Масов бой в Гърмен, най-малко трима са пострадали

Разярени от забележка роми се нахвърлили върху почиващи си мъже
Обновена: 23 май 2015 22:55 | 23 май 2015 20:23, Елка Василева
587
Масов бой в Гърмен, най-малко трима са пострадали
Снимка: архив, Булфото

Най-малко трима души са пострадали по-сериозно при масов бой в Гърмен. За това са сигнализирали жители на квартал “Зграде”.  Пострадалите са транспортирани в болница, предаде БНР.

По неофициална информация скандалът бил предизвикан от забележка за много силна музика и шум от микробус, който спрял с голяма група роми, дошли да продават гъби. 

Разярени, те се нахвърлили върху групата мъже българи, почиващи под вековния чинар, като използвали камъни и хладно оръжие.

За няколко минути на място е пристигнал и кметът на общината Минка Капитанова, която е поискала по-сериозно полицейско присъствие. Ромите са проявили агресия и към полицията.

Най-малко 8 души са били задържани в РПУ - Гоце Делчев след боя между българи и роми, каза Минка Капитанова.

Пет часа след  кървавия сблъсък между  роми и българи към полицейските екипи се присъединиха и части на жандармерията. Полицията обгради от всички страни квартал "Кремиковци",  в който живеят около 900 роми, заради желанието за отмъщение.

Към първоначалната група роми започнали да прииждат още хора от махалата, която е близо до мястото на инцидента. Полицията успяла временно да овладее положението и да прогони ромите.

Междувременно голяма група мъже от Гърмен, повечето млади, се организирали и тръгнали към ромския квартал "Кремиковци", каза кметът на общината Минка Капитанова, която също е била свидетел на кървавата саморазправа.

Мъжете, търсещи отмъщение, се събраха пред входа на ромската махала, готови да пробият полицейския кордон и да си отмъстят за ранените им съграждани. Почти всички мъже от Гърмен са на крак и настояват ромите да бъдат изселени заради набезите, кражбите и заканите, които са станали ежедневие.

Кметът на общината Минка Капитанова потвърди, че проблемът тлее от години. През 2011 г. РДНСК е издала заповеди за принудително събаряне на 129 незаконни постройки в ромския квартал, но досега те не са изпълнени. Общината не може сама да се пребори с проблема, категорична е Капитанова и настоява за обстойна полицейска проверка на квартала заради съмнения, че много роми живеят нелегално там.

Към мястото на напрежението пътува и областният управител на Благоевград Бисер Михайлов. По непотвърдена информация роми от Петрич се придвижват с автобуси към Гърмен. Ситуацията не изключва нови сблъсъци.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


587
Още по темата: ромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
3
 
60
 
! Отговори
оптимист преди 8 години
ето защо трябва да останат футболните отбори цска ,левски , локо пд и ботев с техните агитки и да минат на заплата към МВР.
85
3
 
56
 
! Отговори
художника преди 8 години
А бре, къде е сега оная помия Ахмет Башев? Нали се застъпваше за правата на малцинствата?Това е резултата от глезенето на определен ЕТНОС ! 129 незаконни къщи и държавата не прави нищо, а в Софийския квартал Г.Баня си построиха временна канализация, за да не текат фекалните води по улиците им, а "ДЪРЖАВАТА" им направи АКТ, защото нямали строително разрешение.
84
14
 
12
 
! Отговори
маке преди 8 години
ами гледах новинитв нема таквия работи бре ора нищо не е станало
83
1
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То трябва ред и законност ...ако по времето на царска и комунистическа България тръгнеш да крадеш с каручката прибираха ти я че и бой ще ядеш или кончето влезе да пасе в нива с посеви пребираха го в едни капани и не платиш ли една голяма глоба няма да го видиш повече или те хванат по нивите да с две глави лук или една диня ще лежиш в тъмница една седмица и една гора бой ще отнесеш...айде пробвай да крдеш по нивите в днешна Турция дали ще останеш жив какво ще кажите вие от ДПС защитници на роми.
82
1
 
