"Албена" се оплака от профилактика по време на сезона

Енерго Про обеща токът в курорта да не бъде спиран
Обновена: 14 юни 2015 21:06 | 14 юни 2015 20:57, Десислава Попова
4
"Албена" се оплака от профилактика по време на сезона
Снимка: архив, БулФото

Акционерното дружество "Албена", което е собственик на едноименния черноморски комплекс, е възпрепятствано да купува енергия на свободния пазар и е изправено пред прецедент - "Енерго-Про" да извършва профилактика на съоръжения в средата на туристическия сезон. Това заяви изпълнителният директор на компанията Красимир Станев на пресконференция днес, цитиран от БТА.

За първи път в 45-годишната история на курорта се случва профилактика на трафопостове да се прави не през периода ноември-април, когато няма туристи, а, според уведомлението на "Енерго-Про", на 15 и 16 юни, добави изпълнителният директор на дружеството.

По думите му евентуалното изключване на електрозахранването в двата дни ще създаде неудобства за близо 4000 туристи в т.нар. горна зона на комплекса. Ще спрат асансьори, ще се развали храна в хладилниците, няма да има топла вода, каза Станев.

Според него, ако възникне такава ситуация, ще се стигне до плащане на неустойки на туристите и ще се навреди на престижа не само на "Албена" АД като най-голямата хотелиерска компания в страната, но и на България като лятна туристическа дестинация.

Според Красимир Станев напрежението между "Албена" АД и "Енерго-Про" е възникнало, след като туристическото дружество е предприело стъпки да излезе на свободния енергиен пазар.

Предложиха ни да подпишем договор, в който да признаем, че вътрешната кабелна мрежа в курорта е собственост на "Енерго-Про", а тя е изграждана със строителството на "Албена" и е включена в приватизационната сделка за комплекса, заяви Станев. По думите му мрежата е около 20 километра и стойността й е 10 млн. лева.

Междувременно от "Енерго-Про" заявиха в съобщение до медиите по повод изявленията на „Албена“ АД, че предстои профилактика на четири трафопоста и други съоръжения на територията на курорта и не е предвидено прекъсване на електрозахранването.

От "Енерго-Про" припомнят, че от 1 октомври 2013 г. всеки потребител, присъединен на средно напрежение (какъвто е курортният комплекс “Албена“), може да излезе на свободния пазар на електроенергия, като за целта е необходимо да се внесе заявление в съответната мрежова компания (ЕСО или електроразпределително дружество). Режимът е уведомителен, а не разрешителен.

От 1 октомври 2013 г. до сега в Енерго-Про Мрежи  не е внасяно от „Албена“ АД заявление за излизане на свободен пазар, посочват от дружеството.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да се оплачат на тия дето продадоха електроразпределението - в конкретния случай на мадридския мушеник и тайфата му!