Потопът в Мизия бил бедствие – едно на милион години

Няма виновни за трагедията, язовирите не били причина за нея
16 май 2015 20:13,
53
Потопът в Мизия бил бедствие – едно на милион години
Снимка: архив Булфото

Наводнението в Мизия, което стана миналата година и взе жертви, остави много хора без домове и нанесе щети за милиони, е резултат от неизбежно бедствие, каквото се случва веднъж на хиляда или дори на милион години. Това е заключението от комплексната експертиза, която беше назначена, за да се установят причините довели до огромния брой щети. Tова съобщиха от Окръжна прокуратура Враца, цитирани от „Фокус”.

Още по темата
Настъпването на бедствието е било неизбежно, като в случая състоянието на речното легло и изградената хидротехническа инфраструктура не са били от съществено значение за намаляване мащаба на бедствието. То е резултат от възникване на три типа наводнение - речно, скатово и евентуално наводнение от подземни води, проявили се едновременно.

Съгласно експертното заключение на проф. Пламен Нинов от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН) –в резултат, на тези три възникнали наводнения - се е формирала висока вълна с изключително голям обем и връх, която съответства на събитие, което се случва веднъж на един милион години.

След хидравлични изчисления, теренни, хидрогеоложки, хидроложки и геоложки проучвания експертите установили, че средно валежи в дните около наводнението били в порядъка 107 до 114 литра на квадратен метър. Нивата на водните стоежи в реките „Скът” и „Огоста” се качили, а почвите били напоени 98% и били в невъзможността да поемат част от падналите водни количества.

Установено е, че максималното водно количество, протекло през град Мизия от 3-ти до 5-ти август 2014 г. възлиза на 387.5 до 1000 кубически метра в секунда. Изчислено е и, че обемът на високата вълна е между 60 и 80 милиона кубически метра, при петно на залятата площ от 8.9 квадратни километра с дълбочина до 6 метра при коритото и до 4 метра в останалата част.

Язовирите във водосбора на р. „Скът” не са причина за случилото се наводнение, а дори са спомогнали за неговото намаляване, се казва в становището на експертите. Общият пълен обем на всички язовири във водосбора на р. „Скът” възлиза на 16 милиона кубически метра вода, тези язовири към момента на наводнението са били завирени на две трети и са поели 5 милиона кубически метра вода, което има незначителна роля за намаляване на формираната висока вълна, пише още в заключението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
1
 
! Отговори
Аз бе, аз преди 8 години
С други думи, току-що измиха очите на някого...
38
0
 
3
 
! Отговори
Леле,как лъжат!!! преди 8 години
Пълни измислици! Продажния съд отново се доказа,взеха парите под масата и покриха виновниците! Коритото на река Скът не е почиствано от 20,че и повече години!!! Че изпуснаха язовири,изпуснаха,но,че и пари са се отпускали в последните години за почистване на реката,са отпускани,проблема е,къде са отивали тези пари,защото не е чистено въобще! Да кажат,защо областния на Враца, Венцислав Василев е спирал умишлено парите за почистване на Бяла Слатина и Мизия и ,къде са парите???!!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бяхте сложили снимка от Мизия,а не от Реброво!
36
0
 
6
 
! Отговори
синева преди 8 години
към заглавието - Че е бедствие, бедствие е, но не е природно. И не се случва веднъж.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако беше само в Мизия, да повярва човек. Но в последните години ни затрупаха събития с вероятности от вида 1 на милион. Значи има нещо генерално сбъркано и въобще не е плод на случайност, а по-скоро е закономерност. Както каза една баба зимата - някога му викахме снеговалеж, сега му викат бедствие!
34
0
 
9
 
! Отговори
CC преди 8 години
Потопът в Мизия, а и по другите места, е бедствие, заради което в нормалните страни щеше да има хора подведени под отговорност, осъдени и вкарани в затвора. Мдаа, не да ми обяснявате на колко милиона години се случва подобно бедствие. Защото не знам кое бедствие по-голямо - наводнението или бедствието наречено "български политици".
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мдааа, преди един мульон години в Мизия се издавихеа сума ти динозаври - направо задръстиха деретата, гущерите му ниедни...
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До калашников - що едно такова бедствие да не стане в парламента и прокуратуратаТо като погледнеш и там е бедствие; заливат се от вълна престъпни действия, ама не се оплакват.
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да-а, професорът се продал. Бог е виновен. Какво може да се направи.
30
1
 
21
 
! Отговори
ии преди 8 години
да да да ... то и шанса да се паднат 2 пъти поредно едни и същи числа (шестица от тото) е едно на милиарди ама в България се случи.Шараните от дека са долетели бре комисионеро ?
29
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато ми изтрият коментара ,разбирам ,че съм казал нещо Вярно !Така че ,няма да коментирам!
28
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 36Не обичам манипулацията. Познавам хора, които се поддават лесно и немога да ги убедя, че са манипулирани.
27
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Акспертизата ще бъде публикувана. Хубаво е да я прочетете, а след това да коментирате.
26
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е нема такава държава мамицата им и на управа и всичко. Хората мрът а те едно на милион
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 29Ако за теб днес.бг е сериозен сайт значи си в тежка заблуда или по-скоро си част от балъцитекоито кой от къде ги пипне все ги тумби.
24
2
 
31
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Статистиката е точна наука. Ето например, ако и тази година в Мизия стане наводнение, ще можем да напишем- Такива 2 наводнения са възможни на 2 милиона години. И пак ще се падне по едно на един милион. Сигурна работа.Който иска да провери трябва да се замрази и да се събуди след 2 милиона години.
23
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбира се,няма нищо по естествено от това шараните да падат от небето,а хората от Мизия да ги правят на шарани.
22
0
 
17
 
! Отговори
odessa преди 8 години
niakoi ot ban, da obiasni zachto vyv niderlandia 1/3 koiato se namira pod ravnichsteto na okeana niama navodnenia.
21
6
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Спасението е едно и то е в ръцете ви.Вадите бухалките и .................. да се реже до кокал!Боко, Цоко, Мавъра, Пикльото, Архара, КОЙ, ...........и т.н. ВСИЧКИ ДО СТЕНАТА!Аам чакай............... и аз какви сънища разправям.Роба си е роб за цял живот.
20
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕ ПОСЛЕДНИТЕ 25 години и нашите управляващи дето се самоизбират са бедствие веднъж на 1000000 години