Дуално обучение: 9 гимназии на издръжка на бизнеса

Разкриват се нови паралелки, търсени от работодателите
6
Дуално обучение: 9 гимназии на издръжка на бизнеса
Снимка: Булфото, ахрив

От началото на новата учебна година в 9 професионални гимназии в страната се разкриват нови паралелки, които ще обучават учениците от 8 клас по специалности, търсени от компаниите в миннодобивната и миннопреработвателната индустрия.

Когато младежите станат 11 клас, ще започнат и работа по два или три дни в седмицата в някоя от фирмите. По този начин те по-бързо ще навлязат в професията и ако харесват работното си място и се представят добре, след завършването на техникума ще бъдат наети за постоянно.

За фирмите пък ще бъде по-лесно да подготвят младата работна ръка, а и ще направят подбор на кадри още докато младежите учат. Най-добрите пък ще бъдат мотивирани със стипендии и възможности за професионално развитие. На практика това е класическият вариант на дуалното обучение, което от няколко години се подготвя в България. Но заради законови липси не може да се внедри повсеместно в българските професионални училища.

"В момента само 3 от общо 159 професионални гимназии имат прием по специалности, които са особено важни за развитието на минната индустрия - в Раднево, Панагюрище и Мадан", посочи пред "Стандарт" Лъчезар Цоцорков, председател на БМГК и председател на Надзорния съвет на "Асарел Медет".

Това е крайно недостатъчно и затова камарата е договорила с кметове и директори на училища разкриването на нови специализирани паралелки по минна електромеханика, машини и съоръжения за добивната промишленост, добивни и обогатителни технологии, газова техника. Издръжката на практическите занятия на учениците в тези паралелки се поема от компаниите, които членуват в камарата.

А учениците, които карат стажа си във фирмите, ще получават и заплати.

Гимназиите са определени така, че във всеки регион на страната да има поне една. До есента БМГК трябва да договори и с образователното министерство нови учебни програми за първите ученици от дуалната система.
 


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
55 преди 4 години
Тези първите на снимката как ги виждате като миньорки?
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Чета коментарите и губя надежда за България.
3
2
 
4
 
! Отговори
Ф.С.В преди 4 години
Капиталистите мразят комунизмът - а не е ли това комунизъм - елате като ученици да бачкате за един глупав стаж в "супер' компанията на Мутро Картофов - айде търсете си балъци - алчни бивши комунисти - сегашни диви капиталисти !!-- сигурно после ще искате и договор за 5 г с учениците с цел ако избягат ч чужбина - да ви платят 'елитното' обучение в вашата фирма *** !
2
1
 
4
 
! Отговори
Мой преди 4 години
Това за което мислиш се нарича дабъл пенетрейшън , няма нищо общо с образованието.
1
1
 
6
 
! Отговори
Танг преди 4 години
Да обобщим - 9 гимназии разкриват паралелки за миньори. Явно Ковачки има нужда от още роби.