Нова ало схема: SMS с печалба, а отговорът – солен

Телефонните апаши неуловими – действат от Конго, Нигерия и Украйна
11 юни 2015 19:54,
16
Нова ало схема: SMS с печалба, а отговорът – солен
Снимка: bgonair.bg

Има ръст в броя на извършените телефонни измами, както и на разкритите такива през тази година, отчитат от Националната полиция.

Органите на реда предупреждават да се пазим от нов вид измама. Тя е чрез SMS и е особено популярна в последните седмици. В текстовото съобщение пише, че сте спечелили финансова награда и за да си я получите, трябва да върнете в отговор обратен SMS с името си. Цената на отговора ви излиза солена - между 20 и 50 лева, които отиват при измамниците.

"Текстът съдържа, че печелите 5000 долара. По никакъв начин не трябва да се връща обратен смс", каза Илко Илиев – началник Криминален отдел, ГД „Национална полиция“.

"От 100 пуснати SMS-а, 10 да отговорят са си 200 лева. Затова ако получите подобен SMS, не бързайте да се радвате, а по-добре го покажете на полицията. И най-важното – запомнете, че в никакъв случай не трябва да му отговаряте", предупреди Христо Терзийски – дирeктор на ГД "Национална полиция".

От полицията засичат измамниците на територията на Конго, Нигерия и Украйна. Именно затова били и трудни за хващане.

"Въпросът е, че там разследването ни е силно затруднено, за да действаме спрямо нашия процесуален кодекс. Трябва да направим поръчка, да издирим собственика. И това за престъпление, в което можеш да отделиш много средства и ресурси, а ефектът е минимален", обясни Терзийски.

От полицията се похвалиха, че само за последния 1 месец са разбили 4 престъпни групи за телефонни измами, които действат от България. Извършителите са от Велико Търново, Бургас и Благоевград, а пострадалите са възрастни хора.

Вижте повече във видеото на bgonair.bg:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то като се погледне, цялата "ало" истерия с мобилните връзки е дране на живо. Отделно са всичките "легални" посегателства, чрез многобройните гласувания, течащи и по тАлАвизиите, че най-накрая да стигнем до дебелашките куки, за които се пише тук.
8
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нито един от мобилните оператори в БГ няма тарифа за изходящ смс на стойност 20 или 50лв.........Явно си нямаш никво понятие просто плещиш. Добре отивам при оператора и казвам: Искам номер и IVR за 100 лв. на обаждане? Според теб ще ми откажат? При условие че по договор 30% са за тях? Мога да си поръчам номер и за 1000 лв. няма никаква законова норма за това.
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами официалните ало-измамници тип "номер 881" какво ще ги правим?
6
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
нито един от мобилните оператори в БГ няма тарифа за изходящ смс на стойност 20 или 50лв! такава не е цената на смс и към Инмарсат ;). Ето линк към цените на мтел - mtel.bg/saobshtenia-sms. айде стига с тия градски легенди :)има един начин ако смс-а идва от кратък номер, но в този случай измамата се прави от БГ и е много лесно да се намери кой го прави.
5
2
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пропускат да споменат, че част от измамата са мобилните оператори. Такива измами стават с тяхно участие. Разбира се, никой няма да ги преследва, нито дори да ги спомене. А лесно може да се пресече подобен вид измама - просто телефонните компании блокират SMS с такива цени. Други държави вече са задължили мобилните оператори да пресекат подобни измами, както и измамите със скъпия интернет. В България обаче това няма да се случи - тук бандити, политици и бизнесмени са оплетени като свински черва.
4
10
 
2
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 2:Как ли пък не телоператорите ще си залагат името заради некви смешни пари... я се вържат 200 души я не...
3
11
 
4
 
! Отговори
Discovery преди 8 години
До 2:Как ли пък не телоператорите ще си залагат името заради некви смешни пари... я се вържат 200 души я не...
2
4
 
19
 
! Отговори
bebok преди 8 години
Teleoperatori rabotiat s tiax. I poluchavat %. A dyrzava DDS.
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Още Стоичков го каза: който участва пичели, който не участа не пичели!