Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола

Игнатиево - градът с палати на социално слаби
Обновена: 1 юни 2015 13:58 | 1 юни 2015 11:30, Камелия Цветанова
178
Джебчии делят с полицаи, за да бачкат на воля в мола
Снимка: Булфото, архив

Джебчии плащат по 2000 лв. на човек от полицията, за да се трие веществено доказателство, или пък 10 000 лв. такса, за да не те закача охраната в мола.
 
"При нас в занаята нон-стоп се изкарват пари, няма спиране. Зависи, може и 1000 лв. да изкарваш, може и 500, може и 1 500 лв. Аз от 10 години само по моловете съм- Варна МОЛ, гранд Мол, Варна Мол, Гранд мол. Че си изкарвам хляба оттaм”, споделя Евгения, дългогодишна джебчийка пред Нова телевизия.

"В добри за тях дни, в кавички, могат да стигнат до десетки хиляди евро”, казва Георги Алексиев, управител на настоящата фирма на мола. Той призна, че със старата охранителна фирма джебджиите са делели пари и това се  е знаело, но сега такова нещо няма.

На един от гардовете са му предложили 10 000 лева на месец, за да си крадат спокойно, но той е отказал.

Джебджийките Евгения и Мария са в бизнеса от малки. Наследили са занаята от техните близки и са се разминавали  с леки присъди.

Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала. Сега тя планира да обучи и 8-годишната си дъщеря. Издържат семействата си само с парите, които изкарват от кражби. Обират туристи не само във Варна, но и в чужбина.

Евгения е била и в Турция, но й е било по-трудно, отколкото тук.

"Не беше така. Има къде да се бачка, но законите им много опасни са”, споделя Евгения.

И двете живеят в луксозни къщи за стотици хиляди левове и карат също толкова луксозни автомобили.

Джебчийките твърдят, че имали връзки и в полицията и ако запис от охранителните камери на мола попадне там, плащали на техен човек, за да ги отърве.

Понякога сумите, които твърдят, че давали на полицията, надвишавали 500 лв. Мъжът на Евгения обяснява колко е неизгодно.

„Дават се много пари. В полицията много пари се дават- даваш на дознателя, даваш на шефа им, дознателят взима 2 000лв. само да махне един диск - 2 000 лв. да изтрие диска. Направо ни дерат кожите. Даваме си от джоба  понякога”, обяснява Васил, мъжът на Евгения.

Евгения и Мария обясняват, че най- лесната и апетитна плячка са израелците.

"Значи гърците и израелците, те са най-прости. Ти му казваш пази, той забравя и когато в тоалетната в мола влизат на чешмата, пак ги заблуждаваме и пак ги бачкаме, докато си измият ръцете. Някой не знае как се пуска чешмата. Не знаят как, аз им пускам по-гореща, побърквам ги вътре. И когато са, аз сега гледам, коя, в коя тоалетна ще влезе. Гледам да съм близо. Пускам капака, пускам водата и се качвам отгоре. Тя оставя чантата, нали в закачалката и тя на цокалото, взимам я отгоре и я дърпам”, казва Евгения.

Джебчийките разбират предварително кога  и в колко часа пристигат туристите в мола. За да не бият на очи, се дегизират като тях.

„Когато са забрадени и аз сега не мога да отида при арабките, веднага забрадката, шалчето, туниката, хем да не се гледат гъзовете и маратонки нося, да не се гледа и крака. Всичко знаем”, споделя Евгения.

А докато Мария живее охолно с парите от джебчийство, тя е получавала социални помощи от държавата. На хартия, Евгения също се води, че живее на прага на бедността. По документи, работи на минимална работна заплата.

Така са голяма част от жителите на този малък град до Варна – Игнатиево. Тук бедна къща няма. Няма и човек без скъп автомобил.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
0
 
! Отговори
съд и конфискация преди 8 години
МОМЕНТАЛНО НА СЪД ТАЯ НАГЛА, КОНФИСКАЦИЯ НА ВСИЧКО ОТКРАДНАТО И ДА БАЧКАТ СЕГА ПЪК ТЕ ЗА ДА СИ ПЛАТЯТ ОГРОМНИТЕ ГЛОБИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМ СЕ НАЛОЖАТ С ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЕЗЕН ТРУД В ЗАТВОР, А НЕ ДА ПЛАТЯТ С ОТКРАДНАТИ ПАРИ И ПАК ДА ВИЛНЕЯТ! Нямам думи - тези неграмотни създания - сдомове и коли, за които интелектуалец не може и да мечтае! Къде отива народът ни, как да мотивираме децата ни да учат и да работят тук, след като инвазия вече е в ход!
93
0
 
6
 
! Отговори
222 преди 8 години
Всички имоти, коли и др. закупени с недоказани средства да бъдат конфискувани. Да важи както за ***, така и за депутати, съдии, прокурори и др. държавни служители
92
0
 
