Розоберът почна, розите – 30% по-малко

Розовата долина посрещна туристи от САЩ, Холандия, Белгия, Франция
30 май 2015 21:27,
11
Розоберът почна, розите – 30% по-малко
Снимка: Dnes.bg

Официален старт на розобера беше даден на територията на Подбалкана. В Карлово бе кулминацията на тържествата, посветени на празника на розата. За първи път тази година туристите успяха да наблюдават и демонстрация на преработване и добиване на етерично масло от розов цвят и билки.
 
Розовата долина посрещна стотици туристи от САЩ, Холандия, Белгия, Франция и Испания за началото на розобера. Най-многобройната група беше от японци. В страната на изгряващото слънце за първи път тази година 2-ри юни е обявен за ден на Розата.

"Разбрах, че България била красива държава и от дълго време исках да посетя страната", разказа пред Dnes.bg Ейко Такана, която е турист от Япония.

Тазгодишната царица на розата Карина Димитрова бе изведена рано сутринта от розовите градини в Карлово и с шествие до центъра на града бе въведена на площада, където отправи своето послание. Там получи и златна роза, изработена отпреди 40 години, която е символ на съхраняването на традициите, които датират от векове.

"Първата роза е била пренесена в България през 17 век във Войнягово", разказа розоберачката Цонка Дамянова.

Тази пролет розопроизводителите ще отчетат 30% по-лоша реколта.

"Добивите не са добри, което формира доста висока цена, но земеделските производители би трябвало да са доволни, защото цената доближава 3,80 и би трябвало да са добре", твърди Михаил Михайлов – собственик на розопреработваща компания.

За първи път тази година туристите имаха възможност да наблюдават демонстрация на преработване и добиване на етерично масло на маслодайна роза. От 3 тона розов цвят се добива един килограм розово масло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Аз обичам да берЪ ама бЪкЪр а не рози
6
2
 
3
 
! Отговори
Стрелча преди 8 години
В Стрелча берем от поне две седмици. Поздрави на кмета ни Иван Евстатиев.
5
4
 
1
 
! Отговори
GENERAL GADORIAN преди 8 години
Лошоооо.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Карлово има представителен магазин на Българска роза.Не предполагах,че има толкова богата гама от кремове,сапуни и други мазила.Всички произведени в Българска роза-Карлово.
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То и българите сме 30% по-малко , така че и потреблението ще е с 30% по-малко.
2
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
eho, kato u4eni4ka sam stavala v 3 4asa i sam hodila na brigada za rozi, no mnogo malko nabirah. ne njah ot udarni4kite...:) ina4e e prekrasno sutrin...
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ехоо,той вече свършва.Започна преди две седмици.Поинтересувайте се малко преди да пишете глупости.И първата роза е внесена в Клисура.