Почетохме жертвите на клането в Батак

Mред иконата на баташките мъченици бе отслужена литургия
16 май 2015 21:32,
37
Почетохме жертвите на клането в Батак
Снимка: архив Булфото

Църквата почете паметта на светите баташки мъченици. В центъра на Батак в събота  вечерта беше отбелязана 139-ата годишнина от клането.

На открито пред иконата на баташките мъченици бе отслужена божествена света литургия, ръководена от Пловдивския митрополит Николай заедно с десетки свещеници от цялата страна, съобщи „Нова телевизия”.

По-рано литийно шествие от църквата-костница "Света Неделя" бяха изнесени иконата на светите мъченици и саркофагът, в който се съхраняват костите им. 

"Видях костите им, натрупани в една низина, където ги глождеха кучета. Нито една къща не беше оцеляла" - така започва разказите си за видяното  американецът Макгахан.

Баба Мария разказва спомените на дядо си, който по време на клането е бил на 12 години.

"Една от жените била много красива и хубава. И турците казали, че тази хубавица не е за затриване. Взели я да я водят в Турция, а всички други са били избити", разказа жената пред НТВ.

В църквата "Света Неделя" са били изклани 2 хиляди души.  Мощите им се пазят и до днес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: батаклитургияклане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 8 години
bravo na Ottoman za izvinenieto. samo doblesten chovek moje da se izvini za greshkite na dedite si.da uvajavame istoriiata si ,da obichame darjavata,v koiato jiveem,i da sme tolerantni edin kam drug-samo taka shte ima napredak v razvitieto ni
19
1
 
4
 
! Отговори
CC До Ottoman. преди 8 години
Черно петно за българите можеше ако и те бяха изклали няколко хиляди турци - жени и деца. Иначе НЕ! По време на Траките не е имало българи, територията на България е била в пределите на Римската империя. Вярно е че извинението трябва да е от държавата Турция, но тогава ЗАЩО ВАШИТЕ ЛИДЕРИ НЕ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИТЕ, НАЛИ СА БЪЛГАРИ, А!?Едно извинение няма да промени историята, но ще покаже разграничаване, а в момента се демонстрира точно обратното.Значи възродителния процес е бил правилен
18
1
 
2
 
! Отговори
nqma proshka преди 8 години
Кръв с кръв се измива , помнете младите и не забравяйте това ! Векове да минат пак така ще бъде , няма да простим и ще отмъстим . България над всичко !
17
4
 
8
 
! Отговори
Ottoman преди 8 години
До CC - Отговарям на въпросите ти: 1.Черно петно и за двете страни ( както съм го написал ). 2.Не искам да унижавам или да обидя някого - обаче помисли малко и ти , по време на Византийците, Траките и други - Българите не са ли били под робство ?3.Извинение си заслужавате - обаче не от Турците в България - а от самата Държава Турция.4.500 години робство и ако едно извинение оправя нещата - ИЗВИНЯВАМ СЕ от Името на Турците. 5.ДПС не е Турска - а Ромска пратия. 6.Всички сме Нормални Хора !
16
0
 
10
 
! Отговори
ox преди 8 години
Чакай бе, нали беше само "присъствие"? Какви са тия кланета... Вероятно, те само са присъствали на клането...а сега *** обясни на децата какво е било тва присъствие.. Бог да ги прости
15
0
 
1
 
! Отговори
CC преди 8 години
До бранник. Да, така е. Но в момента темата е друга!!!!!!!!!!!!
14
1
 
7
 
! Отговори
CC преди 8 години
До Ottoman. И защо да е черно петно в историята на българите не мога да разбера. Значи 5000 българи изклани, а искате черно петно в нашата история да бъде. За 500 г са избити няколко милиона българи, помисли си в чия история е това черно петно. На всичко отгоре нямате достойнство да признаете и да се извините. Всичко може да бъде простено, но не и ако вие и лидерите ви от ДПС се държите така нагло и демонстрирате че клането на 5000 души е нещо нормално. Това не е поведение на нормални хора!
13
12
 
3
 
! Отговори
Родопски помак преди 8 години
Е, поизтървали са си нервите наще, ама и ваще саси го търсели.
12
4
 
18
 
! Отговори
Гого Откачения преди 8 години
Преди геноцида срещу арменците, трябваше да се борим де се признае геноцида срещу българите. Всеки, който каже, че не сме били под турско робство, трябва да бъде публично наказан!
11
6
 
15
 
! Отговори
Ottoman преди 8 години
черно петно в историята на двете нации - Българи и Турци.Не го одобрявам това което са направили ! Поклон пред паметта на загиналите !
10
0
 
12
 
! Отговори
Кикс преди 8 години
До Hells BellsМного места, освен публично известните Батак и Стара Загора, пазят спомена от това време.В Копривщица стои костница, в селото на майка ми-Сив кладенец, Ивайловградско хората са ги събрали в читалището и са ги изгорили живи като са избивали всички, които са скачали през прозорците, в манастира в Калофер още могат да се видят следите от ятагани по бронзовите свещници.След като изколват събралите се вътре хора турците са мислели, че свещниците са от злато и са се опитвали да ги секат
9
2
 
23
 
! Отговори
O.o преди 8 години
Късите ръкави нали не бяха етническа партия?Защо не пратиха някой от техните тюфлеци да присъства?Просто така от толерантност! Или щом няма какво да се открадне или някаква реклама за миризливата им партийка - няма смисъл...
8
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Поклон пред тези ДОСТОЙНИ ДЕЦА,ЖЕНИ И МЪЖЕ!!!!!
7
4
 
30
 
! Отговори
преди 8 години
Погледнете само колко е зле матриала ... под всяка статия за коя да е чалгарка има хиляди "коментари" а тук едва 10 ... как очаквате такъв народ, който не помни и почита историята си да оцелее и да пребъде .... невъзможно е.
6
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Az nemoga da ja razbera tazi dyrjava, priznava armenski genocit a ne priznava bulgarski e tva se 4udia i nemoga da si otgovoria
5
6
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И храмът ехтеше от моми, невести,кат падаха в кървье или в безчестье!И господ от свода, през гъстия дим,гледаше на всичко тих, невъзмутим...!Мир на праха ви, герои!Срам за нас, че допуснахме, тези които ви клаха да беснеят сега от най-високата трибуна на държавицата ни ... срам!
4
0
 
47
 
! Отговори
Последните 25 ... преди 8 години
... години бяха безпрецедентен геноцид над българския народ, който в своята интензивност за толкова кратко време няма прецедент в нашата история. По пошлост как българи могат да сторят това на българи, също. Мир на праха им.
3
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Такава новина. Да не ви се карат ей ? Съгласувахте ли с когото трябва ?
2
0
 
12
 
! Отговори
Историята не ... преди 8 години
... трябва да се меши с днешната, неолиберална, анархокапиталистическа ***. Двете трябва да се разграничават безусловно, защото нямат никакви допирни точки.
1
5
 
60
 
! Отговори
Коста преди 8 години
Защо в народното събранише не почетоха баташките мъченици,а ДуПеСе най-демонстративно излезе от залата.Чии народни избранници са тая пасмина там.Турчулята доказват все повече ,че не се различават от предците си ,виновни за геноцида над арменци,българи,гърци,сърби и др.балкански народи.