Водолазите на бунт: Не вадете потънали кораби!

Те се разбунтуваха след информация, че корабите ще се вадят за скрап
10 юни 2015 17:08,
5
Водолазите на бунт: Не вадете потънали кораби!
Снимка: Reuters, архив

Водолази от цялата страна се вдигат на бунт срещу ваденето на потънали кораби за скрап. Те изпратиха отворено писмо до законодателите, в което са категорични, че без спешни мерки шансовете за развитието на атрактивен подводен туризъм у нас ще изчезнат.

Водолазите се разбунтуваха след информация, че два кораба, потънали край южното ни крайбрежие още през 1941 г., ще бъдат извадени за скрап.

"Корабите, които са потънали, са много атрактивни и не трябва да бъдат пипани", категоричен е Орлин Цанев, председател на СНЦ "Black Sea Dive – Одесос" пред Нова телевизия.

Мнението на водолазите споделят и учените. "Те имат своята история, част от тях са обвити в митове и легенди, които са атрактивни. Посяга се и на военни кораби, което е абсолютно нерегламентирано и забранено, тъй като военните кораби са със статут на военни гробища, ако има загинали моряци", поясни д-р Преслав Пеев от Института по океанология към БАН.

Слабата соленост и слабото кислородно съдържание в черноморската вода са идеални за съхранението на всякакви артефакти, нови и стари подводни обекти.

Начинът за изваждането на потънал кораб обаче е посочването му като навигационна опасност. Водолазите предлагат да се забрани ваденето от морето на всички обекти, потънали преди 1980 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето на острова във Варна имаше режище за кораби ама бизнеса нещо не просъществува. Имаше слух че не било изгодно. Интересно как ще е по изгодно да се извади кораб от дъното и да се нареже. Кораб се вади само ако представлява навигационна опасност. Тези кораби потънали по време на войната са с историческа стойност и при подходяща организация могат да станат добър бизнес като атракция
4
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Водолазен клуб "Асан, Айше и Асен - дъ крейзи феро дайвинг" набира членове за железни приключения.
3
1
 
44
 
! Отговори
БХК преди 8 години
Добре че по-тъмничките ни братя нямат хриле. Отдавна да са ги извадили :-)
2
6
 
17
 
! Отговори
Веско преди 8 години
Аз пък мисля, че първата българска подводница, която откриха преди няколко години трябва да бъде извадена и ще бъде по-голяма атракция на брега. Даже ако трябва да се събират пари с дарения. Проблема е, че като гледам състоянието на "Дръзки", по-добре да си стои на дъното :(
1
3
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До там ли изпаднахме, военни кораби от преди 100 години за ктаро желязо да предаваме.Ако е истина това, направо отвратително. Едва ли има по-деградирала държава от България!