7
 
! Отговори
абе преди 8 години
После рИват, че в САЩ полицаите били утрелапи 400 престъпника.....де да можеше да внесем малко полицаи от САЩ
91
0
 
18
 
! Отговори
Пълен ужас преди 8 години
Ужас, никакъв контрол, превенция, или правосъдие. Ако не са журналистите тези проблеми ще останат заметени под килима. Едва ли някой се е изненадал, те банка ограбиха с няколко милиарда, още никой не е обвинен, та едни крадци ще хванат. Какво въобще прави полицията, освен да прибират рушвети, каква им е другата дейност?
90
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не е истина какво се случва в тази държава. Босия го прибират за един хвърлен домат, тези обират каквото мине, превърнали са кражбата си в начин на живот и това се търпи от обществото.
89
0
 
15
 
! Отговори
1 преди 8 години
Докато не се вържат изкараните приходи с извършените разходи за всички - така ще е, но не е изгодно на никого, че не се знае откъде ще се разплете чорапът!
88
0
 
7
 
! Отговори
Баба Меца преди 8 години
До ГЕРБ foreverТова как да го разбирам, като ирония или като факт? Ако е ирония е добре, ако е факт пък си е пълна неистина! Все пак репортажът е правен тия дни, не преди осем години, нали? Апропо, има един варненски сайт, който поне от 7 - 8 години пише за това, ама кой да му обърне внимание, макар че във Варна е доста популярен...
87
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Мария започнала на 11 години, свекърва й я научала."Е па на 11 ли са я омъжиили?!Къде е прокуратурата?
86
0
 
13
 
! Отговори
дгдг преди 8 години
забравих за автомивкататам също ''претарашват'' колите
85
0
 
18
 
! Отговори
дгдг преди 8 години
за броя на разбитите и обрани автомобили по паркингите на гранд мол да не говорим.стотици са!
84
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"И най-накрая нашите и най-вече румънските ежебчийки са подлудили половин Европа ..."............Другарю дознател, или следовател ... за разлика от теб аз живея на Запад и ЗНАМ, че тук противодействието на джебчии и прочее крадци E ефективно.Разбирам, че се опитваш да запазиш лице на службата си, но вместо с коментари, ако просто поработите ще е по-добре.Ако ли пък видиш корупция сред колегите си вместо да замазваш - просто си върши работата !
83
9
 
5
 
! Отговори
Сведущ преди 8 години
И най-накрая нашите и най-вече румънските ежебчийки са подлудили половин Европа и ако някой си мисли, че там противодействието им е много по ефективно от тук - ЛЪЖЕ СЕ и то ЯКО.
82
12
 
2
 
! Отговори
сведущ преди 8 години
ВТОРО "дознателят" (всъщност от 10 години насам "разследващият полицай") НЯМА шеф. Той работи като се подчинява единствено на закона и под прякото ръководство на прокурор. ТРЕТО делата за извършените кражби се разпределят на различни дознатели, а не на един и същ. Има и четвърто и пето и десето, но може би най-важното е че доказателствената стойност на въпросните записи в повечето случаи е толкова НИКАКВА, че въобще решаването на делото не се върти около някакъв прашив запис никаква резолюция
81
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обяснението е в думите на самата джебчийка:в държави където има закони номера им не минава.Но нищо - нашите сега като променят конституцията и ще се оправим
80
7
 
7
 
! Отговори
сведущ преди 8 години
Крадлите не са ***, като масата овце. Чисто и просто с всичко изприказвано "пробваха" голямата "журналистка под прикритие". Разказаха куп "сензационни" глупости и изчакаха да видят какво ще стане, преди да и се доверят. А сега се смеят като гледат новините. Първо "дознателят" няма как да "изтрие" данните от получено веществено доказателство и това да му се размине. Камо ли това да става няколко пъти поред.
79
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Варненци да не се чудят,защо не идват туристите.Как да дойдат отново ,след,като ще бъдат повторно обрани.
78
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Европейска държава, евала!
77
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ako e istina , sme za zakrivane . Koi sa tezi maloumni policai?
76
1
 
9
 
! Отговори
до 73 преди 8 години
Точно пък с ключа и с отверката съм пробвал да унищожавам данни. НЕ СТАВА! ДВД-то го чете дори като е надран!. Освен ако не го строшиш. Но мисълта ми е, че проблемът е системен. Нали самият мол е подал жалба в позицията. Дала е КОПИЕ на доказателствата! Т.е. там има свидетели, че доказателсвта са предадени! Просто не е логично и не е толквоа просто колкото го описваш. Просто обществото ни не МИСЛИ. Все му е тая. И за това съда казва няма доказателства и всичко приключва.
75
1
 
42
 
! Отговори
Чиновник преди 8 години
Всеки ден се удивлявам колко е всеобхватна копрупцията в България. Всеки дава и всеки взима. Побъркани сте на тема рушвети.