4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове

Версията на ромите: Пияни българи нападнали момчета, берящи гъби
24 май 2015 10:03,
362
4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове
Снимка: архив, Булфото

Изключително нервна е била нощта в община Гърмен, където вчера се стигна до масов бой заради силна музика в ромския квартал. Жителите на общината са били до 1 часа по улиците, а полицията все още е на крак, съобщава Нова Телевизия.

Над 200 разгневени българи снощи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около 900 души.

Още по темата
По последни данни 8 души са арестувани, а четирима са в болница след сблъсъците снощи. Областният управител е свикал кризисен щаб.

До сблъсъците се стига след като група роми била помолена да намали музиката. Вместо това, обаче последвала атака с брадви и колове. Ранени са няколко души от село Марчево. "Удариха ме с пръчка, нямам представа, защото им казахме да намалят музиката. Много си позволяват, това така не може да продължава”, разказа един от пострадалите в масовото сбиване.

"Казаха: „Вие кои сте, за да ни казвате да намалим музиката?”. Ние им казахме, че нищо лошо не сме казали, а той ме попита: "Искаш ли да дойдат сега 50 души и да видиш какво ще стане?”. Казах: "Да дойдат” и те дойдоха”, разказа още той.

След ромската атака идва контраатака. Хора от Марчево се насочват към ромската махала. От там, обаче заваляват камъни.  "Свидетели сме на пълни своеволия. Няма закони, правят си каквото желаят и просто вече не се издържа. Биха нашите момчета. Казах им, ще стане като Катуница”, коментира друг жител на селото.

През нощта към Гърмен тръгват и футболни фенове от София, които искат да се притекат на помощ на българите. Полицията обаче ги спира. Подкрепление все пак пристига – от съседните села, както и близки и роднини на хората от Марчево.

Жители на общината споделят, че проблемите с ромите са от години. Незаконно си присвояват земи и крадат от къщите на хората. "Не е ромска махала, а ромски град, те станаха 1000 човека, а ние сме 150 човека. Работим, трудим се, те накрая тръгват по нивите и прибират всичко. За нас остава шумата”, разказва мъж от селото. "Тези хора си мислят, че притежават само права, а никакви задължения. Не се съобразяват с нищо”, допълва друг.

Кметът на общината, госпожа Капитанова, твърди, че е реагирано на сигналите на гражданите. "Постоянно има оплаквания за кражби, но вчерашната случка е недопустима”, категорична е тя.

Днес жителите на Гърмен готвят нов протест. Подготвили са и подписка, с която настояват за пълна проверка на администрацията. Настояват да се провери и дали са незаконни къщите, в които живеят ромите, да се види по какъв начин са получили ток и вода. "До края на седмицата това трябва да се реши”, категочни са те, но допълват, че се разграничават от всякакви призиви за мъст. Искат всичко да върви по законен ред.

Пияни българи нападнали 4-5 ромски момчета, които брали гъби. Това пък е версията на ромите от Гърмен за вчерашния масов бой в село Марчево. По думите им българи редовно бият роми. По-младите момчета от махалата дори не смеели да слязат в селото.

Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни.

Ромите са категорични, че не крадат. По думите им Гърция е на 50 километра, а там за ден се изкарвали по 150 евро. "Ако има крадци, щяха да са в затвора”, обясняват още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: бойБългариромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
71
1
 
10
 
! Отговори
АНОНИМНА преди 8 години
Не се закачайте с електората на господин Пеевски. Наближават избори и кой ще гласува за него , ако не са те?!Не им позволявайте да си веят байряка както си искат.
70
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да минат от енергото, да им спрат тока. После да видим колко силно ще слушат музика.
69
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Черните братя, с незаконните къщи... имат ли законно ток в тях или и него крадат? Няма как да ти е незаконна къщата и да имаш ток законно. Вода - също. Адресна регистрация - също.Ако се замислите, ще намерите поне още 100 неща, които са в нарушение на закона и са в следствие от това, че къщата е незаконна!
68
1
 
5
 
! Отговори
Геренбахче преди 8 години
До Денис нацистаЧужбинаааа!!! Значи проблема ти е решен,честито...
67
1
 
33
 
! Отговори
за Витков! преди 8 години
Какво значи полицията пази гетото!? Кога полицията ще започне да пази хората от набезите на гетото!
66
2
 
6
 
! Отговори
Геренбахче преди 8 години
До Денис нацистаВсички !!! А ти стой пред компа и щракай,нека друг да свърши работата...
65
1
 
26
 
! Отговори
Арахангел преди 8 години
От 240 коментара има 150 изтрити. В тези 150 има казани доста истини, а не обиди. Просто в БГ няма свобода на словото. Причината да има такъв филтър е че медиите са манипулирани. Днес.бг излагате се, само вижте колко будни хора има тук, всичките ли искате да ни загубите като клиенти?!
64
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
докато има ракия, кафе и кебапчета -така ще е !!!докато не се вдигде Народа(???) ред в тая държава няма да има!!къде си , НАРОДЕ??КЪДЕ Е ПРЕЗИДЕНТА, ПРЕМИЕРА???
63
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Къщите са незаконни? Ами ето ви решение. Ако някой багер случайно мине и я бутне тая къща, значи няма законови основания да се повдигнат каквито и да е обвинения. Защото там по документи къща няма, а и няма как да има собственик...
62
1
 
16
 
! Отговори
До Денис нациста преди 8 години
Бай Тошо не ги е ограничавал да раждат деца ама и не ги е стимулирал да раждат с помощи и превилегии ....и децата им да проституират и просят безразборно ....
61
2
 
5
 
! Отговори
Крим преди 8 години
До АТАКИСТ 73 " - "АТАКА" отива в защита на братския съветски народ". - О не, благодаря! Съветските хора знаят как да се защитава, наистина! Вашата помощ не е необходима. По-добре да се научите как да защитават своята страна и своя народ. Желая ви успех!
60
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Постоянно има оплаквания за кражби, но вчерашната случка е недопустима, категорична е тя.Да разбираме, че според нея кражбите са допустими?!?
59
13
 
3
 
! Отговори
ха преди 8 години
че изселете ги тези българи...
58
1
 
25
 
! Отговори
ККК преди 8 години
Герб и ДПС за ромите са нещо като САЩ за ИД !
57
3
 
2
 
! Отговори
Tih velikan 681 преди 8 години
Sega kukite da dadat arestuvanite s bradvite na pojarnikarite.Pojarnata sa nashite istinski BG.Interesno mi e tozi vuprosen bus kude e otival i otkude se e vrushtal.Struva mi se che im e plateno ot DPS..
56
2
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Защо спряхте феновете на Левски, бе скапани ченгета? Аз за това ли ви плащам от моите данъци заплатите ?Да пазите самозабравили се?
55
1
 
22
 
! Отговори
Лала преди 8 години
Трябва стегнация. Бутат се всички къщи незаконно построени. На желаещите да закупят се предлага терминал 2.
54
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
dae jiv i zdrav Erdogan
53
2
 
35
 
! Отговори
Българин преди 8 години
Сега е времето да се организираме и да им покажем кой командва.
52
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малко се бие в ***! Едно време се биеше повече и такива проблеми няаше.