Българската роза - нашето световно постижение!

У нас са концентрирани две трети от световното й производство
7 юни 2015 15:39,
35
Българската роза - нашето световно постижение!
Снимка: архив, Reuters

Розата е най-разпознаваемият български символ и сме длъжни да защитим това световно постижение на България. Това заяви президентът Росен Плевнелиев в приветствието си към жителите и гостите на Казанлък, където взе участие в заключителните тържества за Празника на розата в подбалканския град. Държавният глава, представители на местните власти, министри и стотици граждани наблюдаваха традиционното шествие по случай празника.

В словото си президентът припомни, че в България са концентрирани две трети от световното производство на розово масло. "Страната ни раполага също така с природни и климатични дадености, които гарантират уникални условия за отглеждане на маслодайната роза, а българското розово масло е вписано като Защитено географско указание в Европейския регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания’, допълни още той.

Президентът Плевнелиев изрази надежда, че розопроизводството ще намира все по-голяма подкрепа от страна на изпълнителната власт и определи подкрепата за бранша като „регионална политика действие“. Държавният глава приветства и усилията на местната власт Празникът на розата да бъде включен в списъка на световното нематериално културно наследство на ЮНЕСКО.

Празникът в Казанлък започна с ритуално бране на рози от рано тази сутрин. Розовите полета бяха изпълнени с хиляди гости от страната и чужбина, които наблюдаваха възстановки на ритуалите розобер.

Производството на българско розово масло и насажденията се възстановяват, отбелязват трайна тенденция на увеличаване на площите с българска маслодайна роза. Това заяви министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя съобщи, че за първи път от тази година в новия програмен период традиционните български сортове маслодайна роза ще получат допълнителна подкрепа в рамките на Програмата за развитие на селските райони. Всеки производител, който има насаждения на традиционен сорт маслодайна роза може да получи допълнително плащане за това, че е съхранил тези сортове, посочи министърът. Тя добави, че производителите на роза за цвят пък може да кандидатстват по общо 6 мерки в програмата.Танева отбеляза, че България задоволява 40 процента от световното търсене на розово масло.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
2
 
! Отговори
днеска преди 8 години
От този бизнес какви пари може да се докарват. Ако дойде някой западен инвеститор за 3-4 години спокойно може да направи няколко десетки милиона печалба. Просто някой трябва да ги открехне, че тук има премного хора, готови да работят 12 часа на ден за 10лв. И се чудя какво блее държавата - това си е златна мина.
17
1
 
3
 
! Отговори
пак някой преди 8 години
Миналата година ми гостува един приятел от Япония. За първи път беше в България. Човека е обиколил света. Няколко пъти. Нито Царевец, нито стария Пловдив, нито София, нито Казанлъшката гробница го впечатлиха. Обаче като влезе в Музея на розата, едва го изкарах от там. Разгледа абсолютно всичко. Беше като омагьосан....!
16
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 8 години
До 16. Да. От Афганистан в Персия от турците. Но първите розови насаждения по българските земи са внесени от български търговци именно от Персия през 18 век. Преди това розата изобщо не е съществувала по нашите земи. Поне *** до Музея на розата и поразгледай експонатите.
15
2
 
1
 
! Отговори
пак някой преди 8 години
До анонимен 14. 2/3 от световното производство. Не всичко се изнася. С какво мислиш, че се провежда в България?
14
5
 
2
 
! Отговори
до 15 преди 8 години
Розите не са внесени от Персия, а от Афганистан от иранците. Персия също е била населена с иранци, които също са донесли със себе си рози от Афганистан. Слабо се познава ранната българска история.
13
2
 
4
 
! Отговори
някой преди 8 години
До анонимен 12. Нито Бог нито природата са дали розата. Първите рози са внесени от Персия през 18 век с цел производство и търговия с розово масло. Така, че си чисто българско постижение
12
2
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
40% не са 2/3
11
3
 
14
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 8 години
До Анонимен 10 Днес бях в Казанлък и се наслушах на приказките на комунистическото българско правителство и президента изгубил някъде из германските обекти партийната си книжка . Бокова , тази наследничка на един комунистически род оцапал ръцете си с кръв също каза няколко простотии . Хубавото бе , че нормалните хора бяха наизлезли по парковете и не обърнаха кой знае какво внимание на досадниците дошли от София да проверят степента на колонизацията .....................................
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Изобщо не е бг постижение,а на Бог или природата,която е пуснала тук маслодайната рози. В Китай по Соца когато бяхме близки са взели от нашите рози и сега успешно произвеждат розово масло,и ни конкурират.
9
5
 
15
 
! Отговори
От СТАРИЯ НЕСЕБЪР преди 8 години
Хубаво откриха магазини "Болгарская роза" по морето, ама ги нЕма рускоговорящите които купуваха много!
8
2
 
14
 
! Отговори
до 6 преди 8 години
Миналата година лаеха от розоварните държавата да им пращала безработните от борсата да берат розите, щото нямало желаещи. Т.е ние да плащаме на безработните- помощите- да им берат продукцията, от която печелят те- шефовете. май не им се вързаха от министерството.
7
4
 
14
 
! Отговори
do 3 преди 8 години
ами не знам дали знаеш, но България е с много силни позиции точно в парфюмерийната промишленост (суровинно), точно заради розовото масло. Няма реномирана козм. компания, която да не купува розовото ни масло- Шанел, Герлен, дори в Япония и Южна Корея има козметика наречена само с нашето масло. От основаването си през 18 в Герлен използват във всеки парфюм бг розово масло. присъствието му в парфюмите гарантира лукс, а не евтинджос, като турската или мароканска роза, която е по-евтина и се налага
6
8
 
7
 
! Отговори
citizen преди 8 години
То и "машиностроене, биохимия и високи технологии" да развиваме, за бе-ге селянина, коментиращ в днес.бг няма да е достатъчно и ще намери начин да оплюе.
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а за бране на рози се плащат стотинки и познайте има нужда от персонал :)ама нали всичко е розово в бранша -ще си намерят хора...
4
13
 
6
 
! Отговори
Сандо преди 8 години
хората машиностроене, биохимия и високи технологии развива ние розово масло
3
7
 
5
 
! Отговори
мазо преди 8 години
Нарочно пускат такива гръмки заглавия, за да започне оплюването - не се ли усещате?
2
2
 
13
 
! Отговори
Цветанка преди 8 години
ще ви вземат бързо,бързо и този "бизнес"....
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последните дни много бодряшки изказвания по темата, но преди 10-15 дни, фактор от бранша заяви, че нещата не са никак розови /да, игра на думи/ и че голяма част от миналогодишната продукция не е намерила пазар.