Дядо връща 3 бона от вдовишка пенсия, заживял с друга жена

80-годишният Кешиф Топалов не съобщил на властите, съдят го
8 май 2015 07:49,
32
Дядо връща 3 бона от вдовишка пенсия, заживял с друга жена
Дядо Кешиф и втората му съпруга. Снимка: "24 часа"

80-годишен дядо е осъден да плаща 3363 лв. на държавата затова, че не съобщил на властите, че се е оженил повторно.

Кешиф Топалов от златоградското село Старцево е вземал вдовишка надбавка за починалата си съпруга и във времето като имал брак с втората жена.

Дядо Кешиф е болен, вече е и трудноподвижен, втората му жена Айше Осман едва го изправя в кревата, за да го нахрани седнал. Вдовишката добавка от 21 лв. месечно за първата му жена е била отпусната през 2001 г. Получавал я към миньорската си пенсия досега.

През 2006 г. се оженил за втората си жена, която е родом от община Кирково. Старецът обаче продължил да получава вдовишката надбавка.

Най-вероятно съсед подразбрал, че бай Кешиф още получава пари като вдовец и сигнализирал на властите. По закон старецът трябвало да съобщи за промяната на семейния си статут в едномесечен срок и да му спрат вдовишките пари.

Съгласно разпоредба в Кодекса за социално осигуряване (КСО) пенсията се прекратява, когато преживелият съпруг, който получава наследствена пенсия, встъпи в брак, сочат мотивите на магистрате.

"Не съм знаел, че получавам още пари за предишната съпруга. Мислех, че ще я спрат автоматично, като съм сключил втория брак, че това ще стане по служебен път. Нали има увеличение на пенсията с някой лев от държавата и си мислех, че вдовишката надбавка е махната и не съм забелязал. Не ги разбирам законите, не съм искал никого да мамя на тия години", казва пред "24 часа" болният дядо, който едва говори.

След като пристигне съдебното решение и при невъзможност да внесе цялата сума, ще се вземе решение колко процента от пенсията му ще отива за погасяване на неправомерно взетите суми. Обикновено това са около 20%, за да може човек да има средства да покрива нуждите си.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
1
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Eto koj e sasipal Bylgaria!!!!
21
3
 
0
 
! Отговори
* преди 8 години
Значи връщането няма да е проценти , е 1/3 от пенсията .... А бабата , ако има късмет , дядото да живее още 3 години или 4 , няма да изплаща дълговете на наследодателя си . Според мен да изтеглят заем със застраховка "Живот" и да покрият плащането , защото няма да им се размине
20
0
 
15
 
! Отговори
ДАНС преди 8 години
Хванахме проклетникът,Българи,вече може да се спи спокойно :)
19
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
браво! разкрихме най-големия престъпник в държавата.
18
1
 
16
 
! Отговори
123 преди 8 години
Няма такава държава. Бива бива ама такова нещо няма да се случи никъде другаде.
17
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Законите трябва да се спазват, ама нещо е много крив аршина. Този дядо ли е най-виновен в тази държава? То разбирам да се Швейцария, да го осъдят, ами то....трагедия.
16
1
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е, след като Държавата оправи казуса КТБ беше време да се вгледаме в сериозните проблеми и да се осъди трудноподвижния дядо на 80 години. Все пак с тези 3000 лева се вижда, че си е уредил живота на гърба на бедния данъкоплатец - купува дрехи и бижута на жената, изучил е децата си, внуците дори в чужбина. Пародия сме ние, пародия на държавичка! Аз плащам данъци, демек пенсиите и добавките на пенсионерите, и нямам нищо против моите пари да са отишли при този човечец, вместо другаде.
15
2
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
КАКТО СА КАЗАЛИ УМНИТЕ ХОРА. ЗА МИЛИОНИ НЯМА ЗАКОНИ. ЗА КОКОШКА НЯМА ПРОШКА.
14
7
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да връща, да връща ! Майките да връщат майчинствата ! Всеки да връща каквото има. Пари трябват на тази държава. Има още магистрали за довършване....
13
0
 
9
 
! Отговори
Бай Шано преди 8 години
Сега "за да оправим нещата" да ги предаде на прокурора , който ще мине да си ги търси на посочения адрес . Новата схема е готова
12
2
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, най-лесно е да се изпълнява закона, когато обвиняемият е 80-годишен старец. Чудно ми е обаче що за жалка душичка е съобщила на властите за "нередността", покрай която дядото се "облажил" със средно цели две кафета на ден.
11
1
 
32
 
! Отговори
rainbou1 преди 8 години
Ми то в общините направо да правят по една изповедалня и всеки месец народа да ходи да се изповядва, че не се знае кога е престъпил закона...
10
0
 
2
 
! Отговори
от 15 преди 8 години
Не до 9,до 11!
9
2
 
6
 
! Отговори
до 9 преди 8 години
Американския посланник не дава,бойко го каза в прав текст!
8
3
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
като умреш на секундата блокират сметкатав банката и чакат удостоверение занаследници атук в малкото село не чули не видяли
7
0
 
48
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
не разбрах дали е сключил законно или живее на семейни началаако е законно в малката община трябва да е засечена промянатада плаща който не си гледа работата в общината по цял ден люпат семкии блеят
6
5
 
27
 
! Отговори
баси преди 8 години
Цели села със здрави и прави турци взимат инвалидни пенсии!То бива управленско безхаберие,ама това никъде го няма!!!
5
1
 
85
 
! Отговори
Крънчева преди 8 години
Оправдахме батко, но за тоя измамник няма прошка.
4
0
 
48
 
! Отговори
zeus преди 8 години
Само в България нещата са толкова усложнени и след дадени прави събития трябва да разнасяш куп бумаги на десетки места.
3
3
 
13
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Nemoga da poviarvam.niakva zakonnost v bg