмени" под път и над път - има! И да не може на всички палати - просто няма ресурс за това!
2
12
 
12
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 8 години
Сега плащаме наследството на бай Тошовите мераци , всяко село като град. Вижте какво построи БКП в София. Спалните Люлин , Младост , Обеля , Надежда , и др. А вождовете на ЦК на БКП заграбиха земите на хората от Бояна и си направиха огромни къщи . Защо не отидоха да живеят в комплексите , нали бяхме равни . И така както бяхме равни те милионери а баба Гицка с 150 лв. пенсия . Мерси от такЪва партия .
1
0
 
13
 
! Отговори
Предприемчив шоп преди 8 години
Е па можем и ягоди да посеем да пълзят по панелките :)