Зографът от матурата в VІІ клас в... мамограф, ехограф

Двойките по математика – 15 хил., по български – наполовина
Обновена: 3 юни 2015 16:27 | 3 юни 2015 16:26,
42
Зографът от матурата в VІІ клас в... мамограф, ехограф
Снимка: архив, Булфото

На националното външно оценяване по математика в седми клас 14 939 ученици имат слаби оценки ("двойки"), а по български език и литература (БЕЛ) слабите оценки са 8154. Това съобщи Евгения Костадинова - директор на дирекцията "Образователни програми и образователно съдържание" в МОН.

По изпита за математика са се явили 54 305 седмокласници, а по български 54 580 ученици.

Още по темата

Първият модул от двата изпита максимално се оценява с 65 точки, а вторият (допълнителните задачи и преразказът) - с 35 точки.

През тази година "тройката" за седмокласниците започва от 18 точки, а максималният сбор точки и на двата модула е 100.

На първия модул по БЕЛ максималните 65 точки имат 61 ученици, а по математика - 429 ученици. С нула точки по БЕЛ са 57 седмокласници, а по математика - 61 ученици.

Отлични оценки по български имат 2374 седмокласници, а по математика - 3768 ученици.

От двата модула максималните - 100 точки са постигнали 9 ученици по БЕЛ, а по математика - 10 ученици.

На допълнителния модул по БЕЛ за написването на преразказ върху откъс от творбата "На Изток от Запада" от Мирослав Пенков са останали да участват 38 427 седмокласници, а през миналата година те са били 41 592, съобщи Евгения Костадинова.

Тя отбеляза, че и по математика сега по-малко ученици са участвали във втория модул - 29 770, а през 2014 г. са били 35 569.

"Тревожен е големият процент на седмокласниците, които през тази година не са участвали във втория модул по БЕЛ и математика и това означава, че те отказват да се борят и да влязат в състезанието за приема в гимназиите след седми клас", коментира заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева.

Тя добави, че е тревожен и процентът на "двойките" по математика, защото този предмет учи децата да развиват критично и логическо мислене.

От МОН обобщиха, че от 2010 г., откогато се организира външно оценяване, сегашните резултати в седми клас са най-ниските.

Експертите от МОН отчетоха, че по БЕЛ седмокласниците са се затруднили при разпознаването на сложното съставно изречение, при определяне на видовете подчинени изречения в състава на сложното съставно изречение, при пунктуацията на сложните изречения и при написването на теза по определен цитат.

При преразказа седмокласници неуместно са заменили думата "зограф" със "зоограф", "географ", "аерограф" и с медицинските термини "мамограф" и "ехограф".

По математика учениците са се затруднили при определянето на решенията на неравенства, както и при геометричните задачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
6
 
! Отговори
elisk преди 8 години
Критериите въобще не са занижени. Което не оправдава цифрата в двойки!
13
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
един мой съученик мислеше че "бирник"-а от АНДРЕШКО е този който раздава бира
12
19
 
3
 
! Отговори
гербист преди 8 години
Защо не се съгласува скалата за оценяването с нивото на образованието? В смисъл като се вижда какво е нивото след проверка, да се изчисли така скалата за оценяването, че например слабите оценки да са в нормални граници, например 5% от всички. Иначе, все има да се говори, че нивото ббило ниско. Ами все пак нали сме демокрация, да не се още при комунизма, че да се борим с лошия запад на кой децата са по-образовани?
11
1
 
34
 
! Отговори
gaw преди 8 години
Това е резултата от "прелитането" от клас в клас. До петиклас учител не може може да остави ученик да повтаря класа. Какво очаквате тогава? Че нали отивайки все по-нагоре и пропуските стават все по-големи? Това е редултат не на учителите а на неадекветните решения, които се вземат в МОН!
10
0
 
21
 
! Отговори
българин преди 8 години
Кастрева, "критично мислене" по математика!?! Раждаш бисер след бисер!
9
1
 
12
 
! Отговори
ББ Ехограф преди 8 години
Е това ни чака!!! То Боко направо отлични ще дойде, спрямо това което идва отдолу...
8
5
 
13
 
! Отговори
cd преди 8 години
И аз не съм съгласна за 18/100 да се пише среден 3. Но нека всеки да се пробва да направи по един тест по БЕЛ и математика. Уверявам Ви, че няма да си харесате резултатите и едва ли ще изкарате повече от добър 4.00.
7
0
 
28
 
! Отговори
От провинцията преди 8 години
"Образуванието" ти е уникално....
6
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 6ОбразУванието???? Ако сте завършили образУванието си в столицата май наистина има неравнопоставеност. Но тя изглежда не е във ваша полза....
5
33
 
3
 
! Отговори
столичан преди 8 години
До Анонимен, 2,И аз така мисля, за 3-ка трябваше да се търси не повече от 10 точки, но явно има някакви други сметки. Отделно, време е да се сложи край на неравнопоставеността на нас столичаните с провинцията, тук е по-трудно да се влезе в добрите гимназии и беше редно да се стимулират децата от столицата с например 5т. допълнително върху резултатите им. Образуванието тук е на по-високо ниво и не трябваше да сме заедно с провинцията.
4
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трагедия! И при това при толкова занижени критерии.18/100 за 3-ка е нечувано! Представете си един такъв доктор-тройкаджия да ви лекува.
3
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 50 000 ученика 15 000 двойки или 1/3 от явилите се. Направо е ужасно, като се има предвид колко са занижени критериите.
2
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като знам, че на изпитите ми по английски трябва да имам 61%, за да имам тройка, е направо смехотворно на матура за 18% да ти пишат тройка.
1
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тройка при 18 точки от 100??? И при това има много двойки?