Македонски SMS за 50 лева: Ехо, позна ли ме?

В момента, в който върнете отговор ви таксуват солено
12 юни 2015 12:42,
19
Македонски SMS за 50 лева: Ехо, позна ли ме?
Снимка: Gettyimages

Македонски мошеници ни жилят с SMS-и, които вадят от джоба ни между 20 и 50 лева. Съобщението съдържа невинното: Как си?, Какво правиш? или Позна ли ме?, а в момента, в който върнем отговор, че не се сещаме, сметката ни набъбва драстично.

"Много малка част от парите отиват за оператора. Всичко останало го прибират измамниците. Те разпращат стотици подобни SМS-и всеки ден. Представете си каква им е печалбата", обясни пред "Монитор" началникът на отдел "Криминална полиция" към главната дирекция на полицията Илко Илиев.

Не само македонците ни изпращат SМS-и обаче. Тарикати, които измъкват пари от нашенци, били засечени и в Конго, Нигерия и Украйна. Залавянето им обаче било почти невъзможно, тъй като с повечето от тези страни нямаме никакво споразумение за правна помощ.

Още по темата

Освен това ресурсът, който щял да се хвърли за разкриването на подобна далавера, щял да бъде много по-голям от претърпените загуби, обясни пък шефът на "Национална полиция" Христо Терзийски. Той добави, че разкриваемостта на ало-измамите у нас е скочила двойно, но и самите престъпления са се повишили значително.

Само за последния месец криминалистите разбили четири групи, които се занимават с телефонни измами. Те били от Велико Търново, Бургас и Благоевград. При акциите в ареста попаднали осем души, които се сдобили и с обвинения. Пет от тях са оставени за постоянно зад решетките, другите трима обаче са освободени.

Илко Илиев призна, че много често се случва такива хора да продължават да извършват измами, когато са навън, дори след като вече са излежали ефективните си присъди.

"Всички ние като синове и дъщери на родителите си трябва да се обединим срещу тези престъпления. Възрастните хора дават мило и драго за близките си и измамниците знаят това. Взимат им последните спестявания. Преди няколко дни в София 66-годишна жена е дала 20 хил. лева на измамници, дядо на 84 години от Добринище пък е броил спестяваните цял живот 9 хил. лева", обясни Христо Терзийски.

В последно време криминалистите засичали и българи, предимно от ромски произход, които ползвали гръцки и румънски СИМ-карти, за да се обаждат. Така проследяването им ставало по-трудно, тъй като се налагало съдействие от чуждия оператор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
6
 
! Отговори
NoName преди 8 години
"ресурсът, който щял да се хвърли за разкриването на подобна далавера, щял да бъде много по-голям от претърпените загуби"Аз питам: Ако аз открадна 200 лв, ще ме издирват ли, при положение, че със сигурност издирването ми ще надвиши претърпените загуби?Гражданите плащат данъци, за да не бъде нарушавано и правото и спокойствието им.Колко ще струва издирването на тези "бандити", че да знаем да изчакаме ние да претърпим още загуби, докато се изравнят сумите или загубите надвишат разходите?!
11
0
 
1
 
! Отговори
демократка преди 8 години
до Анонимен 1: какво ни занимаваш с твоите психични проблеми? Светът не се върти около теб!
10
0
 
6
 
! Отговори
демократка преди 8 години
Какъв е таванът за цената на SMS? Мога ли да си открия номер в Пакистан, SMS-ът до който да струва 1000 лв? Естествено няма просто да прибирам парите на хората - срещу тази сума ще им изпращам хороскоп за деня.
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кой "мозък" ще тръгне да връща СМС, като погледне, че номера е чуждестранен? За подобни номера има някои сайтове с безплатни смс-и към цял свят и така е най-сигурно...
8
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В тази държава само с измами се печели. Това е истината.
7
3
 
3
 
! Отговори
Мукавей преди 8 години
В България има най- голяма вероятност, нвкой местен да се хване на толкова *** номер.
6
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В последно време криминалистите засичали и българи, предимно от ромски произход------евала на джорналя написал статийката
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На кой номер е тоя СМС бе, кой го е регистрирал защо не могат да ги хванат ?
4
3
 
6
 
! Отговори
до 4 преди 8 години
Рядко ми се е налагало да пускам обяви, така че статистически шанса да ми звънне измамник докато тече обява е много малък.
3
0
 
28
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Ако накарат операторите да върнат парите на клиентите от подобен род измами (смс), доста бързо ще се намери решение на въпроса, ама така е по-лесно...
2
0
 
27
 
! Отговори
Peter преди 8 години
Тая работа малко не ми се вярва. Как ще ти вземат 50 лв ? Нали ще платиш 50лв към твоят сметка(на Мтел примерно), а Мтел ще ги даде на тях ? Елементарно е Мтел или друг оператор да блокира изпращането и получаването на такива SMS...ама няма желание май...
1
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На номера, които не са ми в телефона не вдигам като ми звънят и не пращам SMS-и. Всички, с които контактувам са записани, някои имат по няколко телефона и тях съм ги вкарал, така че при мен този номер не минава.