Мрънкаме за трафика, но не и за мръсотията

Бездомните кучета са незначителен проблем според столичани
15 юни 2015 12:30,
45
Мрънкаме за трафика, но не и за мръсотията
Снимка: Булфото, ахрив

За 42,5% от българите най-голям проблем в столицата са задръстванията, следвани от постоянни некачествени ремонти на улиците (29,2%) и липсата на места за паркиране (22,7%).

Това сочат данните от социологическо проучване на Агенция "Барометър България" за нагласите и очакванията на гражданите към местната власт в пет големи български общини - София, Русе, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново.

Като най-незначителен проблем хората виждат бездомните кучета (8,8%), проблемите с велоалеите (5,9%), лошо поддържаните сгради (4,9%), мръсотията (4,6%), паметникът на НДК (3,5%), провалът на кандидатурата за столица на културата (2,7%) и проблемът със строежа на Северната скоростна тангента (2,2%).

До голяма степен хората определят като положително развитието в транспорта – разширението на метрото (48,4%), новите превозни средства в градския транспорт (16,8%), ремонтите по основни пътни артерии в града (17,3%).

От агенцията отбелязват, че в София, както и в другите изследвани места, жителите не са запознати с общинските проекти, които са приоритет на управлението. Като цяло оценката общината да работи по такива проекти и много добра, но липсва информация сред обществото.

Софиянци смятат, че Йорданка Фандъкова се справя добре с работата си, като средната й оценка е 4,2 от 6. От анкетираните 15,9% й дават отличен 6. 28 на сто много добър 5, а о31% - добър 4. 14 и 11% й отсъждат както следва среден 3 и слаб 2. Тази оценка я прави "отличникът" на общините.

Данните в столицата показват, че в сравнение с други общини много по-малък процент от анкетираните отговарят, че биха продали гласа си (2,7%) и "зависи колко ще получа" (6,6%). Голям е процентът на категоричните, че няма да продадат гласа си (46,4%) и тези, които отговарят с "по-скоро не" (18,9%). В София е доста по-нисък процентът от другите изследвани общини на тези, които отказват да отговорят (25,4%).

Проучването в петте общини е проведено в различни периоди в края на май и началото на юни 2015 г. В София то е направено сред 819 души на възраст над 18 г. по поръчка на фондация "Европа".

Проблемите на втория по големина град в България - Пловдив, обаче са много по-различни от тези в столицата. При проучването резултатите показват следните проблеми:

Като цяло развитието на централната част е големият позитив от работата на община Пловдив според проучването – 18,6% посочват това за постижение. В същото време се откроява мнението, че другите райони в общината са "изоставени" и там не се прави почти нищо. Като постижение пловдивчани определят инфраструктурата – 16,4%, оправянето на градската градина – 13%, избора на Пловдив за културна столица на Европа – 10,2%, зоните за спорт и фитнес – 9,6%, главната улица, която е пешеходна зона – 9,3%, и подобряване на чистотата – 3,8%.

Оценката за работата на кмета е малко над среден 3. Прави впечатление, че респондентите дават по-висока оценка за работата на общинския съвет, отколкото на кмета. Средният резултат по шестобалната система за кмета е 3,28, а за съвета – 3,4.

71% от запитаните искат нов кмет, 12,2% си го харесват, а 16,8% нямат мнение.

В Русе са запитани 626 души, сред които преобладава мнението, че в общината не се прави нищо (46,5%). Строежът на спортната зала е определен за постижение от 17,4%, ремонтът на центъра – от 9,4%, ремонтът на бул. "Тутракан" – от 8,9%, обновление на пазарите – от 2,4 %, и новите детски градини – от 1,3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
2
 
! Отговори
SILENCE преди 8 години
Това с равенството нЕма да сЪ Упра'и скоро,защото започва от мераците /отдавна осъществени/ на всЕк'ви индивиди за постове и почести.Като не може това - купува си нещо лъскаво или досажда от телевизионния екран. Мръсотията и неадекватната публикация по-горе са само последици,г-н психолог.
29
0
 
5
 
! Отговори
психолог преди 8 години
Соцприказките , че всички сме равни , направи тази простотия . Всеки *** да има кола за 1000-2000 лв. Другари не сме равни , просто сме различни не само по външен вид . Не може един неграмотен човек да е равен на образования и умния. Докато това не се промени , ще имаме проблеми . Апропо защо в Западна Европа никой не си мисли , че е равен на богатия .
28
0
 
