4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове

Версията на ромите: Пияни българи нападнали момчета, берящи гъби
24 май 2015 10:03,
362
4-ма ранени след боя в Гърмен, ромите нападали с брадви и колове
Снимка: архив, Булфото

Изключително нервна е била нощта в община Гърмен, където вчера се стигна до масов бой заради силна музика в ромския квартал. Жителите на общината са били до 1 часа по улиците, а полицията все още е на крак, съобщава Нова Телевизия.

Над 200 разгневени българи снощи обградиха квартал "Кремиковци" в село Гърмен, полиция и жандармерия пазят ромския квартал, в който живеят около 900 души.

Още по темата
По последни данни 8 души са арестувани, а четирима са в болница след сблъсъците снощи. Областният управител е свикал кризисен щаб.

До сблъсъците се стига след като група роми била помолена да намали музиката. Вместо това, обаче последвала атака с брадви и колове. Ранени са няколко души от село Марчево. "Удариха ме с пръчка, нямам представа, защото им казахме да намалят музиката. Много си позволяват, това така не може да продължава”, разказа един от пострадалите в масовото сбиване.

"Казаха: „Вие кои сте, за да ни казвате да намалим музиката?”. Ние им казахме, че нищо лошо не сме казали, а той ме попита: "Искаш ли да дойдат сега 50 души и да видиш какво ще стане?”. Казах: "Да дойдат” и те дойдоха”, разказа още той.

След ромската атака идва контраатака. Хора от Марчево се насочват към ромската махала. От там, обаче заваляват камъни.  "Свидетели сме на пълни своеволия. Няма закони, правят си каквото желаят и просто вече не се издържа. Биха нашите момчета. Казах им, ще стане като Катуница”, коментира друг жител на селото.

През нощта към Гърмен тръгват и футболни фенове от София, които искат да се притекат на помощ на българите. Полицията обаче ги спира. Подкрепление все пак пристига – от съседните села, както и близки и роднини на хората от Марчево.

Жители на общината споделят, че проблемите с ромите са от години. Незаконно си присвояват земи и крадат от къщите на хората. "Не е ромска махала, а ромски град, те станаха 1000 човека, а ние сме 150 човека. Работим, трудим се, те накрая тръгват по нивите и прибират всичко. За нас остава шумата”, разказва мъж от селото. "Тези хора си мислят, че притежават само права, а никакви задължения. Не се съобразяват с нищо”, допълва друг.

Кметът на общината, госпожа Капитанова, твърди, че е реагирано на сигналите на гражданите. "Постоянно има оплаквания за кражби, но вчерашната случка е недопустима”, категорична е тя.

Днес жителите на Гърмен готвят нов протест. Подготвили са и подписка, с която настояват за пълна проверка на администрацията. Настояват да се провери и дали са незаконни къщите, в които живеят ромите, да се види по какъв начин са получили ток и вода. "До края на седмицата това трябва да се реши”, категочни са те, но допълват, че се разграничават от всякакви призиви за мъст. Искат всичко да върви по законен ред.

Пияни българи нападнали 4-5 ромски момчета, които брали гъби. Това пък е версията на ромите от Гърмен за вчерашния масов бой в село Марчево. По думите им българи редовно бият роми. По-младите момчета от махалата дори не смеели да слязат в селото.

Ромите в махалата не отричат, че къщите им са незаконни, но и питат в коя махала в България ромските къщи са изрядни.

Ромите са категорични, че не крадат. По думите им Гърция е на 50 километра, а там за ден се изкарвали по 150 евро. "Ако има крадци, щяха да са в затвора”, обясняват още те.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


362
Още по темата: бойБългариромиГърмен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
69
 
! Отговори
Реалиста преди 8 години
Трябва да се свиква с такива новини пониже в бъдеще ще стават все по чести. Ромите са единствените в България с положителен демографски ръст. Но понеже са добър електорат за тях законите не важат. Женят се и раждат под 18 годишна възраст. Не плащат данъци, осигуровки, ток, вода и т.н. "Берат" си всичко което им е необходимо от държавната собственост и останалото население. Ако все пак някоя от институциите се задейства по тези въпроси реват че са дискриминирани.
10
4
 
39
 
! Отговори
да преди 8 години
Чешете си езиците с турците, явно искате и от този фронт. турчина работи плаща си данъците, но явно някой иска да има конфликт с тях
9
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЦРУ спешно му трябва етническа война , да напомня че тези в Гърмен са турчеещи се българи..
8
2
 
11
 
! Отговори
Ali Kemal преди 8 години
Darjavata e vinovna oshte da davat na tia pomoshti, te sha si hapvat si piivat se kutchat kat zaici a nia sha opavame kaisha i shte si plashtame danacite
7
2
 
38
 
! Отговори
виртуални бойци сте преди 8 години
нека заканите и виртуалните разправии започнат сега!....българина е велик само във виртуалното пространство и по интернет форумите реално когато има проблеми се крие и спотайва като мишка и чака някой да го оправи!!!!а ако случайно някой надигне глава и си търси правата или тръгне да решава проблеми с действия веднага е заклеймен като ненормалник,луд или му се скалъпва веднага някоя постановка!!!!е така е българино чакай някой друг да те оправи,не вземай нещата в свой ръце...ще чакаш мноооого!!!
6
5
 
32
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
ама първо милиционерчетата са за бой
5
1
 
9
 
! Отговори
do 6 преди 8 години
Gre6i6 na turski e "4ingene"
4
5
 
8
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
еЙ СЕГИНКА БОЦКО ,ЩЕ ГИ АРЕСТУВА.
3
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Гърмен са турчеещи се българи , като бившия им кмет Ахмет Башев
2
3
 
68
 
! Отговори
ivan преди 8 години
Само за един ден могат да се изчисти тая напаст,само държавата да си затвори очите
1
3
 
100
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как с труд ще изкараш в Гърция 150 евро не ден? Ние българите да не би да не сме ходили по Гърция. Тия роми ядрени физици или инжинери са по Гърция?