Роженският събор ще събере над 350 000 души

Няма да бъде пропуснато нищо от народната култура
Обновена: 4 юни 2015 16:04 | 4 юни 2015 14:54, Веселина Йорданова
9
Роженският събор ще събере над 350 000 души
Валя Балканска и Петър Янев. Снимка: архив, Булфото

Над 350 000 гости от страната и чужбина се очакват на Националния събор на народното творчество и животновъдство "Рожен". След 9-годишна пауза съборът ще се проведе на Роженските поляни от 17-19 юли.

Няма да има пропуснато нищо от народната култура, увериха организаторите.

Събитието е под патронажа на президента Росен Плевнелиев и се организира от Сдружение "Рожен – Наследство в бъдещето" и Община Смолян в партньорство с община Чепеларе.

Още по темата

Съборът ще се проведе на площ от 700 декара, като ще има три основните сцени. До момента около 3000 певци, свирачи, танцьори и др., са заявили участие – 190 групи и ансамбли и 140 индивидуални изпълнители.

Ще се представят различни видове традиционни занаяти, ястия и печива. В програмата са включени и фермерски състезания по доене, стригане на овце, народни борби и др. Ще бъдат демонстрирани конни и бойни умения, а Ути Бъчваров ще сготви най-големия родопски курбан. Вечерите ще завършват с концерти, изпълнения на нестинари и народни веселби. Организаторите подготвят и фотоконкурс.

Съборът има над 117-годишна история. Началото е поставено през 1898 година. Тогава границата на България и Османската империя е минавала през връх Рожен. Веднъж годишно са се събирали роднини и близки от изкуствено разделените околни села – Проглед в България и Момчиловци и Соколовци от турската страна, като това бил начинът да се поддържат родовите отношения. След Освобождението съборът губи политическото си значение, но продължава да носи духа на традицията.

Първият фолклорен събор се провежда през 1961 година, когато певци и инструменталисти се надпяват и надсвирват на няколко сцени. Тогава се ражда и чудото на Рожен – самобитният оркестър "100 каба гайди" с ръководител Апостол Кисьов.

С течение на времето съборът се превръща в най-голямата сцена на родопската песен, на която изгряват звездите на всички големи родопски изпълнители. От Рожен за първи път тръгва и песента "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на великата Валя Балканска.

"Интересът към събитието е много голям, българинът има нужда да се връща към корените си", каза Симеон Караколев, "генератор" на идеята за възраждане на събора на пресконференция за събитието.

Кметът на Смолян Николай Мелемов уточни, че последният събор е бил през 2006 година, а преди това през 2001 година, като обясни затишието с икономически проблеми.

Актьорът Васил Михайлов си спомни снимките на филма "Време разделно" и сцените с връщащите се от паша стада овце, каквито сега нямало.

"Родопа е като майка, а почва да дели децата си и то много отдавна, и се правим, че не чуваме и не виждаме", коментира той.

Според Валя Балканска, която изпълни народна песен с гайдаря Петър Янев, Рожен е простор и само там може да се чуе хубавата родопска песен "на широта, на воля и да стига чак в небесата". "Няма по-красиво нещо от това", убедена е тя.

"Ако има Родопа планина и православие, ще я има и България", заяви гайдарят Петър Янев.

На събора на Рожен ще има и специално ревю на автентични носии от цяла България. Колекцията е на танцьора Ангел Низамски и е събирана 32 години. Само автентичните престилки в нея са над 350.

5400 кв. метра поляна ще бъдат "облечени" с българския трикольор, а събитието ще бъде озвучено от 400 гайди.

Паленето на огньове на събора ще бъде забранено. Ще има палатков лагер с полеви бани, тоалетни и осветление. Предвидени са и два медицински екипа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още по темата: събор Рожен
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
1
 
! Отговори
=== преди 8 години
На събор съм в Родопите. Звъни ми телефона, ама тези толкова много пеят, че не може да се чуе нищо и написах смс, че за съжаление не мога да отговоря, защото, за да се чуем трябва да ида до другия баир, а той е далече. Живи и здрави, там сме тази година! Знаме, мерак, крака за тропане имаме! Въздухът! Въздухът е божествен!
6
0
 
1
 
! Отговори
ак35 преди 8 години
абе тия пещерняци когая ще излязат да ВИДЯТ ЧЕ ИМА И ДРУГИ ХОРА ПО ТАЗИ ЗЕМЯ ,САМО ЧАКАТ ДА ИЗБЕРАТ НЯКОИ ОТ ТЕХНИТЕ ИИИ ВЕДНАГА СЪБОР ,щом са на далавера парите ...що пък НЕ,иначе им нарушават правата и свободите да говорят на маичиния език
5
0
 
5
 
! Отговори
ТОТО преди 8 години
Духът на Родопа планина е нещо велико, казвали са ми го много хора, раждани на стотици, хиляди километри оттам.А аз съм местно чедо и настръхвам само при мисълта за безумната красота на планината, добрината на хората и уникалния фолклор. Единствено се надявам хората да отидат заради тръпката и вълнението по българското, а не заради кебапчетата и бирата. Но дори и така да е, поне ще ядат и пият на хубава музика!
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тогава са горещниците и там ще е по-хладно. Но миналата година като минахме оттам, нещо беше позастроено.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Момо донякъде е прав. Ние сме хуни. И преди имаше хора, но се полагаха грижи за чистотата наоколо.
2
0
 
11
 
! Отговори
До Момо преди 8 години
На този събор винаги има много народ, но местността си е все така красива.Преди време видях там нещо, което ме трогна и не мога да го забравя. Младо момче в рокерски дрешки стоеше край един от стълбовете. Беше опънало един кабел и се опитваше да записва фолклорни песни и музика, изпълнявани в момента. Затова мисля, че България ще я бъде.
1
19
 
6
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Жалко, толкова много народ на едно място ще унищожат местността.