7
 
! Отговори
не се изненадвам преди 8 години
От години се боря да си купя апартамент в центъра, но не защото съм снобка, а за да ми е всичко наблизо и да не се налага да имам кола, и да кисна в задръствания. Та,когато най-накрая се случи се наслушах на подмятания, че съм комплексарка и то точно от хората, които опивате- с 20 годишни таратайки, на които едва смогват да покрият разходите. Същото ми сподели и една позната, която ходи на работа с колело, изкарвали я едва ли не клошарка!Докато не си оправим мисленето все ще е така!
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
32 e поредният измършавял *** който вместо да търси начин да забогатее гледа как другите да обеднеят.Некачествен МАТРИАЛ!
26
0
 
4
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 8 години
До АнонименПроблема ти вече е решен ... в Сеерна Кореа, заповядай при нас !!!
25
0
 
3
 
! Отговори
Петър преди 8 години
До Анонимен 32Няма! Следващи с *** идея моля!
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Зададената анкета от вас не е коректно написана: трафикът, бездомните кучета и мръсотията предизвикана от битови и индустриални отпадъци допринасят всичките за МРЪСОТИЯ, независимо дали тази мръсотия ще е в течно, твърдо или газообразно състояние
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А каруците и лай*ната след тях не са ли проблем за столичани? За общината, КАТ, правителството и парламента вече знаем, че не са!
22
0
 
4
 
! Отговори
Учуден Германец преди 8 години
Някой знае ли защо на снимката от статията е пълно с коли в аварийната лента? Всичките коли в тази лента ли са аварирали?
21
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Улесняват процедурите за работа на чуженци в България"Ей сега им се такова милата майка на ***.Наемаме си евтини работници от азия а мързеливите провинциалисти ги шутираме в дебелите *** там от където се домъкнаха.Честито на пИчИлиФшитИ.
20
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много е смешно да се делят кварталите на елитни и гета. Истината е, че навсякъде е горе-долу еднакво- има и лъскави, поддържани сгради, но преобладават старите и занемарени. Дори и на места като Драгалевци и Бояна, до луксозна скъпа къща е дворът на баба и дядо, които си гледат козички, кокошки и т.н.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-психологПри 700 лв. средна заплата, какъв очакваш да е автопарка ? Дори има учудващо "нови" коли, защото българина е тежкар и потъва в кредити за да си купи 10 годишна кошница.
18
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
колко показателно е това че мръсотията не пречи - хе европейци били свинете хахахахаххах- лош човешки материал -тва е истината!
17
0
 
5
 
! Отговори
mda преди 8 години
Айде пак за моя квартал чета колко бил като гето :) Днес купих система за мъгла и ще я инсталирам на 75м2 терасата и ще се излегна на шезлонга на 10тия етаж ще пусна светодиадното осветление и ще наблюдавам планините в далечината докато залязва слънцето... А сега по сериозно :) имаме нужда от промяна най вече в начина на мислене за да можем да почнем сами да пазим и поддържаме чисто. Ако сами се стегнем опитите на разни институции ще си проличават все по-ясно...
16
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЛошоооБаровеца, не знам каква кола имаш, но моя 20 годишен "курник" както се изказваш по нищо не отстъпва на някой много по-нов курник. Всичко е въпрос на поддръжка. Не че не мога да си взема нещо по-ново но не виждам смисъл в това движение в София. Тука те одрали, там те чукнали и т.н. Нали се напълни с всякакви София :)
15
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 8 години
*** запитанти 1000 чувека....у гръдувете Нова Загора ,Сливен и Ямбул ,500 от анкитиранте викат чи наи гулямпрублем за тях е че общинътъ дава малку помущи....
14
2
 
17
 
! Отговори
Лошооо преди 8 години
Да разбрахме че сме прости на талпа. Задръстването проблем, но не и това че е мръсно и половината сгради изглеждат като след война. С такова мислене няма да се оправиме. Лошото е че май тия които искат нещо по нормално заминаха и останаха само тия които смятат, че ако няма задръстване и с пушештия си 20г курник, за който са си дали последните пари за гориво са щастливи ще потънеме съвсем. Трябва да се направи данъка за над 10г., кола много висок, и след това ще има напредък.
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До лекар-психологЕ не всеки може като вас "бедните" лекари да си купи чисто нова кола.
12
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Най-добрата кола е новата кола." Хенри Форд
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен основният проблем е обликът на града. В центъра и елитните квартали- чисто и подредено. Но в гетата- Люлин, Обеля, Дружба- да те е срам да минеш дори от там с някой чужденец. Всеки път потъвам в земята от срам. То не са санирания във всички цветове на дъгата, то не са порутени блокове, то не са обрасли градинки. Ясно е, че там живее предимно обслужващ персонал, ясно е, че не иска да е красиво там, но трябва да има някакви санкции, все пак, за да го побутнат да направи нещо.