46
 
! Отговори
! преди 8 години
И пак опираме до корупцията на всички етажи.....Дайте ми пример кога полицията е протестирала за делегиране на повече права на редовия полицай, че да не е смешен в очите на хората. От тях слушам само за пари, пенсионна възраст и т.н......Просто им харесва да са си ***....от там ни идват проблемите. В нормална държава ако скъсаш пагон на полицай или го бутнеш приключваш с кръв в урината и липса на зъби. Тука ченгелите пушат цигари и пият вода пред парламента.....
81
18
 
15
 
! Отговори
Помак преди 8 години
Меки са ви китките, меки.
80
1
 
9
 
! Отговори
! преди 8 години
Само ми е чудно що ти е такава фамилията.....
79
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До В.УзуновКато обикаляш селата в Родопите -гледай да не те пипне мечка стръвница ,че само на депесарско дьонме ще станеш!
78
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До В.узунов до 316много си смел -не забравяй от къде пишеш и внимавай какво си пожелаваш - в БГ всичко се знае за всеки -поименно ...........
77
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До В.УзуновТрол ухапан много си *** -за пари и дупето ще си дадеш
76
2
 
34
 
! Отговори
@ преди 8 години
До вераИ така не става, опитвала съм. Пред родилното на Втора градска в София свиреше силно *** музика защото изписваха поредния "*** цар". Обадих се на 112 и ми отговориха, че нищо не могат да направят, защото не е в часовете за поченка -между 14 ч. и 16 ч. Ако и тогава свирят силно - да се обадя пак. А децибелите бяха до небето.
75
5
 
29
 
! Отговори
! преди 8 години
И вземете спрете да им ходите на смешните митинги...*** седесари (всичките 2 файтона), изчезващи комунисти, промити герберасти, заробени от ДПС турци....измислени боленови националисти....Нали го видяхте смелия Сокол....като видя цевта отблизо и вече ни се чува, ни се вижда......Като почнем да ги посрещаме с камъни и сопи ще разберат веднага следващата стъпка.....
74
15
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Platena rasistka, organizaciq viree kato virus po mediinite statii!!!
73
0
 
39
 
! Отговори
! преди 8 години
Хиляда пъти съм го казвал, няма да спра и да го повтарям. Всичко се решава точно за една вечер. По жълтите павета ще се лее кръв, а от държавните сгради ще са останали само гаснещи руини....Търпението на българина е пословично....като газ под налягане е....В даден момент налягането избива и става много неприятна експлозия....Една на вид незначителна причина ще е последната капка....и тогава тия на паветата не ги виждам....
72
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ot Turchin do 295 Vasilev!Vasko, az shte ti otgovorq na vaprosa!Zashtoto takiva plateni Trolove kato tebe koito po cql den kisnat po mediite i nssajdat rasova diskriminaciq!!! Eto zashto romite tarsqt variat da si spasqt kojata!!!
71
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turchen!Tuka se sabrali samo plateni Trolove! Tova sa hora koito si prodadoha rodinata za stotinki! I prodaljavat da go pravqt!
70
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Футболните агитки трябва да решат проблемите, но ние трябва да ги подкрепим.
69
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Turchen!Alo platenite trolove, ne se li naqdohte na parichki pod masata? Aman ot gladnici!Sprete da nasajdate rasova omraza!
68
1
 
13
 
! Отговори
НФБ преди 8 години
До АнонименРоми от Петрич и страната пътуват към гърмен. .да не става като Косово. .Сащ подпалихя света..етнически конфликти т леят в цяла Европа. .Досега само сащ подклажда етнически конфликти .Сега и Русия се научи да ги използва. Ще ги изнасят и в сащ. .Китай и той е на път да отговаря огледално. .създава проблеми далеч от границата си. .Отколкото да решаваш проблеми на кадети от сащ в родината. .
67
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До скоро тези роми бяха сериозно предупредени и не създаваха големи проблеми, даже не крадяха богаташките къщи в Лещен и Ковачевица. Какво се промени, дали някой нарочно не ги подстрекава ?!