Пловдив ликува след избора за Евростолица на културата 2019

Специална програма имаше на всички емблематични места в града
Обновена: 23 май 2015 15:31 | 23 май 2015 15:16,
72
Пловдив ликува след избора за Евростолица на културата 2019
Снимка: Dnes.bg

2019 балона оцветиха небето над Пловдив в чест на обявяването на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Решението беше взето тази седмица от Съвета на министрите в Брюксел. По обед хиляди пловдивчани присъстваха на тържествата в центъра на града.

„„Това е най-хубавото нещо, което се е случвало на града през последните години”, заяви пред Dnes.bg една от жените, присъствали на тържествата.

Балоните с хелий полетяха в небето над Пловдив по повод обявяването на града за Европейска столица на културата през 2019 година. Хиляди хора се включиха в общоградските тържества на Главната улица.  Специална програма имаше на всички емблематични места в града. Съветът на министрите в Брюксел взе тази седмица решението, с което градът под тепетата официално бе обявен за културна столица на Европа през 2019 година.

„За мен Пловдив винаги е бил символ на това – обединява културите на толкова много етноси и наистина много хора живеят заедно”, споделя друга пловдивчанка.

Очаква се в различни събития до 2019 година да бъдат инвестирани над 20 милиона лева.

„Всички ние положихме последните години страшно много усилия, за да подготвим апликационната форма на града”, заяви от сцената кметът на Пловдив Иван Тотев.

Празниците продължиха под 300-метровия винил, опънат на Главната улица, като част от мотото „Пловдив празнува под един покрив”.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
рв преди 8 години
До ссУмориха се да трият, видяха че 9000 години история не се трие с клавиатура. Разбраха че Пловдив е бил зародиш на съвременната цивилизация много преди сердика . "гражданите " се засегнаха на тема провинция.
29
0
 
2
 
! Отговори
CC преди 8 години
Защо ми изтрихте коментара, че простите *** завиждат, а бе! Защо сега не триете всички коментари против Пловдив, а бе, днес-чета?? Да, всички *** завиждат, което значи че Пловдив наистина е един прекрасен град, с дух и традиции. А вие си злобейте и пи пишете простотии по форумите. Това не променя нещата. Променя само вас, негативно!! ПОЗДРАВИ ОТ НАЙ-ДРЕВНИЯ ЖИВ ГРАД В ЕВРОПА!!... И НЕКА ЗЛОБАТА СЕЛЯНДУРСКА ЗАПОЧНЕ....СЕГА
28
0
 
3
 
! Отговори
рв преди 8 години
Благодаря на господ че съм Пловдивчанин! А до *** които псуват и обиждат Пловдив- огледайте се къде живеете, порасходете се до Пловдив ( ако можете да си го позволите) и пак коментирайте....а и да не споменавам от кой град се управлява така прекрасно цяла България
27
2
 
8
 
! Отговори
charger-co преди 8 години
Неуважаеми *** (или може би е само един) , които пишете глупости за Пловдив - стойте си тихо по родните места и си трайте! Никой не го интересува какво мислите, а и никой не ви кара да идвате в Пловдив.Като не ви харесва Пловдив, стойте си у ваше село, а и за Пловдив е по-добре да няма такива като вас тук!!!
26
1
 
5
 
! Отговори
вера преди 8 години
Малко място имах.Няма германска, френска, английска, нали. Трябва да сме горди. Има кирилица и латиница на клавиатурите ни. Ние сме тези които трябва да казваме кои сме. Заради нас не ни познават, не заради някой друг. Какво ще кажете ако утре всеки от нас изпрати по една виртуална поздравителна картичка на всеки когото познава по света. Първия път няма да знаят какво точно празнуваме, но догодина вече ще знаят. Ако утре няма публикация под която да го напиша-ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
25
1
 
8
 
! Отговори
вера преди 8 години
Да се гордеем с Пловдив, защото сме българи! Не съм съгласна, че сме завистливи, прости и мързеливи. Просто тези от нас по-често се изявяват по форумите. /м/у другото защо някой му е сложил минус на "Един българин от Германия" не разбрах./ Сигурно от любов към липсите.Аз лично се гордея с всичко, което е българско. Всеки германец, с когото се запозная вече знае какво е мартеница, както и че преди 13 века сме били една от трите държави в Европа. И че утре е ден на българската писменост.
24
1
 
7
 
! Отговори
майна преди 8 години
Ето един перфектен повод за един кореняк-софиянец да напусне за първи път от ражденето си своя квартал (или по-така казано, микрорайон) и да посети някоя провинциална дестинация. Белким се впечатли от нещо, което му липсва в големия град :)
23
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко глупави хейтъри идващи от село има тук не е истина. Така е, на село си е по-подбре. Но ви разбирам, колко селяни видях в чужбина които даваха всичко за да не се върнат на село в България
22
3
 
15
 
! Отговори
Пловдивчанин преди 8 години
Всеки ден се чуствам благословен, че съм роден и живея и си плащам данъците тук в Пловдив. Наистина град с хилядолетна история, едно време в двора ни често се намираха артефакти, от римки монети до ръждясал револвер от Турско.
21
2
 
18
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
Да се ГОРДЕЕМ с ПЛОВДИВ като БЪЛГАРИ, а не да се караме, упрекваме и да завиждаме !СПЛОТЕНИ и ЕДИННИ, тогава сме СИЛНИ БЪЛГАРИ !!!
20
5
 
2
 
! Отговори
са преди 8 години
дано до тогава го пооправят,че като видят за какво става въпрос Тирана ще стане столица на културата!!
19
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Mnogo si genialen Astrebe na vica trabvache li da se smeem che ne stano asno...mode i Sokol da si no kato Balgaria ne ti haresva march v Anadola..nika ti e podhodach za tam
18
7
 
5
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Българска правителствена делегация е на официално посещение в Швейцария и колегите им ги развеждат из улиците на Берн. Един от българските гости вижда надпис над сграда "Министерство на мореплаването" и започва да се сме. На въпроса на швейцарския си колега защо се смее отговаря: "Вие море нямате, ама си имате министерство на мореплаването! Затова се смея!" Швейцарецът със снизходителна усмивка му отговаря: "И вие си имате Министерство на културата, ние смеем ли ви се за това?!"
17
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Когато Пловдив беше град софия я нямаше защото Пловдив е по стар и от Рим.Когато Пловдив беше град някои и за села не ставаха.Такъв стадион и амфитеатър и две базилики няма дори в доста градове на Европа.
16
4
 
8
 
! Отговори
Металика преди 8 години
Но Пловдив вече беше такъв през 1999!
15
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За какви милиони бълнувате, бе, майни мизерни, умрели сте до един от глад и простотия. Култура може да е имало преди 30 години, сега едното ви мйекане е останало
14
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заповядайте на гости в Пловдив, разходете се из градската градина, мръднете до стария град, ударете тигелче покрай гребната и острова, и ще разберете защо :)
13
5
 
2
 
! Отговори
Пропуснали сте: преди 8 години
Ще бъде заедно с град Матера, Италия.
12
3
 
15
 
! Отговори
petar stojn4ev преди 8 години
еи шопи зависта така ви е нападнала че чак ще ви оглозга
11
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Halturata e b sofia i razhrad tam sa psevdoelita v Plovdiv ima givot i guh